@dabi: ALE GUWNIOŻU KIEDYŚ NIE BYŁO WAN SIĘ W DUPACH PRZEWRACA, TO FSZYSTKO WINA ŁUE, ŻE TAK DROGO, NIE ROZUMISZ?
@dabi: Anon najważniejsze że dzieciom dali! Na chuj mie laboratoria, Research and Development innowacyjna i wydajna gospodarka, handel międzynarodowy - to jest dla oszustif i złodziejów i lewaków. Liczy się tylko uczciwy zapierdol w fabryce azbestu anon i żeby dali na zapomogje. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dabi: @szyderczy_szczur: @sogen: i o czym to świadczy?
Który kraj będący po prawej stronie muru berlińskiego ma 3x lepsze zarobki niz w Polsce?
@dabi: w nastepnych wyborach wygra lewica razem i sie skonczy rozdawnictwo socjalne
pokaż spoiler ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@SergeantReal: niemiecka płaca to brutto, nie wiem jak jest z podatkami tam, ale wątpię by brutto=netto
@SergeantReal no nie robił. Ostatnio ps4 był 100 euro tańszy:
https://www.mediamarkt.de/de/product/_playstation-4%E2%84%A2-500gb-black-playstation-4-konsolen-2490314.html
@SergeantReal: trochę tak. Nawet przy uczciwym liczeniu Niemcy mogliby sobie pozwolić na więcej, no ale nie o tyle więcej.
@Igielny: ps4 w Polsce tez nie kosztuje 2100
https://www.g2a.com/pl-pl/sony-ps4-500gb-console-slim-brand-new-black-500-gb-standard-i10000250789001?___currency=PLN&adid=COM_PL_PB_DIGI_GAM_LISTING_NOR_ceneo&aid=12787493&id=1601&utm_campaign=COM_PL_PB_DIGI_GAM_LISTING_NOR_ceneo&utm_medium=price_comparison_cpc&utm_source=ceneo&utm_term=pl&SPO=false
Podejrzewam że chodziło o cenę sugerowana za ps5.
@dabi: Skąd to zdziwienie, skoro każdy dyma Polaków jak chce :) Rząd podatkami na rozdawnictwo, korporacje które podatków nie płacą w Polsce. I tak sie kreci w tej kolonii Polsce
@SergeantReal: nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że wartość płacy minimalnej w złotówkach jest netto, a niemieckiej w euro jest przed opodatkowaniem.
@dabi: Przecież granice są otwarte, a tam też potrzebują proli na najniższych pensjach - przecież zgodnie z tym, to u nas jak zmniejszy się ilość prostych zastępowalnych pracowników, to ich płace wzrosną, nieprawdaż?
@sogen: ja pierdole ponad 300 plusów ma taki wysryw. wykop to gówno. pisiory wasze straszenie imigrantami zadziałało 7 lat temu, teraz to nikogo nie rusza.
@dabi: 12 euro za Jim Beama masz na bawarii po normalnej cenie- w promce jest za dyche, a na Saxonii, uwaga- 8.88
@dabi: Kurwa kiedy wy debile przestaniecie liczyć produkty z niemieckiej pensji brutto XD
Najniższa pensja mając pierwsza klasę podatkowa to około 1100 euro
@zaloz_konto23: Teraz czekam na pierwszego męczennika który mi wyliczy, że za 1100 Euro też kupi się więcej Ps4 i żelków Haribo niż w Polsce XD
Oby nie odkryli Luksemburgu i do ich pensji minimalnej nie zaczęli porównywać bo jesteśmy zgubieni
@dabi: to nie wszystko, jeszcze jak sie porowna promocje w Pl i De to nie tylko wiecej, ale i na ogół sporo lepsze.
@SergeantReal ale w czym
czyli obrazek chuja warty
Zycie za minimalna w DE jest bardziej ludzkie niz w PL tu nic sie nie zmienilo - ba pojde dalej robol na magazynie za 1500 e, ma wiecej mozliwosci niz ktos kto zarabia 6 k na lape
@dabi: Ale niemcy rozwijają się od tysiąca lat, polacy byli wtedy zajęci albo dostawaniem wpierdolu, albo byciem pod zaborami, albo siedzeniem w polu i patrzeniem na niewolników-chłopów, albo rozkradaniem własnych obywateli
@sogen: Ale co ma jedno do drugiego? Przecież prawda jest taka, że w Niemczech stopa życia jest nieporównywalnie wyższa niż u nas co nie zmienia faktu, że multikulturowość to problem tego kraju a same Niemcy dla przeciętnego obywatela są miejscem mniej bezpiecznym niż Polska. Jak zwykle demagogiczne wykopki robiących k#%we z logiki najliczniej plusowani. Standard.
#technologia #samochody #auto #natura #ekologia Zasada działania elektryka
Wczoraj wyszłam na plażę, zobaczyć zachód Słońca, a tu taki #smiesznypiesek wychodzi z krzaków jak gdyby nigdy nic popływać w morzu!! #morze #bobrmorski #zwierzaczki