Jaką firmę wybrać, na jakim sprzęcie? Dom jednorodzinny, nowo-wybudowany, mieszkam od 3 miesięcy. Mam zużycie 1400 kWh w 2 miesiące. Trójmiasto.
Czy ta ustawa co wchodzi w marcu może działać wstecz? Czy jest sens się w ogóle stresować? I za wszelką cenę instalować w lutym/marcu?
Jeżeli panele średnio wytrzymają 10-15 lat, może 20 lat, to fotowoltaika jest opłacalna w ogóle? Rozumiem, że po około 10 lat inwestycja się zwraca i potem tylko zarabiam, ale panele stracą część swojej mocy?
#fotowoltaika
Mam zużycie 1400 kWh w 2 miesiące. Trójmiasto.
@g4rris: sam sobie policz na bazie tego ile płacisz teraz.
Z instalacją około 10kWp (obecnie to tak minimum 40k zł) rachunki za prąd powinny ci spaść prawie do zera. Na starych zasadach oczywiście i tylko przez 15 lat. Zakładaj, że wszystko wytrzyma przez ten okres.
Sama instalacja ile wytrzyma 15-20 lat?
@g4rris: pewnie wytrzyma i dłużej, ale ty już nie wytrzymasz i wymienisz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@g4rris: Na rachunku za prąd masz swoje zużycie za ostatnie 12 miesięcy. Tym bym się sugerował + plany na przyszłość (np. pompa ciepła, klimatyzacja).
Teraz to co naprodukujesz to odbierasz (z potrąceniem 20% lub 30%) w ciągu 12 miesięcy od wprowadzenia energii.
W nowych zasadach kupujesz po cenie detalicznej (np. 60gr) za sprzedajesz po hurtowej (20gr). Cena może się wahać w ciągu roku. Policzyć to można łatwo samemu co się opłaca (czy poczekać i wejść w nowe zasady czy się pośpieszyć).
@majk3l: zostało 13 lat ;) Bo tylko do 2035.
@g4rris: A od 2035 będzie tak jak będzie dla nowych od 1 kwietnia 2022. Pompa ciepła to spory koszt inwestycji na początek. Moim zdaniem zostań przy gazie.
@xEldmir: ale biorąc pod uwagę, że zimą prądu z PV za dużo nie ma to musiałbyś mieć albo mega wielki magazyn, albo... no właśnie. Nie wiem czy to się w PL przy naszej ilości słonka opłaci ;)
Ale liczę, że stanieją :)
Jak budowałem dom to doradzili mi, że jak mam gaz na działce to nie ma sensu wchodzić w pompę ciepła.
@g4rris: to wszytko zależy. Mam i gaz i pompę.
W najlepszych warunkach pompa bierze 300kWh żeby wyprodukować 1MWh ciepła.
Muszę zużyć 100m3 gazu żeby uzyskać to samo.
Prąd 100zl. Gaz teraz prawie 300zl
Jako że mam też zapas prądu z foto zaoszczędzę na gazie jakieś 800-1000m3 czyli 2-3 tys PLN za rok.
Pompa kosztowała 12k więc 4-5 lat i się zwróci.
Wziąłbym mniejszej mocy to byłaby tańsza.
Banem nas straszą...
Amatorzy ( ͡º ͜ʖ͡º) My ich domeny zbanowaliśmy już dawno temu.
#roscomnadzor #wykop #wojna