Aktywne Wpisy

Michael_Jackson_ +12
Nie wiem skąd się wzięła opinia, że podróżowanie pociągiem jest wygodniejsze niż autobusem.
Ostatnio jechałem kilka razy nocą flixbusem w nocy i dało się przespać. Ludzie po pewnej godzinie siedzą cicho i sobie nie przeszkadzają.
Dzisiaj pierwszy raz spędziłem taką podróż w pociągu i była katastrofa. Przedział 6 osobowy. Na początku oprócz mnie jakaś parka i grubas. Grubas już od początku jęczy i sapie. Jak zasypia to p---------e chrapie. Ale to jeszcze
Ostatnio jechałem kilka razy nocą flixbusem w nocy i dało się przespać. Ludzie po pewnej godzinie siedzą cicho i sobie nie przeszkadzają.
Dzisiaj pierwszy raz spędziłem taką podróż w pociągu i była katastrofa. Przedział 6 osobowy. Na początku oprócz mnie jakaś parka i grubas. Grubas już od początku jęczy i sapie. Jak zasypia to p---------e chrapie. Ale to jeszcze

aleksc 0
Myję okulary a potem wycieram szmatką do okularów i pełno smug. Czy myjka do okularów jest dobra, bo zastanawiam się czy przy wycieraniu znów nie bedzie smug?
#okulary
#okulary
źródło: Profesjonalna-myjka-ultradzwiekowa-do-okularow-bizuterii-ULTRASONIC-0-6L
Pobierz

Na screenie przedstawiłem tylko dwie kolumny, ale praktycznie mam ich więcej.
Funkcja ma wyglądać tak, że w zółtym polu, mam dostać wynik interpolacji z wybranej kolumny.
Wartosc x wpisuje w jednej komórce (np. 4), w komórce ponizej wpisuje nr kolumny (np. y1) z której ma być robiona interpolacja.
Próbowalem kombinowac z funkcja IF, ale tam moge tylko wskazać co robić, gdy wartość jest prawdziwa, a co gdy fałszywa, co w przypadku wielu kolumn traci sens.
Czytałem o funkach VLOOKUP i MATCH ale nie znalazłem ich zastosowania w tym przypadku.
Ktoś pomoże?
#excel
źródło: comment_1614626558ZLzlL7Apth73MohvVtkyAQ.jpg
Pobierz@cohontes: brakuje mi czegoś w stylu funkcji "for". Po prostu: jeśli komórka A1 ma wartość y1, rób interpolację kolumny y1, jeżeli y2 to y2 itd. Kolumn mam 8. Jak nie uda się z propozycją kolegi wyżej to pobawię się w stackowanie funkcji if.
=IF(C11=0,FORECAST(H5,F7:F16,E7:E16),"")
dla 2
Może mało praktyczne ale to ma działać a nie ładnie wyglądać...
@cadet: nie łączyć, użyć INDEX lub INDEX/MATCH.
Dla numeru kolumny (u mnie od 1, jak wolisz od zera to sobie dodaj
źródło: comment_16146946593QSbalodd0ZXvVzP1L9j5v.jpg
Pobierz