w skrócie Henkel zasponsorował darmowe pralki dla bezdomnych, biskup chciał je poświęcić nie dając ani grosza na nie, marka Henkel odmówiła święcenia, więc biskup sie obraził i nie bedzie pralek #bekazkatoli
@xblackwidowx: warto być precyzyjnym - zwrócone zostaną pieniądze, a nie rzeczy. Pisanie że nie będzie pralek jest więc kłamstwem.
@xblackwidowx: mnie bardziej bawią te komentarze mówiące, że kościół uniósł się honorem i nie będzie zaprzeczał swojemu stanowisku. Najbardziej bawi jednak to, że uniósł się honorem kosztem tych potrzebującym jednocześnie samemu nic nie tracąc. xD
@xblackwidowx: Kiedyś połówka mnie trochę wkręciła w wolontariat na rzecz bezdomnych, udzielałem się po różnych karitasah, przybytkach zajmujących się pomocą, noclegowniach, po zobaczeniu jak to wygląda od środka i o co chodzi naprawdę wole zwyczajnie podejść do bezdomniaka i dać mu dychę do ręki na wino/bułkę
@Kroledyp: Edit: hajs ze sprzedaży ubrań z kontenerów do lumpeksów jak z 2% trafi do potrzebujących to będzie sukces
@xblackwidowx: najważniejsze, żeby biskup odwalil swoje czary. Kogo obchodzą jacys bezdomni i ich brudne ciuchy? Niech zdychają.
@JohnMaxwell: no właśnie prezes tego Koła sprecyzował, że zwrot środków to będzie zwrot sprzętu i zapasów proszku do prania.
https://wiadomosci.wp.pl/nie-chcieli-by-biskup-poswiecil-pralnie-jest-zwrot-w-sprawie-afery-z-wroclawia-6728879835048576a
"W rozmowie z Wirtualną Polską prezes Rafał Peroń potwierdził, że chodzi o zwrot sprzętu, jak i zapasów proszku do prania."
@xblackwidowx: No i dobrze, wyszła prawdziwa obłudna twarz katolików, nie zależy im na pomocy bezdomnym tylko na lansowaniu się gdzie się da.
@krolowamonika Kościołowi zależy przed wszystkim na Zbawieniu. Pomoc innym jest jedną z dróg do niego prowadzących, ale nie drogą najważniejszą.
@meres: Ja wiem ze temu biskupowi na pewno na „zbawieniu” bo chodzi nażarty w czystych ubraniach ale tu chodziło o ludzi potrzebujących, biednych którzy mają gdzieś te bajki chcą żyć godnie tu na ziemi
@krolowamonika To ma chodzić głodny i w dziurawych spodniach bo jak nie to go sw. Piotr nie wpuści przez furtkę do Nieba? :-D Jak mają gdzieś te bajki to niech idą do pralni, noclegowni, jadłodajni, która też ma je gdzieś. Oh wait, nie ma takich...
@meres: W moim mieście spokojnie w noclegowni (UWAGA NIEZWIĄZANEJ Z KOŚCIOŁEM) można wyprać ubrania. Może i pralni osobnej nie ma, Ty oczywiście zasugerowałeś od razu że nie ma noclegowni i jadłodajni xD typowy katolik żyjący w swojej bańce, tylko wy szerzycie dobro, świat bez was by sobie nie poradził :DD
@krolowamonika To o czym piszesz wogole nie ma się za wiele do poruszanego tematu.
Czemu ta firma nie mogła ustąpić i zgodzić się na pokropienie? Przecież to tylko "czary i zabobon", nic by na tym nie stracili. Czyżby zależało im tylko na reklamie?
@xblackwidowx: W poniedzialek Ziobro oglosi, że dofinansuje ich z Funduszu Sprawiedliwości. Zobaczycie.
@xblackwidowx Pralnia ma się mieścić w ich budynku i będą obsługiwali ja ich pracownicy/wolontariusze.
Czemu ta firma nie mogła ustąpić i zgodzić się na pokropienie?
@meres: Dasz biskupowi palec, a on weźmie całą rękę. Z czarną mafią się nie dyskutuje, to księża są dla ludzi, a nie lud dla księży
@xblackwidowx: miasto od razu powinno obciąć fundusze za niegospodarność.
Zresztą co taka firma ma teraz zrobić ztakimi pralkami? Odsprzedać?
Powinna zażądać zwyczajnego hajsu.
@xblackwidowx Ciekawy jestem czy jak by przekazali te pralki do jakiegoś muzułmańskiego lub żydowskiego ośrodka to czy też by zabronili wykonania ichniejszego obrzędu.
@xblackwidowx: @mojemirabelki: ale przecież to jest katolicka fundacja to jak mógł się henkel nie zgodzić i dlaczego to poświęcenie tak ich boli, a was nie boli ze henkel sie nie zgodził xd niech ufundują to jakiejś świeckiej fundacji xd
@mojemirabelki: ale fundacja jest katolicka to chyba naturalne ze obrządki katolickie będą tutaj odprawiane to co henkel myślał jak podejmowali decyzje o pomocy akurat tej organizacji?
@xblackwidowx jakby biskup chciał to by to poświęcił bez kamer i ludzi ale widać, że bez publiki czary nie działają
@xblackwidowx: jak zwykle kłamstwa i manipulacje. Skoro Henkel zasponsorował pralki, to jak wycofanie się Kościoła (z czego, przecież to nie Kościół sponsorował pralki?) może sprawić, że pralek nie będzie?
Przestańcie kłamać.
@mojemirabelki: rozumiem ale kręcenie afery troche nielogiczne, tak jakby ktoś ufundował ośrodek Caritasowi ale zabronił postawić kaplicy
@rmk93: poprawne pytanie jakie powinieneś sobie zadać to czemu ta fundacja prosiła o pomoc firmę Henkel, która nie chce być kojarzona z żadną religią. To nie firmy szukają komu by tu pomóc, tylko fundacje się do nich zgłaszają i normalne jest, że w zamian za pomoc mają też swoje oczekiwania. Poza tym nikt im nie zabronił święcenia pralni, tylko nie chcieli by to było zrobione w ich obecności przed kamerami, mogli to sobie zrobić np. godzinę później. Do tego wszystko odbyło się tak jak chcieli, sprawa powinna być zamknięta, a tu fundacja strzela focha i robi raban, że bez święcenia to się nie liczy i już takiej pomocy nie chcą.
@xblackwidowx: a najlepsze, że usuwają nieprzychylne komentarze. Takie to towarzystwo brata alberta we wrocławiu, zostaną same przychylne i zachwalające szajbę biskupa
@dendrofag tpba, czyli organizacja katolicka oddała pralki. Przecież jest to napisane w oświadczeniu.
Czemu ta firma nie mogła ustąpić i zgodzić się na pokropienie? Przecież to tylko "czary i zabobon", nic by na tym nie stracili. Czyżby zależało im tylko na reklamie?
@meres: Jeśli im te pralki dali za darmo to powinni wziąć je z pocałowaniem ręki a nie stawiać jeszcze jakieś wymagania nie zgodne ze światopoglądem firmy.
Ale skoro większym priorytetem jest woda święcona przed kamerą niż potencjalny lepszy dobrostan ubogich...
Jeśli im te pralki dali za darmo to powinni wziąć je z pocałowaniem ręki a nie stawiać jeszcze jakieś wymagania nie zgodne ze światopoglądem firmy.
Ale skoro większym priorytetem jest woda święcona przed kamerą niż potencjalny lepszy dobrostan ubogich...
@SuperDuperHornet Jakby Tobie ktoś chciał przekazać pralkę/telewizor/inne bardzo ważne i potrzebne urządzenie do domu, ale nakazał schować żonę do szafy bo "jest niezgodna z jego estetycznym światopoglądem" to też byś się zgodził? Zrezygnował byś z czegoś/kogoś dla Ciebie bardzo ważnego, ażeby uzyskać jakieś dobro materialne? Jeżeli tak to sobie możesz rękę z panem Gowinem podać. No ale skoro mówisz, że jak dają to powinni brać z pocalowaniem ręki...
Tej alegorii nie zrozumie osoba, dla której wiara i jej aspekty nie mają żadnego znaczenia. Dla takich osób to tylko "czary i zabobon". Dla prowadzących tę pralnię to sens życia.
@Wariner Od tysiącleci mu się to przepowiada i nic. A katolików na świecie coraz więcej. Eruopa to nie pępek świata. I prędzej Ona padnie, niż Kościół.
@meres: Przecież można było pokropić te pralki i proszki poza kamerami. Więcej by z tego dobra wynikło niż teraz zwracanie sprzętu darczyńcy.
Sam się zastanów z czego więcej dobra wyniknie, z wody święconej przed kamerą, czy z czystych ubrań dla biedoty.
Henkel mógł również się przeciwstawić udokumentowaniu tego obrzędu ze względu na swoją politykę reklamową.
Ich produkty zestawione z kapłanem katolickim realizującym na nich obrzęd religijny mogą, mniej lub bardziej, kojarzyć się osobom trzecim z katolicyzmem. A przecież również niekatolicy są potencjalnymi klientami ich produktów.
Porównanie do chowania żony w szafie kompletnie nietrafione.
A przecież również niekatolicy są potencjalnymi klientami ich produktów.
@SuperDuperHornet: I z tego powodu chcieli decydować, co gospodarz miejsca ma nie mówić lub nie robić? Bo komuś tam i gdzieś może się to źle skojarzyć?
Jeżeli chcieli być tacy mega poprawni politycznie, to po co finansowali dzieło silnie związane z Kościołem? Tam by mogło tego biskupa nawet nie być, ale ktoś mógłby przeczytać, że szef marki Persil pomaga Kościołowi w prowadzeniu dzieła i sam ten fakt mógł go oburzyć. Zresztą afera zażegnana, gdyż strony się pogodziły.
Musisz zrozumieć, że w świecie, w którym coraz bardziej chce się chrześcijaństwo zepchnąć na margines, tego typu akcje będą odbierane, jako kolejna (bardzo mała, delikatna, ale jednak) próba wyrugowania wiary z życia społecznego. Gdyby to było miejsce publiczne, to dziwnym w ogóle byłoby zaproszenie osoby duchownej, no ale zabronienie modlitwy katolickiego biskupa w "katolickim" miejscu?
I z tego powodu chcieli decydować, co gospodarz miejsca ma nie mówić lub nie robić? Bo komuś tam i gdzieś może się to źle skojarzyć?
Gdyby to było miejsce publiczne, to dziwnym w ogóle byłoby zaproszenie osoby duchownej, no ale zabronienie modlitwy katolickiego biskupa w "katolickim" miejscu?
@meres: Z tego co wiem nikt nikomu niczego nie zabraniał. Chciano jedynie by nie było to udokumentowane przez kamery.
Jeżeli chcieli być tacy mega poprawni politycznie, to po co finansowali dzieło silnie związane z Kościołem?
Najwyraźniej myślano że cała akcja zostanie przeprowadzona bezproblemowo, bez kreowania komplikacji przez stronę obdarowaną. Na zasadzie "darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy".
Śmiechłem xD
#heheszki #humorobrazkowy #memy #jbzd #smieszneobrazki #feminizm