• Wykop.pl
  • Wykopalisko 571
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      suqmadiq2ama 2 mies. temu via iOS

+713

4300 brutto #pracaspawaczamnieprzeistacza

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

źródło: IMG_4370.PNG

+: ofiaralosu, Soobak +711 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  

0

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/zawody-deficytowe-w-polsce-2021-pandemia-nasilila-trendy/hmnh2zz?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=fb_bi&fbclid=IwAR0Nzdsb303u_VypbXlhpqmaKRz8yI4FxGjKm8QpHPRBDoSoNYMRvJgObqM

• udostępnij
          • Link
      •  
        Soobak 2 mies. temu

+4

@suqmadiq2ama: Za dobrego smarkacza.

+: user_p, BurritoHuxley +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Szolek 2 mies. temu

+860

@suqmadiq2ama: 4300 brutto to wysoka płaca ?

+: gieszczu, potezny_zachodniopomorszczanin +858 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1515

@Szolek: Według skali polskiego prywaciarza to masa forsy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: Domowik, Sauron_Wladca_Ciemnosci +1513 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        venomik 2 mies. temu

+5

@Szolek:

4300 brutto to wysoka płaca?
        Artykuł tego nie twierdzi.

+: kaaban, Janusz_Hazardu +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        PolskiBumelant 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+61

@suqmadiq2ama: 4300brutto nie wziąłbym szlifierki do łapy by jechać za spawaczem

+: kravat, anon-hriedk +59 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        lordpretty 2 mies. temu

+59

@Szolek: To tak jak tarcza finansowa, chuj tam że 300tys długu ale damy po 5 tys zapomogi i lektorat zadowolony bo przecież 5k to kupa pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: donio721, loczyn +57 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        PolskiBumelant 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

Komentarz usunięty przez autora

• udostępnij
          • Link
      •  
        AlbertWesker 2 mies. temu

+44

@suqmadiq2ama: szczególnie pielęgniarki mogą liczyć na gruby szmal. Dobrze że dziewczyny się szanują i trzymają od takich gównianych robót z daleka.

+: donio721, loczyn +42 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        potezny_zachodniopomorszczanin 2 mies. temu

+235

@suqmadiq2ama: 4300zl brutto (ꖘ⏏ꖘ) kto ci tyle da? Toż to majątek, z 3000zl netto będzie. Matko bosko, starczy na kawalerkę i jeszcze na jedzenie, żyć nie umierać

+: anon-hriedk, Domowik +233 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Deska_o0 2 mies. temu

+11

@suqmadiq2ama: całkiem ok tygodniówka, nie wiem czemu się czepiasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: osiem8, pagenafein +9 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        umtali 2 mies. temu via Android

+1

@suqmadiq2ama ja chciałem 5000 netto to dzwoni baba i mówi brutto żeby nie było niedomówień to niech spierdala

+: Pol_the_Tron
        • udostępnij
          • Link
      •  
        nicspecjalnego 2 mies. temu

+3

@suqmadiq2ama: czy to artykuł z 2005?

+: Leniek, Damixi +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        imajoke 2 mies. temu

+73

@suqmadiq2ama: Kierowców to brakuje od zawsze. Na busa na międzynarodówkę do firmy Janusz trans na umowę zlecenie, system 3/1, 15 godzin jeżdżenia na dobę, prysznic raz na 3 dni.

+: aleks0814, leftfinger +71 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        sierzchula 2 mies. temu

+34

4300 brutto to wysoka płaca ?

@Szolek: no a nie? Pomysl, jako prywaciarz mialbys za to na rate za fajnego passacika w gnoju a tak to trzeba oddac jakiemus spawaczowi, gdzie on tylko cyk cyk tu i tam i wielce zarobiony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: kmas312, 3w3linka +32 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        dziadeq 2 mies. temu

+19

@suqmadiq2ama: ale bez żartów. Wiesz ze Janusz i tak dokłada do tego interesu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: sebusik, f4ncy +17 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@nicspecjalnego: Z wczoraj

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@dziadeq: Wiem żeby ludziom dać prace

• udostępnij
          • Link
      •  
        BrakNazwyUzytkownika 2 mies. temu

+3

@suqmadiq2ama: Warszawskie szpitale naprawdę płaca Ok 4300 brutto XD
        Ale na wygwizdywach w Polsce B, pielęgniarka może liczyć nawet na okolice <3 brutto

+: kt13, Pjongjanska_ferma_zolwi +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        rzeznia22 2 mies. temu

+174

@suqmadiq2ama: Ogólnie potrzeba sporo fachowców. Mechaników, budowlańców, pielęgniarek, opiekunów osób starszych, kierowców itd. zwykłych, normalnych zawodów które są cholernie potrzebne bo nie ma komu pracować. Ale fachowców - a nie ludzi z łapanki. Bo w każdym zawodzie są też leserzy którzy myślą, że jak się gdzieś zatrudnią to potrafią wszystko.

Na wykopie proste zawody są oczywiście wyśmiewane, tutaj każdy jest programistą i architektem za gruby hajs, każdy ma ciśnienie na studia, bo jak ich nie masz, to znaczy, ze jesteś debil i śmieć. A to całkowicie nie prawda, bo większość tych programistów nie potrafiła by zrobić najprostszej rzeczy przy aucie - wymienić klocków czy oleju, nie potrafiła by zrobić potrzebującej osobie poprawnie prostego zastrzyku domięsniowego itd. Niektórzy by się zdziwili jaką trzeba mieć precyzję, doświadczenie i zmysł, żeby położyć profesjonalnie jebane kafelki w łazience.

Kompletnie nie rozumiem dlaczego ludzie się wstydzą normalnej, fizycznej pracy.

+: greyson, ziomekbezpoziomek +172 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        siodemkaxx 2 mies. temu via Android

+1

@suqmadiq2ama xD ciekawe gdzie znajda spawacza za 4k brutto

+: Grzegorz81
        • udostępnij
          • Link
      •  
        hellyea 2 mies. temu via iOS

+42

@potezny_zachodniopomorszczanin: Najlepsze jest to, że żebyś Ty dostał te 3200 na rękę na UoP to pracodawca musi wydać 5200 XD

+: Patermantis, kokiloki21 +40 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        grubY_0936 2 mies. temu

+9

@suqmadiq2ama: za tyle ale w Euro zarabiał mój wujek we Włoszech. Pracował w stoczni i takie zarobki posiadał. Tam traktowali go jak człowieka, a nie tutaj jak psa. Niech spieprzają za taką płacę.

+: kmas312, buczubuczu +7 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        pokustnik 2 mies. temu via iOS

+92

@rzeznia22: Bo na wypoku siedzą mentalne Janusze, tylko że w młodym wieku. Te szkody które uczyniła w narodzie tzw ,,komuna”, a wcześniej zabory, nagle nie znikną. Tutaj niemal każdy chce się czuć lepszy i ponad innych. Tak aby móc patrzeć na innych z góry i nie utożsamiać się za bardzo z ogółem.
        Dodaj do tego zawiść jak komuś powodzi się lepiej i masz klasyczny przykład p0lactwa, które na wypoku kwitnie.

Ze 2-3 pokolenia muszą jeszcze przeżyć życia w wolnej, demokratycznej Polsce, aby to się zmieniło.

+: rzeznia22, ziomekbezpoziomek +90 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Tigermass 2 mies. temu

+1

@pokustnik: niestety chyba zejdzie nam dużo dłużej. Wśród moich rowniesnikow(25 lat) jest nadal bardzo duzo zwolenników tego co dzieje sie teraz w polityce. Do tego moge dodać, ze w pracy wśród ludzi takze panuje komuna.

+: zirytowana_plaszczka
        • udostępnij
          • Link
      •  
        qusqui21 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@suqmadiq2ama: ten kto robi za mniej. Iż minimalna w Niemczech, ten jest ruchany na hajs

• udostępnij
          • Link
      •  
        balbezaur 2 mies. temu

+22

@suqmadiq2ama: Ty jeszcze śmiesz krytykować polskich januszybiznesy? A ile byś chciał zarabiać w Polsce? W Polsce masz żyć jak robak. Zachciało się zachodu i 4k netto euro. Tu 4k brutto to kasa o której połowa kraju marzy że dostanie pod choinkę! #pdk

+: ziomekbezpoziomek, PucamIzMercedesa +20 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        jasimalgosia 2 mies. temu via Android

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        buczubuczu 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@suqmadiq2ama: wg polskiego prywaciarza to więcej niż dostaje on sam do kieszeni xD
        Może jeszcze UOP na cały etat, a nie szmery bajery? W dupach się przewraca ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        styxu 2 mies. temu via Android

+28

No potrzeba fachowców. Kolega skończył technikum budowlane chciał iść na budowę i nauczyć się fachu (murarza lub dekarza) obdzwonił wszystkie firmy i ogłoszenia w pobliżu to dowiedział się, że szukają tylko z doświadczeniem xd

+: obuniem, Ostatni_Sarmata +26 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        zasadzka01 2 mies. temu via Android

+5

@suqmadiq2ama: 4300 brutto to wysoka płaca ?

@Szolek nie jest. U mnie w pracy chłop do korpo z małym doświadczeniem krzyknął 4k na rękę, dostał 4,5k bo szefowi się to za mało wydawało, więc 4300 brutto to może być dużo tylko dla kogoś kto to robił okolice minimalnej.

+: Leniek, errai +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Gozdziu 2 mies. temu

+1

@suqmadiq2ama: za 3k netto spawacz na moim zadupiu to by może by się zgodził prawować na 3/4 etatu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        krzysztof-jarzyna-ze-szczecina 2 mies. temu via iOS

0

@suqmadiq2ama: Za tyle to mogę iść im smarkac elektroda xD (słaby ze mnie spawacz) a taki doświadczony typ jak Ty to się pewnie pyta czy to tygodniówka xD takie mamy realia

• udostępnij
          • Link
      •  
        SidTheKid 2 mies. temu

+2

@suqmadiq2ama: z takimi zarobkami można przejść od zera do klasy średniej. I to w kilka lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: Leniek, Szimu
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Amixia 2 mies. temu

+19

@suqmadiq2ama: i będzie brakowało. Ja studiuje pielęgniarstwo, po magisterce 2 lata w Polsce posiedzę i uciekam na zachód. Ucze się niemieckiego, ale Polacy powinni się uczyć ukraińskiego bo sie w szpitalu niedługo niedogadaja XD.

+: NaChuiMiTaCHata, ThreeTree +17 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Jakov 2 mies. temu via Android

0

Chyba w całym swoim życiu nie poznałem spawacza, który by za tyle pracował XD

• udostępnij
          • Link
      •  
        Felonious_Gru 2 mies. temu

0

minimalna w Niemczech,

@qusqui21: ile to na rękę wychodzi w pln?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@rzeznia22 Też tego nie rozumiem, alr wiem dlaczego tak jest. Praca z osobami starszymi np. To nie zajęcie dla każdego, ale są osoby, które mógłby się dobrze w tym sprawdzić(bo np. W domu zajmują się taka osobą na codzień), ale co z tego jak w formie zachęty masz 4300 brutto XD Wiem, ze to może zabrzmi słabo bo porównanie do Niemiec, ale moja znajoma w Berlinie odbyła kurs na opiekuna za darmo(bo skoro państwo potrzebuje ludzi to finansowanie kursów leży po ich stronie) i od razu ją kierują do ośrodka gdzie może podjąć pracę po zdaniu takiego kursu, nawet sobie możesz wybrać żebyś miał lepszy dojazd. Kolejna patologia to brak szkół uczących zawodu spawacza np. Bo nie oszukujmy się te kursy z unii 3 miesięczne to jest żart i sam dobrze o tym wiem, bo taki przeszedłem XD Ogólnie rzecz biorąc uważam, że pracę fachowców trzeba doceniać bo widać jak sytuacja wygląda niebezpiecznie.

• udostępnij
          • Link
      •  
        XSpeedyX 2 mies. temu via Android

+4

@suqmadiq2ama

Wysokie płace
        4300 brutto w złotówkach xDDDD

+: buczubuczu, kissmybattery +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        GrochenMochen 2 mies. temu via Android

+1

@Szolek
        @Szolek
        @suqmadiq2ama
        @PolskiBumelant
        @lordpretty
        @potezny_zachodniopomorszczanin
        @imajoke
        @sierzchula
        @rzeznia22
        Ja chyba muszę niektórym wytłumaczyć jak działają takie poważne portale jak BI. Po pierwsze to nikt tam nie wnioskuję czy podaje pod tezę ze taka kwota to dużo. Po drugie to pisząc taki artykuł osoba musi się znać na statystyce. Więc statystycznie bierze dane z całej Polski na różnych stanowiskach dzięki temu ma dane i podaje je w swoim artykule. Większość np ludzi myśli że jak informatyk 15k to na rękę dostaje (to było 4 lata temu) to ma tak każdy, a statystycznie specjalista po 3 latach pracy ma 10 12k na rękę.
        Swoją drogą czemu macie takie straszne podejście do tych zawodów? Każdy zawód jest potrzebny i czasem jest tak że po prostu nie zarabia się na takich stanowiskach dużo i tyle. Mediana zarobków to 2500 na rękę w Polsce, każda kwota powyżej to lepszy zarobek w skali statystyki. Ja wiem ze za taką kwotę to nie ma się domu merola 4 wyjazdów na wakacje rocznie i 25k oszczędności no ale się przeżyje. Niektórzy mają szczęście znajomości i na takich zawodach potrafią mieć dobre zlecenia i dobrego szefa to zarobek będzie lepszy.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Wenom01 2 mies. temu

+2

@Jakov: Zapraszam na Podkarpacie.

+: kamaz_5320, Pol_the_Tron
        • udostępnij
          • Link
      •  
        rzeznia22 2 mies. temu

+2

@Jakov: Wygląda bardzo niebezpiecznie.

Opiekunów osób starszych potrzeba u nas na JUŻ setki. Mamy starzejące się społeczeństwo, młodzi ludzie muszą pracować a starszymi osobami nie ma kompletnie kto się zająć. Przez to młody człowiek jest często mega obciążony bo musi zapierdalać w pracy i jeszcze opiekować się rodzicami, przez co sam nie ma swojego życia i jest wykończony. Tego nikt nie widzi. Sam powoli wchodzę w taką sytuację.

Co do spawania, to wiadomo, że każdy kurs jest chuj warty - papiery może i masz, ale nauczyć się dobrze spawać? Do tego potrzeba naprawdę wiele godzin pracy, żeby to wyczuć.

Ze spawarką mam do czynienia od lat, bo mieszkam na wsi, więc mam swoją, czasem trzeba coś podreperować na szybko, do dzisiaj spawanie wychodzi mi mocno średnio, aczkolwiek na moje potrzeby wystarcza, natomiast nadal nie nadawałbym się do tej pracy jako fachowiec bo wiele mi brakuje, a po kursie pewnie nie umie się właściwie nic.

+: Siateczkasrodplazmatyczna, mroznykasztan
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@Wenom01 Ja pochodzę też z regionu gdzie zarobki dobre to na minimalnej 2400 ale sam za granicą pracowałem w ślusarce i ku mojemu zdziwieniu dowiedziałem się, że spawaczy w mojej okolicy nie ma bo są właśnie w tym samym zakładzie ze mną XD

• udostępnij
          • Link
      •  
        pokyw123 2 mies. temu via iOS

0

Pielęgniarki zarabiają po 10k PLN miesięcznie w Polsce

• udostępnij
          • Link
      •  
        tomislawniepelka 2 mies. temu

+1

@suqmadiq2ama: nikt nikomu nie kaze za tyle pracowac ani ile pracowac. Pracujesz tyle na ile umowisz sie z szefem. Jednemu bedzie pasowalo 2000zl za 49h tygodniowo a innemu 10000 za 20h tygodniowo nie bedzie pasowalo. To wy decydujecie ile i za ile chcecie pracowac. Tak samo pracodawca wystawia oferte i jezeli komus pasuje to dlaczego ma nie pracowac?

+: mroznykasztan
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Pozytyvny 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@suqmadiq2ama: duży problem w Polsce jest też taki że ludzie nie umieją się cenić. Jeśli ktoś jest naprawdę fachowcem to może sobie całkiem spoko stawkę wynegocjować tylko większość ludzi godzi się za gówno stawki.

• udostępnij
          • Link
      •  
        miro950 2 mies. temu via Android

+1

@suqmadiq2ama zatrudnianie kierowców to ogólnokrajowa patologia. Co z tego, że mam 6k stałej pensji na rękę, jak zus mam od 3k xD
        Już pomijam, że dziś ten zarobek jest coraz bardziej gówno wart i nie dziwię się, że nikt nie chce zostać kierowca. Ja mam ten plus, że codziennie wracam do domu, ale za takie pieniądze ludzie muszą nie raz cały tydzień spać w aucie...

+: Impulsator
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Alfiarz 2 mies. temu

+4

@rzeznia22: Nie wstydze się fizycznej pracy na samozatrudnieniu. Dla janusza to nigdy bym fizycznie nie pracował

+: DarkenSound, rzulta_gemba +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        rzeznia22 2 mies. temu

+4

@Alfiarz: U Janusza się nie dorobisz niczego prócz garba, pracowałem tak parę lat, pensja chujowa, wyzysk, warunki fatalne. Teraz pracuje na swoim i jest lepiej.
        Jedyne co zawdzięczam pracy u Januszów, to fakt, że naprawdę nauczyłem się tam roboty.

+: qusqui21, rzulta_gemba +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        dawid-adamsky 2 mies. temu via Mikroblog+

+4

@suqmadiq2ama W moim mieście dwie największe firmy zajmują się produkcją piecy i baniaków na wodę. Rynek ułożyli pod siebie. Płacą tak samo, konkurencji nie ma.
        W jednej z tych firm pracowałem zaraz po szkole. Odszedłem 3 lata temu. Wtedy zarobki bardzo dobrych spawaczy nie wynosiły nawet 2.5k. Słyszałem, że teraz mają ludzie lekko ponad 3k. Dziwiłem się strasznie dlaczego nie poszukają innej, lepszej pracy gdzie ich docenią, ale po prostu niektórzy pracowali tam już po 10-15 lat i twierdzili, że za późno żeby zmienić pracę. Mówili, że póki jestem młody, to mogę iść gdzieś indziej. I to jest taka polska natura. Zamiast walczyć o to żeby było nam lepiej, zmienić coś w tym życiu, to lepiej narzekać na Janusza i nic nie robić ze swoim życiem.

+: Szimu, jelly2833 +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Silvervend 2 mies. temu via Android

+1

@siodemkaxx bez problemu. Jeszcze będzie kolejka. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: reymond10001000
        • udostępnij
          • Link
      •  

+2

@tomislawniepelka to się weźmie 10 za 2k, a ten co chce 20k robotę znajdzie w przyszłym wcieleniu. Problem jest w tym, że tym mało zarabiającym to nie pasuje, ale nie widzą alternatywy i kopią dół pod sobą.

+: Pol_the_Tron, mamamarcina
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Retsew 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+18

@rzeznia22: bo fizyczna praca na dłuższą metę wyniszcza człowieka, wiadomo - programiści, czy osoby w korpo też będą odczuwać zmęczenie psychiczne i stres, ale jest to trochę temat taboo w Polsce- wszyscy mówią jak to ich plecy nie bolą, ale nie mówi się o problemach psychicznych związanych z pracą w biurze. Dlatego zawody przez które można nabawić się kontuzji fizycznych są ,, wyśmiewane". Szanuję osoby które robią w budowlance, mechaników, pielęgniarki itp o ile wykonują swoją pracę dobrze. Wiadomo że człowiek nie może umieć WSZYSTKIEGO dlatego potrzebni są specjaliści. Ja aktualnie uczę się programowania, elektryki, mechaniki, fizykii i wszystkich rzeczy związanych z robotyką- bo mnie to interesuje, tak samo jak może kogoś interesować biologia, chemia, medycyna itp. sądzę, że na wykopie, jako iż jest to medium internetowe czas spędzają głównie osoby zaznajomione z internetem i programowaniem, w każdym środowisku które zarabia więcej niż średnia krajowa większość osób jest zadufana w sobie, stąd te drwiny w stosunku do osób zarabiających mniej, lub wykonujących zawody fizyczne. Myślę że z biegiem czasu i postępująca informatyzacja szacunek w internecie do osób wykonujących zawody fizyczne lub medyczne będzie rósł. Myślę że dobrze przestawiłem związki przyczynowo skutkowe i psychologię portalu vikop.ru, a jeżeli nie to pamiętajcie że jestem tylko durnym wykopkiem

+: monter_wolter, buczubuczu +16 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Boooooooooooooooooo 2 mies. temu via Android

+1

@pokyw123 To chyba musisz zdradzić nam wszystkim w jaki sposób mogą osiągnąć takie zarobki ( ͡º ͜ʖ͡º)

+: kt13
        • udostępnij
          • Link
      •  
        kt13 2 mies. temu via Android

0

@BrakNazwyUzytkownika moja kolezanka pielegniarka ma na umowie 4200 brutto ale jak bierze nadgodziny dodatkowymi dyzurami to i do 6000zł brutto dojedzie tylko pozniej sie z mezem kłoci, ze prawie nie ogląda wlasnego dzieciaka

• udostępnij
          • Link
      •  
        kt13 2 mies. temu via Android

0

@zasadzka01 Warszawa?
        Ha obecnie zarabiam 3800 w rekrutacji IT i to już jak zmieniłam pracę (1,5roku doświadczenia)

• udostępnij
          • Link
      •  
        BrakNazwyUzytkownika 2 mies. temu

+1

@kt13: No czyli robi półtorej etatu aby zarobić 6 brutto xD

+: rzulta_gemba
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@Boooooooooooooooooo: Dwa etaty,

• udostępnij
          • Link
      •  
        Shatter 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@suqmadiq2ama: @Szolek: zważywszy na fakt, że sporo spawaczy sobie smarka taśmowo to co mają zarabiać. Spawanie konstrukcyjne to całkiem inny poziom niż siedzenie w kabinie i 100 spawów na godzinę

• udostępnij
          • Link
      •  
        ThreeTree 2 mies. temu

0

Ja studiuje pielęgniarstwo, po magisterce 2 lata

@Amixia: zmarnujesz 4 lata. Magisterka w Niemczech Ci nic nie da. Lepiej pojechać od razu po studiach nawet że słabym językiem, popracować jako opiekun i na miejscu uczyć się języka.

• udostępnij
          • Link
      •  
        MrTukan 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@suqmadiq2ama: z tego co mi opowiadał kuzyn to w Belgii 16 EUR/godz. w spawaniu migomatem

• udostępnij
          • Link
      •  
        Trump_nieoficjalnie 2 mies. temu

+1

@suqmadiq2ama: dla pracodawcy to prawie 5200 a pracownik dostanie lekko ponad 3100. Dalej to nie są jakieś wielkie pieniądze ale trzeba być świadomym jak jesteśmy jebani przez państwo polskie.

+: wasaty_m3ksykanin
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Jin 2 mies. temu

0

temat taboo

@Retsew:

Gdyby tylko dało się to napisać po polsku :D

• udostępnij
          • Link
      •  
        mitatuyo 2 mies. temu

0

@suqmadiq2ama: mam sąsiada spawacza, wyspawal mi świetna wiatę na auta. Robił dwa dni, wziął za robotę 2 koła. Uważam ze to jest godna płaca.
        Dobry spawacz nie musi robić u nikogo, sąsiad ma już tyle zleceń z polecenia, ze pokasował ogłoszenia bo mu dzwoniący telefon przeszkadzał.

• udostępnij
          • Link
      •  
        r0k0 2 mies. temu

0

@suqmadiq2ama: 4,3 brutto xD
        Skąd brac resztę na życie.

• udostępnij
          • Link
      •  
        kcrgs 2 mies. temu

+10

@hellyea: a 5200 to kupa szmalu? Ile taki spawacz zarobi dla firmy w miesiącu? Pewnie z 50 tysięcy, może 100. No, ale biedny pracodawca musi wydać na niego. 5 koła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: Saykoza84, jarekxz +8 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Boooooooooooooooooo 2 mies. temu via Android

+1

@pokyw123 XDDDDDDDDD

+: Przegwin
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Klemens_anon 2 mies. temu

+1

@Szolek: Moja mamuśka uważa, że 4,3k brutto to bardzo wysoka płaca dla osób z kilkuletnim doświadczeniem, bo ona sama ma 25 lat doświadczenia (kij z tym, że to 25 lat to było klepanie non-stop tych samych formułek do excela czy innych przestarzałych programów bankowych, 0 szkoleń i podnoszenia swoich kwalifikacji) i dla niej jest to duża kasa xD Teraz aż się boje jej powiedzieć, o jakich stawkach mowa na moich rozmowach kwalifikacyjnych... Polska dusza jednak tkwi chyba w każdym Polaku - jak ja mam źle, to dlaczego inni mieliby mieć lepiej?

+: FoorX
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Retsew 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@Jin: no przepraszam no ;)

+: Jin
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Saykoza84 2 mies. temu via Android

0

@grubY_0936 yhhyyy oni wszyscy maja po 20e/h netto i w zasadzie to nic nie robia za ta granica,tak bylo...tymczasem w Norge placa dla spawacza to ok 210 koron/h a wujek nawija ze takie stawki we wloszech mial,dopytaj wujka czemu juz tam nie pracuje? Lub ile godzin dziennie tyral aby miec owe 4300 brutto? Realnie robol budowlany w dojczach dostaje 2200e netto przy 200 h i jeden pies czy to spawacz czy ciesla

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Boooooooooooooooooo: Xd

• udostępnij
          • Link
      •  
        Akayari 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@suqmadiq2ama: @Silvervend xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        Amixia 2 mies. temu

0

@ThreeTree: Wiem , raczej dla siebie , moze kiedys za 30 lat w tym kraju cos sie zmieni a wtedy mi sie nie bedzie chcialo wracac na studia :D

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@mitatuyo w dwa dni pociął, przygotował, przywiózł i zespawał?

• udostępnij
          • Link
      •  
        mitatuyo 2 mies. temu via iOS

+1

@Silvervend: Mało tego jeszcze je zabetonował i położył dach. Materiał sam dojechał.

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@mitatuyo to chciałbym wiedzieć, co stoi za całym przedsięwzięciem.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Silvervend: Nie rozumiem

• udostępnij
          • Link
      •  
        DarkenSound 2 mies. temu via iOS

0

4300 brutto to wysoka płaca?
        Artykuł tego nie twierdzi.

@venomik: Jak kurwa nie twierdzi jak jest jak wół napisane że czeka wysoka płaca?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Samol94 2 mies. temu via iOS

+2

@suqmadiq2ama: ( ͡º ͜ʖ͡º)

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

źródło: IMG_2181.PNG

+: PluszowyPrezes, Pol_the_Tron
        • udostępnij
          • Link
      •  
        h........a 2 mies. temu via Android

+35

@rzeznia22 Od kiedy bycie pielęgniarką to prosty zawód? Wiesz, że pielęgniarki kończą studia, zwykle 5-letnie, i robią masę kursów i specjalizacji? Prosty zastrzyk domięśniowy XDD. A teraz idź popatrz z jakimi wiąże się powikłaniami i naucz się, jak je rozpoznawać oraz udzielić pierwszej pomocy i zobacz kogo pociągną do odpowiedzialności, jak dojdzie u pacjenta do powikłania. Obniżanie rangi zawodu pielęgniarki to jeden z powodów, dla których duża liczba z nas wyjeżdża - bo się właśnie z nas robi takie proste, głupie dziewczyny, co się na lekarski nie dostały i teraz podają baseny, "a maturę to w ogóle macie?". Jak ktoś ma jakiekolwiek ambicje w pielęgniarstwie, nie zostaje w Polsce. Zwykły, prosty zawód XDD. Wróciłam z nocki z dwoma reanimacjami i pakowałam dwie młode osoby do czarnego worka. Niedługo rodziny same będą pakować swoich bliskich, jak tego prostego zawodu pielęgniarki zabraknie ¯\(ツ)/¯.

+: Silvervend, Andrzejuniedenerwuj +33 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        szakalq 2 mies. temu

+3

Widzę po komentarzach, że na wykopie, to sami 10k i więcej na rękę a płaczą, jak im cola o 2 zł podrożała ¯_(ツ)_/¯

+: golebica, Studento4444 +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@mitatuyo zrobienie wiaty w 2 dni, z pomiarami, cięciem i całą resztą, to trochę nierealne dla jednej osoby.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Silvervend: Pomierzyl sobie wszystko wcześniej, ja trochę pomagałem przy składaniu tego. Było proste do organizacji bo wykonawca mieszka pare domów dalej.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@mitatuyo czyli materiały przyszły w całości gotowe do montażu? To w takim razie z tych 2k na relaksie większość poszło w materiał.

• udostępnij
          • Link
      •  
        NaopaK 2 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@pokustnik: tyle że bolzga nie jest ani wolna ani demokratyczna ( ͡° ʖ̯ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Silvervend: 2k to jego praca :) materiał kosztował prawie 5. Przyszły porządne profile, które na miejscu docinał

• udostępnij
          • Link
      •  
        mitatuyo 2 mies. temu

+1

@Silvervend: foto ze skończonego projektu :)

źródło: image.jpg

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@mitatuyo no to grubo. Doszukiwałbym się gdzieś fuszery albo koleś ora jak maszyna.

• udostępnij
          • Link
      •  
        potezny_zachodniopomorszczanin 2 mies. temu

0

Po pierwsze to nikt tam nie wnioskuję czy podaje pod tezę ze taka kwota to dużo

@GrochenMochen: ale pierdolisy. Przecież stoi jak wół: Na niektórych czekają duże wysokie płace.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Silvervend: Świetny jest, lubi swoją robotę. Miałem costam domalować na niej, oczywiście zapomniałem, to w końcu sam to zrobił bo jak mi powiedział „kuło go w oczy jak koło tego spacerował z dzieckiem” :)

• udostępnij
          • Link
      •  
        Marek1991 2 mies. temu

0

@suqmadiq2ama: @Szolek: A ile byście chcieli zarabiać w fizycznej pracy niewymagającej wykształcenia, czy znajomości języków obcych? Chyba najwięcej spawaczy jest po zawodówkach po prostu i ew. kursach 5 dniowych z migu czy innego tigu. To jest ok. 3000 zł netto przecież.

• udostępnij
          • Link
      •  
        niekibicujepilkarzom 2 mies. temu

+3

@suqmadiq2ama:

źródło: dzban Patkowski.jpg

+: renkaboga, muzzykalny +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        zasadzka01 2 mies. temu via Android

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        hehtor 2 mies. temu

+1

Według skali polskiego prywaciarza to masa forsy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@suqmadiq2ama: Ta skala jest uzależniona od ogromnego, niewpsółmiernego do wynagrodzenia haraczu, które pobiera państwo.

brutto 4300 zł(na papierze), to
        netto 3100 zł(na rękę), a
        koszt pracodawcy: 5100 zł(to nie wszytskie koszty pracodawcy, bo musi zapewnić stanowisko, często ubiór, narzędzia itd.)

Jestem za tym, żeby każdy zarabiający 3100 zł na rekę, dostawał 5100 zł i sam na starcie pozbywał się 2k, ciekawe ilu chętnych byłoby płacić ZUSy i podatki, które dodatkowo płacą wszyscy w zakupionych towarach.

Obliczcie sobie ile tak naprawdę oddajecie państwu za swoją pracę każdego miesiąca i zastanówcie się czy otrzymujecie w zamian wystarczająco wiele: https://www.money.pl/podatki/kalkulatory/kosztow-pracodawcy/

+: mroznykasztan
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@Marek1991 zależy przy czym. Ja bym chciał spawać tytanowe ramy do Porsche, a stawka na dzień dobry to 25k/mc.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Marek1991 2 mies. temu

0

@Silvervend: i co już zrobiłeś żeby to robić?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Marek1991 spawałem elementy do silników samolotów, więc zrezygnowałem z tamtej oferty, ale teraz sobie myślę, że fajnie by było w motorsporcie porobić.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Marek1991 2 mies. temu

0

@Silvervend: no to widzisz jak masz dobrze

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Marek1991 a teraz rozumiesz czemu można chcieć więcej zarabiać jako spawacz?

• udostępnij
          • Link
      •  
        rzeznia22 2 mies. temu

+1

Od kiedy bycie pielęgniarką to prosty zawód? Wiesz, że pielęgniarki kończą studia, zwykle 5-letnie, i robią masę kursów i specjalizacji? Prosty zastrzyk domięśniowy XDD. A teraz idź popatrz z jakimi wiąże się powikłaniami i naucz się, jak je rozpoznawać oraz udzielić pierwszej pomocy i zobacz kogo pociągną do odpowiedzialności, jak dojdzie u pacjenta do powikłania. Obniżanie rangi zawodu pielęgniarki to jeden z powodów, dla których duża liczba z nas wyjeżdża - bo się właśnie z nas robi takie proste, głupie dziewczyny, co się na lekarski nie dostały i teraz podają baseny, "a maturę to w ogóle macie?". Jak ktoś ma jakiekolwiek ambicje w pielęgniarstwie, nie zostaje w Polsce. Zwykły, prosty zawód XDD. Wróciłam z nocki z dwoma reanimacjami i pakowałam dwie młode osoby do czarnego worka. Niedługo rodziny same będą pakować swoich bliskich, jak tego prostego zawodu pielęgniarki zabraknie ¯(ツ)/¯.

@heteropoda: Nikogo nie obrażam. Chyba trochę źle odebrałaś mój post bo w tym co napisałem, własnie broniłem zawodów typu pielęgniarka, mechanik i wszystkich innej powszechnie uznawanej za niższą rangę. Tak, powszechnie ludzie tak uznają, co nie znaczy, że nie szanują tych zawodów. Z budowlańców też się każdy śmieje, że to jebane robole, a prawda taka, że również to nie jest prosta sprawa aby postawić budynek zgodnie ze sztuką a przy okazji nie zginąć w pracy czy nie zrobić sobie krzywdy. Każdy zawód ma swoją specyfikę którą nie każdy potrafi pojąć. Absolutnie nie ujmuję pielęgniarkom, po prostu Ty się zesrałaś w tej chwili i przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post ze zrozumieniem.

+: projektant_doktorant
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Marek1991 2 mies. temu

0

@Silvervend: czym innym jest chcenie i nic z tym nierobienie a zupełnie czym innym jest chcenie i podjęcie akcji żeby to osiągnąć.

• udostępnij
          • Link
      •  
        rzulta_gemba 2 mies. temu

0

@rzeznia22: Gówno tam, a nie potrzeba. Potrzeba ludzi, którzy będą się sprzedawać poniżej własnej wartości i dotyczy to każdej dziedziny, nie tylko fachowców. Taki już los kraju kolonialnego - zachód robi hajs na podbitej taniej sile roboczej.
        Gdyby faktyczna potrzeba istniała to byłoby to widać w płacach.

• udostępnij
          • Link
      •  
        11262 2 mies. temu

0

@suqmadiq2ama: fajnie tylko spawacz w norwegii zarobi 10 tysiecy PLN miesiecznie na reke. to po co pracowac u januszexa w PL?

• udostępnij
          • Link
      •  
        K........s 2 mies. temu

+1

Niektórzy by się zdziwili jaką trzeba mieć precyzję, doświadczenie i zmysł, żeby położyć profesjonalnie jebane kafelki w łazience.

@rzeznia22: daj mi dwóch uczniów klasy podstawówki, a wyszkole ich z tego w dwa dni :p bez przesady.

+: ZwiastunChaosu
        • udostępnij
          • Link
      •  
        hellyea 2 mies. temu via iOS

0

@kcrgs: no ja widzę w tym absurd. Szczególnie, że jest sporo biznesów początkujących czy niskomarżowych. Bo tutaj żeby dać komuś chujowo, trzeba wydać prawie dwa razy tyle, co dostanie do ręki.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Szimu 2 mies. temu

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        wyk0pek95 2 mies. temu

+1

@rzeznia22:
        "A to całkowicie nie prawda, bo większość tych programistów nie potrafiła by zrobić najprostszej rzeczy przy aucie - wymienić klocków czy oleju, "

Dawaj mi tu mechanika i zobaczymy kto się pierwszy nauczy danej czynności.
        Czy szybciej ja nauczę się wymieniać klocki w aucie czy on szybciej postawi hurtownię danych.

+: Euphor
        • udostępnij
          • Link
      •  
        L722 2 mies. temu

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        mroznykasztan 2 mies. temu

0

Ja studiuje pielęgniarstwo, po magisterce 2 lata w Polsce posiedzę i uciekam na zachód.

@Amixia: Dlaczego uciekasz? Dlaczego dopiero wyjedziesz po magisterce a nie teraz?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@rzeznia22 No właśnie jasno pokazałeś co sądzisz o zawodzie pielęgniarki, sam chyba nie rozumiesz co napisałeś. I jeszcze dodałeś coś o tym, że każdy ma ciśnienie robić studia, jakby pielęgniarki ich nie robiły, żeby uzyskać PWZ. W zasadzie chyba pielęgniarki w Twoim zestawieniu (mechaników, budowlańców, opiekunów starszych, kierowców) to jedyne osoby, które muszą iść na studia, żeby móc pracować w zawodzie. Gówno, a nie broniłeś. Zrobiłeś to, co robi grono Polaków - umniejszyłeś zawodowi pielęgniarki.

Chyba coś Ci się pomyliło - gdyby w Polsce się szanowało zawód pielęgniarki, to byśmy za granicę tak licznie nie wyjeżdżały XDD.

Ja się z budowlańców nie śmieję, nie mierz wszystkich swoją miarą.

• udostępnij
          • Link
      •  

+2

@Szimu Tak, bo Tobie zastrzyk robiło 99% pielęgniarek w Polsce i na pewno Twoje doświadczenie jest reprezentatywne oraz świadczy o całej grupie zawodowej. Puknij się w łeb. A wiesz, że ból jest zależny od gęstości płynu oraz szybkości podawania zastrzyku? XD Rób se sam zastrzyki, ja do siebie nie zapraszam.

+: SarahC, damian713
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Szimu 2 mies. temu

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        ExitMan 2 mies. temu

0

Wróciłam z nocki z dwoma reanimacjami i pakowałam dwie młode osoby do czarnego worka. Niedługo rodziny same będą pakować swoich bliskich, jak tego prostego zawodu pielęgniarki zabraknie ¯(ツ)/¯.

@heteropoda: Jeżeli pracujesz na oddziale ratunkowym, to faktycznie tak wygląda praca pielęgniarki, a jak sama wspomniałaś są specjalizacje i kursy. To od nich zależy jak będzie wyglądała Twoja praca, a nie każdy dzień musi wyglądać jak Twoja ostatnia nocka. Mam znajomego, który jest z pielęgniarką, tylko ona pracuje w szpitalu dziecięcym i strasznie odbija jej się to na zdrowiu psychicznym, bo czasami jest na oddziale onkologicznym i musi traktować pracę oschle, bo często widzi śmierć nie tyle ludzi, co dzieci.

Pracy nie zazdroszczę, bo nie należy do przyjemnych, jednak nigdy Ci jej nie braknie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Życzę wytrwałości, silnych nerwów oraz partnera, który będzie rozumiał jak wygląda Twój ciężki dzień w pracy i jak Ci pomóc po takim dniu.

• udostępnij
          • Link
      •  

+2

@Szimu I dalej myślisz, że Twój przykład jest reprezentatywny? XD Trzeba było zgłosić do RzPP, a nie biadolić na wykopie.

+: SarahC, damian713
        • udostępnij
          • Link
      •  

+4

@ExitMan Na praktycznie każdym oddziale ludzie umierają. Nie jest to specyfika oddziałów ratunkowych. Na samej internie jest średnio kilka reanimacji w miesiącu, przynajmniej u mnie
        ( ͡° ʖ̯ ͡°).

W zasadzie ja się nie żalę czy coś, lubię swoją pracę, tylko mnie śmieszy jak ktoś może pisać, że praca pielęgniarki (czy ratownika, lekarza) jest prosta, kiedy człowiek obcuje z wszelakimi obrzydliwościami i śmiercią, widzi ludzkie dramaty na co dzień. Zdarza nam się beczeć jak dzieci po dyżurze. No i weź to porównaj z kładzeniem kafelek (z całym szacunkiem). Etyka zawodowa każe się odezwać.

A, dziękuję. Ten partner to by się przydał!

+: ExitMan, SarahC +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        NapBukaj 2 mies. temu

0

@Szolek: Marzę o takiej

• udostępnij
          • Link
      •  
        BrockLanders 2 mies. temu

0

4300 brutto to wysoka płaca ?

@Szolek: kilkaset złotych większa niż ta, którą dostaje około połowa pracujących w Polsce, a co?

• udostępnij
          • Link
      •  
        pesotto 2 mies. temu via Android

0

@heteropoda opowiedz nam tą historię czarnych worków

• udostępnij
          • Link
      •  
        projektant_doktorant 1 mies. temu

0

Na wykopie proste zawody są oczywiście wyśmiewane, tutaj każdy jest programistą i architektem za gruby hajs, każdy ma ciśnienie na studia, bo jak ich nie masz, to znaczy, ze jesteś debil i śmieć.

Kompletnie nie rozumiem dlaczego ludzie się wstydzą normalnej, fizycznej pracy.

@rzeznia22: Ludzie się nie wstydzą tej pracy, ale pokutuje powiedzenie z lat mojej młodości: "ucz się, bo śmieciarzem zostaniesz". Okazuje się, że śmieciarze to naprawdę dobrze opłacany zawód i zamiast stać jako ochroniarze, młodzi ludzie wolą śmigać na podstopnicy śmieciarki.
        A wyśmiewanie prostych zawodów? Działa po prostu przekonanie o tym, że jestem lepszy, bo siedzę w biurze, a nie mieszam klej na budowie. No ciekawe kto tym wszystkim #programista15k mieszkania czy ołpenspejsy budował lub wykańczał. Warto tu sobie przypomnieć wiersz Tuwima "Wszyscy dla wszystkich".

BTW. Dobry kafelkarz w pracy wyjazdowej spokojnie zarobi 12-15k miesięcznie.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

że praca pielęgniarki (czy ratownika, lekarza) jest prosta
        No i weź to porównaj z kładzeniem kafelek (z całym szacunkiem).

@heteropoda: Kładłaś kiedyś kafelki w łazience? Ciekawe dlaczego nie... ( ͡° ͜ʖ ͡°) I jak już to nie "kafelek", a "kafelków". Tu przecież nie chodziło o deprecjonowanie wartości czyjejś pracy. Moja praca też jest prosta. W oczach tych, którzy mają o niej dużo wyobrażeń. Dziwnym trafem pracownicy z 4 czy 5-letnim stażem wymagają w niej często kontroli i poprawek do wykonywanych przez nich "oczywistych" czynności.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

Apropos tematu: ( ͡° ͜ʖ ͡°)

źródło: img24.demotywatoryfb.pl

• udostępnij
          • Link
      •  
        h........a 1 mies. temu via Android

0

@projektant_doktorant Istnieje zasadnicza różnica pomiędzy obciążeniem psychicznym a fizycznym w pracy oraz zakresem odpowiedzialności, która spada codziennie na danego człowieka.

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

Zielonykubek 7 godz. temu

+402

Job - jeden z najśmieszniejszych polskich filmów, kto pamięta? #gimbynieznajo #film

odpowiedzi (77)

Walther00 5 godz. temu

+765

Gej: po prostu istnieje
      Meanwhile prawak:

( ಠ_ಠ)

#neuropa #bekazprawakow #prawackianalcontent

odpowiedzi (26)

Reevhar 9 godz. temu

+1167

Jest wpis na mirko o spinnerach z Cheetos.
      A kto pamięta takie? Niezbyt stare, ale zabawa była przednia xD

#kiedystobylo #heheszki

odpowiedzi (85)

• pełna lista

Wykopalisko

• Paszport szczepionkowy? Niektórzy już chcą się dobrowolnie zaczipować! Paszport szczepionkowy? Niektórzy już chcą się dobrowolnie zaczipować! 66
    • Bitcoin leci w dół, krach na giełdzie kryptowalut jest faktem. Winny Joe Biden Bitcoin leci w dół, krach na giełdzie kryptowalut jest faktem. Winny Joe Biden 69
    • Kaczyński: Co drugi Polak jest mizernym pijaczyną, na prowincji piją wódkę... Kaczyński: Co drugi Polak jest mizernym pijaczyną, na prowincji piją wódkę... 63
    • Obronność Polski i wydawanie pieniędzy w wykonaniu PiS Obronność Polski i wydawanie pieniędzy w wykonaniu PiS 57
    • Karpackie lasy trafią pod unijny topór? Karpackie lasy trafią pod unijny topór? 94
    • Lockdown po cichu wykańcza kolejne branże Lockdown po cichu wykańcza kolejne branże 53
    • Policjanci: "Słyszymy rozkaz: Tych z kościoła nie legitymujemy. Tylko lewaków" Policjanci: "Słyszymy rozkaz: Tych z kościoła nie legitymujemy. Tylko lewaków" 84
    • Prof. John Conly (główny doradca WHO): "Maseczki mogą być szkodliwe" Prof. John Conly (główny doradca WHO): "Maseczki mogą być szkodliwe" 62
    • Kolejny wjazd do budynków rządowych w USA Kolejny wjazd do budynków rządowych w USA 149
    • Prezes zakładów zbroj. Mesko odwołany. "Zatrudniał ludzi z klucza partyjnego" Prezes zakładów zbroj. Mesko odwołany. "Zatrudniał ludzi z klucza partyjnego" 61

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy bekazlewactwa bekazpisu ciekawostki covid19 ekonomia europa gospodarka heheszki historia koronawirus kultura motoryzacja pieniadze policja polityka polska prawo rosja samochody sport swiat szczepienia usa wykop zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.