Wpis z mikrobloga

@Dru_Gru: przelej sobie piwo z nad osadu (drożdży) i spróbuj... :P jeżeli ok, to przemyj je jeszcze w ciepłej wodzie na rozruszanie.
wg wiki piwo:

Kwestią nie do końca jasną jest czas przechowywania gęstwy. Może to być kilka tygodni, ale sa tacy co używają gęstw nawet po kilku miesiącach przechowywania. Można zgrubnie przyjąć, że to są bezpieczne okresy przechowywania dla drożdży:

pszenicznych – 1-2 tygodnie

lagerowych, belgijskich 2-3 tygodnie

angielskich –
@Dru_Gru: miesięczna gęstwa spokojnie da radę. Ja na własne spożycie to nawet raz dwumiesięczną z US05 dałem i normalnie przerobiły piwo. Jeśli dobrze przechowujesz, w lodówce itd to miesiąc nie jest problemem.
Jeśli piwo nie idzie na konkurs to spokojnie możesz użyć.