#heheszki #gownowpis
Starsze od internetu ale wciąż śmieszy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
604 + 1 = 605
Tytuł: Maszeńka
Autor: Vladimir Nabokov
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Debiutancka powiesc Vladimira Nabokova napisana i opublikowana w Berlinie w 1926 roku. Jesli ktos lubi ksiazki sentymentalne (w dobrym tego slowa znaczeniu), to ta opowiesc jest dla niego. Swietnie napisana, ze specyficznym poczuciem humoru, historia emigranta i wszystkiego co sie z ta emigracja wiaze. Pierogi-i-paczki, moja ulubiona recenzentka z lubimyczytac, tak to widzi (i ja sie z nia zgadzam):
"W „Maszeńce” mamy świetną alegorię życia tej emigracji dosłownie w ciasnym berlińskim pensjonacie tuż obok dworca kolejowego, z wiecznie przejeżdżającymi pociągami i mieszkańcami pensjonatu próbującymi przebić się dalej, np. do Paryża, i przyjeżdżającymi nowymi przybyszami z Rosji. Wieczny przeciąg, nigdy u siebie. Cały dom, wszystko co cenne z przeszłego życia, mieści się w walizce.
Sama Maszeńka, pierwsza młodzieńcza miłość bohatera, która ma właśnie przyjechać do pensjonatu, to ta wspaniała przeszłość – i Rosja, i miłość i młodość jednocześnie. Wspominać ją jest słodko, kusi ona, by się jej oddać i spróbować odtworzyć to co było, na nowo w ciasnym pensjonacie. Nabokov zdecydowanie jednak daje inne rozwiązanie – doceńmy przeszłość, ale zerwijmy te więzy i udajmy się w nieznane. Rosji już nie ma, umiera. Życie Nabokova pokazało, że on śmiało wybrał tę drogę."
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem
tl;dr – Szukasz fajnych ubrań w sensownej cenie? Organizuję #rozdajo w ramach którego mam dla zwycięzcy bon na 350 zł do wykorzystania na https://sklep.secondhanddandy.pl/ czyli najlepszym męskim secondhandzie online!
Ciepło? W lnie będzie chłodniej! A w takim ze sklepu pokaż całość
KURWA LUDZIE, UKRAIŃCY KUPILI ALKOHOL NA IMPREZE. PEWNIE BĘDĄ SIE NA NIEJ UŚMIECHAĆ, SŁUCHAĆ MUZYKI I DOBRZE BAWIĆ ALE SIE WKURWIŁEM. BYŁEM ZA TĄ CAŁĄ POMOCĄ ALE TERAZ TO # TEAMRUSSIA
#rosja #ukraina #bekazpodludzi