z tego co czytam to ludzie pracujacy jako #devops / #sysadmin na b2b, mają to szczęście i będziemy mogli część swoich usług wrzucać pod 8.5%, tylko ta część usług z kodowaniem zosaje na 12%, ale jak mi wiadomo to nie ma problemu z rozdzieleniem usług na fakturze. tak przynajmniej mi się wydaje, wchodził już ktoś w to głębiej? ile kosztuje ogarnięcie indywidualnej intepretacji? #programista15k
@Gennwat: nic nie kosztuje tylko trwa ok 3 miesiące, praktycznie wszystko co robi devops wpada w 8.5% poza pisaniem kodu, no ale ile tego kodu tak naprawdę piszesz? raczej utrzymujesz i konfigurujesz gotowe rozwiązania ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@bruuh: no troche ta, ale tez pytanie czy IaC i pisanie yamli wpisuje sie pod pisanie kodu xD moim zdaniem nie, bo to nie jest typowe programowanie, a raczej "utrzymywanie" infrastruktury, ale czy US też tak to będzie interpretował?
@Gennwat: tak samo jak designerzy i testerzy manualni (co ciekawe automatyczni nie xD) czuje że od 2023 będą kolejne grube zmiany bo nowy wał jest tak s---------y że głowa mała
@majk3l: @bruuh: @Gennwat: Tak jak kolega wyżej pisze - na fakturze 95% kwoty wystawiasz na stawce 8.5%, 5% wystawiasz na 12% => masz bufor na jakakolwiek dojebke od urzędu
Nikt nigdy nie sprawdzi czy tego yamla to kodowales godzinę czy dwa xd
@Gennwat: Cały obecny rok na 8.5% ¯_(ツ)_/¯ aczkolwiek ciężko mi iść w zaparte i mówić że IaC to nie jest kodowanie więc te niewielkie x% chyba trzeba wziąć na 12% i pewnie tak zrobię dla świetego spokoju.
@Gennwat jeszcze trzeba brać pod uwagę to, że US tą indywidualną decyzję może zmienić po czasie i będziesz musiał oddawać hajs z odsetkami. Przy obecnych rządach nie zdziwił bym sie jakby było to czestą praktyką. Przeczekać te 2 lata i d-----ć ludzi :)
@Gennwat: Według tego 2h webinaru (akcja od 50:19), DevOps nie pojawia się w katalogu usług, więc można to rozliczać jako "wszystko inne", a "wszystko inne" podlega pod 8.5%. Później pada też ciekawe pytanie w 1:09:48, gdzie odpowiedź doradcy podatkowego wskazuje by rozliczać się z tego, co dostarczamy, a nie w jaki sposób.
Osobiście, po przewertowaniu kilku materiałów chyba pójdę w stronę 8.5% na całość mojej faktury.
pies to najlepszy przyjaciel czlowieka i beka z przegrywow z wykopu co uskuteczniaja jakis hejt na psy XD wam to sie od tego przegrywu w glowach pie*rzy ostro #psiarze #psy
@bruuh: aaa tak przewrotnie zapytam - cloudformation i terraform to nie kod?
Tak jak kolega wyżej pisze - na fakturze 95% kwoty wystawiasz na stawce 8.5%, 5% wystawiasz na 12% => masz bufor na jakakolwiek dojebke od urzędu
Nikt nigdy nie sprawdzi czy tego yamla to kodowales godzinę czy dwa xd
@oldspiceedit: masz rację - urząd skarbowy nie sprawdza. Oni po prostu przychodzą i mówią ci jak było. Ty masz udowodnić, że było inaczej niż sądzą.
Przy IPBOXie takie rzeczy są rozważane. Współczynnik nexus, potwierdzenia, dostęp do kodu itp. No papierologii masa.
@majk3l: co? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Później pada też ciekawe pytanie w 1:09:48, gdzie odpowiedź doradcy podatkowego wskazuje by rozliczać się z tego, co dostarczamy, a nie w jaki sposób.
Osobiście, po przewertowaniu kilku materiałów chyba pójdę w stronę 8.5% na całość mojej faktury.