Wpis z mikrobloga

Już jednodniowe brojlery, czyli kurczęta hodowane na mięso, trafiają na fermę przemysłową. Ich życie kończy się po 6 tygodniach. Są zawieszane za nogi na taśmociągach i zabijane przez podcięcie gardła. Umierają przez wykrwawienie.
Dla porównania, w naturalnych warunkach kury żyją średnio 6 lat.

To niedojrzałe ptaki, których jedynym celem jest przybrać jak najszybciej na wadze
Rocznie na świecie ubija się około 70 miliardów brojlerów.
Współcześnie, te zwierzęta są trybikami w systemie zaprojektowanym do produkcji mięsa z oszałamiającą wydajnością. ⚙

Pomóż nam zmienić życie kurczaków hodowanych na mięso, podpisz petycję ➡ https://otwarteklatki.pl/petycje/frankenkurczak
kaborecik - Już jednodniowe brojlery, czyli kurczęta hodowane na mięso, trafiają na f...

źródło: comment_1618218910g396elEXJ9n76KoKLOKHFc.jpg

Pobierz
  • 101
@kaborecik: Problemu doszukiwałbym się w ludziach, którzy kupują mięso, a nie w jego producentach.

Jakby nagle wszyscy przestali jeść mięso z kurczaka, to branża by to odczuła i producenci musieliby się zająć czymś innym, bądź skupić się na rozwijaniu technologi związanej z produktami alternatywnymi, np. białkiem sojowym lub mięsem syntetycznym.

Jeżeli sytuacja znaleźlibyśmy się w odwrotnej sytuacji, gdzie nagle producenci przestaliby produkować mięso np. przez zmianę w prawie, ludzie by się