kturom mosewom jesteś??? odp ważne
pokaż spoiler sponsorzy mosew @ToNieOn @Qurvinox
#tagujenanocnej #bonamniekrzycza #moseball #glupiewykopowezabawy
@Vertesio: naprawdę dobrze i zgrabnie to ujął, pomimo że jego 5 minut już minęło to tutaj ma dużo racji
@Vertesio Ja tez go czasem ogladam, ale nie dla beki jaka krecil kiedys, a raczej ze względu ze lubie posluchac kogos kumatego :p troche pomaga mi to zabic uczucie samotnosci, cos w tym stylu. Nie dziwie sie ze juz nie ma takiego contentu jak kiedyś, skoro cale zloto juz wykopane
@Vertesio mądrze powiedział.
Ja go pamiętam z początków jego działalności jak faktycznie w większości oceniał programy mojego dzieciństwa które znałem. Potem mu się kończył content i przestałem go oglądać
@Vertesio: ta młodzież z ankiety która chciałaby być YouTuberami, chciałaby być raczej takim frizem, który robi filmy o niczym i jego jedynym osiągnięciem są wyświetlenia i subskrybcje.
Dla nich może to nawet obiecująco wyglądać, bo przecież wystarczy niby wrzucać tylko filmiki ze swojego życia z kolegami i kasa sama wpada. Sam pamiętam jak w tym wieku brałem udział w różnych konkursach np. o komputer, czy inne chujstwa.
Dopiero z wiekiem przychodzi świadomość, że ma się bardzo małe szanse na sukces w takim czymś, bo tak jak w konkursie wygrywa jedna osoba na tysiące, tak najpopularniejszymi youTuberami jest kilkanaście osób na cały kraj.
@Aokx: Dlaczego leni? xD Dla mnie to same plusy, że relatywnie rośnie liczba ludzi mogących realizować się, wkładać cała prace w jakieś hobby i jeszcze czerpać z tego siano, zamiast być kolejnym frustratem z gownopracą, która nie daje mu nic poza finansowym minimum egzystencjalnym. A to punkt wyjściowy do uzywek, depresji, większej ilości smutnych polskich mord na ulicy od których aż się żyć odechciewa, jak idziesz na tramwaj. Wszedł ci za mocno januszowy kult „prawdziwej pracy”, tylko ta sama logika dzisiejsze prace w IT nazywa „klikaniem w kąkuter”, wiec byłbym ostrożny, bo granica ciagle się przesuwa i większość dzisiejszych 20-30 latków z dobra sytuacja finansowa można nazwać leniami, co się do „prawdziwej roboty nie wzięli” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chcą być yotuberami dla kasy i dlatego że to robota dla leni, a ten debil filozofuje
@Aokx: A ty całe życie byłeś tak mało ambitny? Dzieci raczej nie weryfikują marzeń o ilość pracy wymaganej do ich osiągnięcia.
@Vertesio: a ja go oglądam do dziś, no i fakt, że czasem straszny z niego bezbek, ale jakoś podchodzi mi on lepiej niż 90% innego gówna na karcie na czasie... no i typ nie jest toksyczny (albo czegoś nie wiem :P) jak wielu innych komentatorów tego typu
@Vertesio niekryty trafił w głupia niszę na YT z której się już raczej nie wyrwie (a na pewno mu się to nie opłaca), ale gość głupi nie jest i czasem przemyci jakąś inteligentna myśl w swoich filmach. Też lubię czasem obejrzeć coś niezobowiazujwcego jednym okiem i odpalam sobie jakieś jego paradokumenty-commentary
@Vertesio: ale starcze pierdololo. Większość nastolatków marzyła o byciu sławnym. Dla dzisiejszej młodzieży sława to nie tylko muzycy, gitarzyści, a youtuberzy ich też najbardziej lubią, a cel wydaje się znacznie bardziej przyziemny. Dzieciak widzi tylko jedną stronę medalu, na której jest sława pieniądze i fun 24/7. Na pewno bardziej realne niż zostanie astronautą jak to było za starych dobrych czasów XD
@Vertesio uwielbiam takie wpisy. Wrzucisz jakis urywek filmu, polecasz oglądać, a nawet nie napiszesz kto to jest i połowa nie ma pojęcia co to za typ.
A tak na prawdę wkurwiłem się bo go kiedyś oglądałem jak był chudy na twarzy a nie pamiętam nazwy kanału.
@Vertesio: Pracowałam przez 2 lata w podstawówkach. Te bardziej ,,rozlalane” dziewczynki chcą być tiktokerkami, a chłopcy ,,alfa” nagrywać majnkrafta i o tym marzą.
W szkołach pojawiły się nawet zajęcia pozalekcyjne które nazywają się ,,youtubersi” i uczą jak nagrywać filmy na yt i promować swój kanał.
@Vertesio: nie zgodzę się z tym że ilość subskrypcji nie ma wartości, oczywiście że ma, czym więcej tym łatwiej o kontrakt reklamowy
@Vertesio: Ja jak byłem mały, to chciałem być astronautą. I też nie zostałem, tak samo jak ponad połowa ankietowanych nastolatków nie zostanie youtuberami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale starcze pierdololo. Większość nastolatków marzyła o byciu sławnym
@LewCyzud: tylko że marzyła o byciu sławnym dzięki jakimś osiągnięciom a nie byciu sławnym bo jest się sławnym. xD przecież to nie ma żadnej wartości, za 10 lat youtube\insta\tiktok może spaść z rowerka i wtedy wartość celebryty portalowego będzie równa 0.
@Vertesio: Ok boomer, "chce zostać youtuberem" to to samo co dzieciaki kiedyś mówiły że chcą zostać policjantem/strażakiem. Z tego sie wyrasta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Vertesio: bez kitu myslalem dzisiaj co tam u tego chlopa. MIal pojebane zarty i to jak omawiał upadki murów czy pedofila z kotkami w piwnicy to było złoto.
@Kazach_z_Almaty: Szanse na bycie youtuberem sa obecnie rownie duze co zostanie slawnym muzykiem, sportowcem, aktorem. Aktor bedzie gral w teatrze, jakies mniejsze role, muzyk uczyl czy gral po mniejszych lokalach, ewentualnie pracowal jako muzyk sesyjny i tak dalej. Dla wiekszosci osob jest to hobby, dodatkowy zarobek albo zwykla codzienna praca zamiast drogi do slawy czy duzych pieniedzy. Pomijajac januszowe gadanie IT raczej mozna porownac do pracy typu elektryk, elektronik, osoby pracujacej na budowie czy architekta.
@Vertesio:
Narzekanie "Ech, ta dzisiejsza młodzież", odcinek #2137.
Jakbyś 20 lat temu zrobił ankietę wśród dzieciaków, kim chcieliby zostać w przyszłości, to miałbyś pewnie podobny odsetek aktorów, piosenkarek, czy piłkarzy.
A spora część by podała jakieś zawody z dupy, które akurat niedawno podpatrzyły w jakimś popularnym serialu w TV, nie mając jednocześnie tak naprawdę pojęcia, z czym to się naprawdę wiąże.
Dzieciaki chciałyby być znane i popularne. To nic nowego, a tym bardziej - nic złego.
Przecież nie tylko dzieciaki by tego chciały, tylko dorośli już się do tego wprost nie przyznaje.
Pewnie, gdybyś zrobił taką ankietę na przełomie lat 60/70, to byś się dowiedział, że społeczeństwo przyszłości składa się w 50% z kosmonautów :). To już mimo wszystko, zostanie jutuberem jest znacznie bardziej realne i osiągalne.
Szanse na bycie youtuberem sa obecnie rownie duze co zostanie slawnym muzykiem, sportowcem, aktorem. Aktor bedzie gral w teatrze, jakies mniejsze role, muzyk uczyl czy gral po mniejszych lokalach, ewentualnie pracowal jako muzyk sesyjny i tak dalej. Dla wiekszosci osob jest to hobby, dodatkowy zarobek albo zwykla codzienna praca zamiast drogi do slawy czy duzych pieniedzy.
@krzywy_kanister:
Ale pod tym względem akurat profesjonalny YT wcale się nie różni jakoś istotnie od jakiegoś aktora grającego w lokalnym teatrze - ten pierwszy będzie codziennie pracować, żeby raz na tydzień wypuścić filmik (przy czym zrobienie tego na poziomie tak naprawdę pochłonie kilkadziesiąt roboczogodzin), ten drugi - będzie codziennie chodził do roboty, żeby odegrać swoją rolę. Takich ludzi (zarówno pro-jutuberów, jak i pomniejszych aktorów) są setki. Oni z tego żyją i utrzymują rodziny. To też jest praca, wcale nie lekka.
@RandomowyMirek: Oczywiscie, ze sie rozni. Profesjonalny youtube to jak aktor czy muzyk za ktorymi stoi agencja, wydawnictwo, manager czy agent ktory ustala terminy. Zobacz sobie ile jest kanalow dzieciakow ktore graja w minecrafta, maja te 5 czy 10, 15 subow i nikt tego nie oglada. Kwestia skali, tak jak osoby po filmowce nie kazdy bedzie gral czy rezyserowal tylko skonczy sie inna praca, dorabianiem w barze i tak dalej.
@Vertesio: zabawne ze to postujesz bo oglądałem dokładnie ten sam odcinek jakies trzy dni temu. YouTube mi polecił i z ciekawości chciałem zobaczyć co on teraz nagrywa, bo oglądałem niekrytego z 7 lat temu jak chodziłem do gimbazy jescze i dokładnie ten sam wywód mnie zaskoczył, ładnie podsumował jak wyglada dzisiejszy yt.
@Vertesio: Mi niekryty strasznie zaimponował jak jakaś julka mu pisła "no oglądam cie od 8 lat, ale czy mógłbyś nie żartować z transseksualistów, bo to słabe tak żartować z trans" a on jej odpowiedział
"to w takim razie żarty z pedofilii, czy ludobójstwa są już ok?" a laska się zwiesiła xD
Czaicie? Laska od 8 lat ogląda typa co wali co chwila czarnym humorem, robi heheszki z gwałcenia dzieci, z ofiar wojen itd. a ona nagle się przywala po ośmiu latach o żarty z niehetero xD
Nie wiem, może w wieku dwudziestu paru lat jestem już boomerem, ale IMO - obecna młodzież to takie płatki śniegu, że szkoda gadać
obecna młodzież to takie płatki śniegu, że szkoda gadać
@marv0oo: nie obecna młodzież to płatki śniegu, tylko po prostu wolimy jak inni śmieją sie z rzeczy,z których sami się śmiejemy.
I dużo bardziej oburzają nas żarty z tematów, które są dla nas ważne.
@Vertesio: Ale się biedak ulał. Mam wrażenie że swoje pierwsze milion subskrypcji zeżarł
On wygląda tak samo od 8 lat jak na filmie, to na pic rel to chyba z pierwszych nagrywek na yt kilkanaście lat temu
To tak jakby racje można by mieć jedynie w czasach swoich 5 min xD
@OSTROZNIE: no wiesz, jak się już ktoś wypalił, to nie spodziewasz się po nim niczego dobrego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Vertesio: bo ja wiem czy tak mądrze to zauważył? Imho to jest "boomerskie" pierdolenie. Dziwne dla kogoś kto w Internetach rzeczywiśćie siedzi.
Ja pamiętam, że w podstawówce znaliśmy cały skład pierwszej edycji Big Brothera i wstyd się przyznać, że do tej pory pamiętam, kto tam był. Mając 10 lat chcielismy być zjebami stamtąd a najlepiej wystąpić w czymś takim. To samo jest teraz z prankami na youtube i tymi najpopularniejszymi vlogami adresowanymi do nastolatków.
A z drugiej strony to to jest nowa rzeczywistość, w której zoomerzy dorastają - każdy ma wizytówkę w Internecie od urodzenia. Nie tylko osoby prywatne ale przede wszystkim firmy. Młodzi ludzie jak randkują to nie wymieniają się numerami a Instagramem. Pracodawcy patrzą na Twoje profile społecznościowe. Nie ma Cię w Internecie to nie istniejesz. I tak jak kiedyś w szkole liczyłą się popularność "w realu" tak teraz liczy się też ta cyfrowa. To Twoja wizytówka, marka.
Imho mówienie, że to jest zgubne jest nie tyle zauważaniem problemu co nierozumieniem, że tak wygląda i będzie wyglądać świat i nie ma co się o to obrażać. De facto nastąpiła DEMOKRATYZACJA bycia sławnym, bo wcześniej by być sławnym trzeba było dostać się do tej telewizji, nawet jeżeli to było jakieś głupie reality show, a nie bycie piosenkarzem czy dziennikarzem. Teraz teoretycznie influencerem można zostać publikując materiały samemu.
Nie mówię, że mi się to strasznie podoba, ale zapytano nastolatków kim chcą być, o czym marzą, a oni odpowiedzieli, że chcielby być popularni (to przecież JEDYNA waluta jak się jest w szkole) i najlepiej być sławnym, młodym, pięknym, mieć pieniądze i być podziwianym (czyli być popularnym youtuberem). Nie wiem co w tym jest nowego i innego od starszych pokoleń.
kturom mosewom jesteś??? odp ważne
pokaż spoiler sponsorzy mosew @ToNieOn @Qurvinox
#tagujenanocnej #bonamniekrzycza #moseball #glupiewykopowezabawy
Gdy w domu masz lupę i pincete. ¯\(ツ)/¯
#bekazpodludzi #heheszki #bekazszurow #covid19