Wpis z mikrobloga

Mam następujacy problem - chcę użyć funkcji interpolacji dla wybranej liczby x ale z wyborem wartości ze wskazanej kolumny.
Na screenie przedstawiłem tylko dwie kolumny, ale praktycznie mam ich więcej.
Funkcja ma wyglądać tak, że w zółtym polu, mam dostać wynik interpolacji z wybranej kolumny.
Wartosc x wpisuje w jednej komórce (np. 4), w komórce ponizej wpisuje nr kolumny (np. y1) z której ma być robiona interpolacja.
Próbowalem kombinowac z funkcja IF, ale tam moge tylko wskazać co robić, gdy wartość jest prawdziwa, a co gdy fałszywa, co w przypadku wielu kolumn traci sens.
Czytałem o funkach VLOOKUP i MATCH ale nie znalazłem ich zastosowania w tym przypadku.
Ktoś pomoże?

#excel
cadet - Mam następujacy problem - chcę użyć funkcji interpolacji dla wybranej liczby ...

źródło: comment_1614626558ZLzlL7Apth73MohvVtkyAQ.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cadet: dlaczego przy wielu traci sens? Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nie miał nigdy zagnieżdzżonych ifów. Fakt, że mało wydajne ale wykonalne. I kwestia dla ilu kolumn ma to działać?
  • Odpowiedz
@brak_nicku: w takim razie doczytam o tych indexach i matchach.
@cohontes: brakuje mi czegoś w stylu funkcji "for". Po prostu: jeśli komórka A1 ma wartość y1, rób interpolację kolumny y1, jeżeli y2 to y2 itd. Kolumn mam 8. Jak nie uda się z propozycją kolegi wyżej to pobawię się w stackowanie funkcji if.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@cadet C11=0, C11=1, zmieniłem y1 na 0 i y2 na 1 żeby trochę łatwiej było. Problem połączyć kilka ifów w jednej komórce ale nie mam w tym doświadczenia. Po prostu chciałbym wpakować w jednej komórce kilka ifów, jeżeli równe 0 to forecast tej kolumny, jeżeli 1 to innej, i tak dla kolejnych powiedzmy 5 kolumn.
Może mało praktyczne ale to ma działać a nie ładnie wyglądać...
  • Odpowiedz
@cadet: to dosyć standardowe rozwiązanie.. szczególnie jeśli to nie ma być nie wiadomo jaki model, a zagnieżdzone ify pisze sie szybko if(cos;prawda;if(cos;prawda;if;"";""))) balablabal
  • Odpowiedz
@brak_nicku: zastosowałem to, co wysłałeś. Potem otworzyłem objaśnienie funkcji i wiem, co się dzieje. Dzięki wielkie za pomoc, o to właśnie mi chodziło. Grubo wątpię czy bym do tego sam doszedł, mimo tego, że teraz nie wygląda to na coś trudnego. Na YT widziałem jakiś filmik, w którym działy się podobne rzeczy ale było zbyt dużo danych na raz, do tego wykresy i nie mogłem wyciągnąć z tego co chciałem.
  • Odpowiedz