• Wykop.pl
  • Wykopalisko 470
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      bruhh 3 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+790

Czy robię dobrze?

Na początku roku wylądowałem w szpitalu, dostałem od pracodawcy kilka dni później pisemną naganę bo spóźniłem się (1 dzień xD) z oddaniem L4 - takie prawo w Niemczech, że ma się określony czas. Na nic tłumaczenia, że jako L4 służy mój wypis ze szpitala a żeby go dostać... trzeba najpierw z niego wyjść, a że wyszedłem w piątek wieczorem, to dopiero w poniedziałek rano dostali papierek xD wszyscy byli wcześniej poinformowani że mnie nie będzie a ja sam nie widziałem ile będę siedział w szpitalu. Każdy normalny człowiek a nie jebany frajer zrozumiał by sytuację, bo łatwo nie było ale jedyne o czym oni myśleli to jak mi dojebac xD Mówię chuj tam nie będę walczył z niemieckim januszexem i zacząłem szukać nowej pracy, bo tym spalili za sobą wszystkie mosty, jebać ich. Bardzo szybko znalazłem nowa pracę i już wczoraj podpisałem nową umowę, zaczynam od 1 marca. Zaraz jadę zawieźć wypowiedzenie do starej pracy. Obecne L4 mam do 14 lutego i mam jeszcze prawie 90h nadgodzin. Chcę zagrać tak samo po frajersku jak mój szef i dojebac sobie L4 do końca lutego, żeby ten okres pozostały do rozpoczęcia nowej pracy siedzieć w domu w spokoju, niech mi wypłacą nadgodziny a ja nie chcę ich więcej widzieć, tfu im na mordę.

#pracbaza #oswiadczenie

+: Bravado, Wogybogy +788 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        Sercem_Wycinane 3 mies. temu

+1034

@bruhh: ale taguj #germanex xD

+: bruhh, dzieju41 +1032 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+485

@Sercem_Wycinane: na całym świecie są chuje, najlepsze jest to, że odchodzę w sumie z dużego koncernu jakim jest BMW xD i nie spodziewałem że, że takich spraw nie weryfikuje nikt z HR, tylko to leci jakoś z automatu a ty masz się tłumaczyć. NORMALNY szef zrobił by pierw jakąś rozmowę i wyjaśnił sytuację a ewentualnie po stwierdzeniu winy dał naganę ale nasz lokalny oddział ma tak konkretnie spierdolonego szefa, przez 3 lata przewinęło się tu tyle osób a regionalny kasztan nie widzi problemu po stronie zarządzających tylko pracowników xd

+: nalot_1, bkwas +483 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        bkwas 3 mies. temu via Android

+79

@bruhh i jak często w takich historiach - jedna osoba potrafi tak spierdolić atmosferę, że odechciewa się wszystkiego.

Dobry ruch, krótka piłka przynajmniej z Twojej strony. A jako że uwielbiam takie historie, to wołaj jaka będzie reakcja :D

+: briskmann, shitty_support +77 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        tajek 3 mies. temu via iOS

+8

@bruhh: Olej tego Niemca Miras ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: bkwas, dzana +6 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        LuzikSebastian 3 mies. temu

+2

@bruhh: załatwisz pracę?

+: bkwas, Popularny_mis
        • udostępnij
          • Link
      •  

+31

@bkwas: @tajek: najgorsze jest to, że na początku to był złoty człowiek. Pomógł we wszystkim, jak miałem wypadek to na pół roku nawet auto pożyczył bez żadnego marudzenia. Potrzebowałem dnia wolnego? Nie ma sprawy, odpracujesz te godziny jakoś i tyle. Jakieś kantowanie na częściach i oponach też się znalazło w portfolio, robótki na czarno kiedy chciałem.. wszystko skończyło się jak się rozwiódł z żoną, bo zaczął ruchać sekretarkę xD Odjebalo mu konkretnie, wszędzie widział wrogów i zawsze każdy chciał go oszukać, był panem świata bo dygnal sobie 20 łatkę xd kryzys wieku średniego go dojebal konkretnie. Od około 3 lat nie dało się tego znieść a ta nagana to punkt kulminacyjny. Jak ja odejdę to nie będą mieli żadnego przedstawiciela na zewnątrz, jestem ciekaw jak długo pociągną bo od dobrych kilku miesięcy nikt się nie zgłosił na podobne stanowisko

+: shitty_support, gravcornuto +29 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+16

@LuzikSebastian: możesz iść za mnie, dostaniesz auto firmowe, dobrą kasę i łysienie z nerwów gratis.

+: shitty_support, Hieronim_Berelek +14 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        maikeleleq 3 mies. temu via iOS

+8

@bruhh: Ja podobnie zaczynam kombinowac z L4 bo chce żeby mnie oni zwolnili, wracam do PL na stałe bo po 4 latach rzygam tym krajem, tu gdzie pracuje to wywalczenie podwyżki graniczy z cudem, a żeby było śmieszniej tez kontrolujemy/montujemy części do VAGa/BMW/Merca wiec firma kase ma plus bierze części od innych firm, stara zasłania się kurzarbeitem jak może, w 2020 firmy dostały po 1.5k euro na pracownika a nam powiedziała ze wypłaci nam nadgodziny bez podatku XDDD Odechciewa mi się po prostu

+: wersalski_kasztan, Kacpa100 +6 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+10

@maikeleleq: jako szarak na produkcji marne szanse że dostaniesz podwyżkę, nie tylko u ciebie tak jest. Ja zaczynajac w fabryce mercedesa w Dusseldorfie składając po 11h sprintery miałem 1500 na rękę ale to było kupę lat temu. Teraz chłopaki dostają tam może z 2000 na konto a każde pytanie o podwyżkę kończy się wyjebaniem na zbity pysk. Tam nikt nie ma umowy na stałe. Na liniach to częsta praktyka. U mnie teraz bez problemu, co roku mówiłem w że chce więcej hajsu albo sajonara i nikt nie marudził, bo wiedzą jaką robotę odwalam. W nowej pracy płaca będzie słabsza, brak firmowego auta jak na razie i wiele innych rzeczy zniknie ale mam coś, czego kupić nie mogę - spokój.

+: mrwhite0, kisuarf +8 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        wersalski_kasztan 3 mies. temu

+1

Ja podobnie zaczynam kombinowac z L4 bo chce żeby mnie oni zwolnili, wracam do PL na stałe bo po 4 latach rzygam tym krajem

@maikeleleq: same here ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: maikeleleq
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Creed-Bratton 3 mies. temu

+1

@bruhh: jesteś robolem, no nie?

+: dwarfguard
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Tapirro 3 mies. temu

+1

@bruhh: ale wiesz jak wypłacają nadgodziny w DE? Te 90h to będzie na 2x zakupy w Kauflandzie.

+: richard73p
        • udostępnij
          • Link
      •  
        swinka_morska 3 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+49

@Sercem_Wycinane: a może #helmutex ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: fuechsinn, wilczur +47 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Moisze 3 mies. temu

0

@bruhh: Od nagany się można odwołać do sądu pracy przecież

• udostępnij
          • Link
      •  
        loczyn 3 mies. temu via iOS

0

@wersalski_kasztan: @maikeleleq: mowicie zalezy wam zeby zarabiac 2k ale nie euro tylko pln?:D

• udostępnij
          • Link
      •  
        tomilipin 3 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

zrozumiał by sytuację,
        @bruhh: zrozumiałby.

• udostępnij
          • Link
      •  
        richard73p 3 mies. temu via iOS

0

@bruhh: Ale wiesz, ze jak Ci wyplaca za te prawie 90 nadgodzin to nie dosc, ze duzo mniej niz za normalna godzine, to jeszcze przy rocznym rozliczeniu sie Finanzamt o to doyebie? Znam to z autopsji…

• udostępnij
          • Link
      •  
        maikeleleq 3 mies. temu via iOS

+3

@loczyn: Powiem ci tak, jak masz różową 650km od Siebie i widzisz ją raz na 2 tygodnie to zdajesz sobie sprawę że żadna kasa nie jest tego warta ¯\(ツ)/¯

+: Kacpa100, KaWuSia89 +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@Tapirro: @richard73p: nadgodziny mam wypłacane jako dodatek do wypłaty na osobnym "Abrechnung" 125% także nikt się nie dopierdoli. Taki wielki koncern wie jak to dobrze zorganizować, już nie raz wypłacali nawet 100+ godzin.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@Moisze: koniec końców i tak skończył bym z mega beefem we firmie i było by jeszcze gorzej. To ja jestem w tym wypadku na przegranej pozycji. Nie wiem czy ty byś chciał chodzić dalej do pracy, gdzie dojebales sądowo szefowi xd

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@tomilipin: przepraszam, nigdy nie uczyłem się polskiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@bruhh: Nawet Finanzamt nigdy ten tego?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Moisze 3 mies. temu

+3

@bruhh: Ale ty nie do**lasz sądowo pracodawcy tylko wnosisz o uchylenie bezzasadnej nagany. Ponadto nagana to preludium do zwolnienia dyscyplinarnego a z tym to już będzie ciężko o kolejną robotę. Nie wnosząc sprawy do sądu uznajesz że pracodawca miał rację.

+: Szkalownik, Gienkollo +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@richard73p: dlaczego? Mieszczę się w ramach, wszystko jest cacy na papierku, do czego mieli by się dojebac bo nie bardzo rozumiem o co chodzi?

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@Moisze: dopierdalajac sądowo pracodawcy skaże się tym samym osobiście na to, że będą mnie jeszcze bardziej jebać i utrudniać życie. Sram na tą naganę, to zostaje i tak we firmie a ona to już przeszłość. Stracili dobrego pracownika i kolegę, tyle mogę powiedzieć

+: kiecazpieca
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Moisze 3 mies. temu

+1

@bruhh: Przecież nagana jest w świadectwie pracy i zostaje do końca jeśli jej nie uchylisz.

+: Kacpa100
        • udostępnij
          • Link
      •  
        kinesin1000 3 mies. temu

+3

@Moisze: świadectwo pracy serius biznes xD

+: Krystianek2k01, moik +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  

+6

@Moisze: zostaje w personalnych aktach we firmie, nikt inny oprócz mnie i byłego pracodawcy nie ma do tego wglądu. Nowy pracodawca nie "widzi" tego i też nie może zobaczyć. Nikt nie ma prawa mu tego udostępnić, jedynie moja dobra wola to powiedzieć o całej sytuacji, co wytłumaczyłem dokładnie dając dowody, wypisy ze szpitala itd. wczoraj na rozmowie to się tylko śmiał, jak można być takim skurwysynem. Kazał mi postawić krzyżyk i zapomnieć o tym.

+: Quirang, KaWuSia89 +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@Moisze:

Im Gegensatz zum Arbeitnehmer selbst hat der neue Arbeitgeber kein Einsichtsrecht in die „alte“ Personalakte. Im Gegenteil, wendet sich der neue Arbeitgeber an den alten Arbeitgeber und bitte erfolgreich um die Einsicht oder Hergabe der Personalakte, so begeht der alte Arbeitgeber einen erheblichen Datenschutzverstoß, da die Akte neben den Personendaten und Lebenslauf auch sehr vertrauliche Daten wie Gesundheitsdaten, zu den familiären Verhältnissen oder zur Religion des Arbeitnehmers enthält.

• udostępnij
          • Link
      •  

+3

@bruhh: Generalnie za nadgodziny zawsze uszczkna sobie jeszcze odrobine. Tak mialem ja, miala moja malzonka i nasi (miedzynarodowi) znajomi. Kiedys nawet musialem doplacac, choc zwykle to oni mi dosc sporo placa. Ale skoro zwykle za nadgodziny w przeszkosci placili mi niecale 40% z brutto, a na rozliczeniu jeszcze uznawali, ze wzieli za malo, to od paru lat pilnuje, by moje nadgodziny wynosily max. …1 minute

+: Kacpa100, maturzysta_ze_szczecina +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Krystianek2k01 3 mies. temu via Android

0

@Moisze ktoś daje jebanie o to gówno jakim jeśmst świadectwo pracy? Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki co mogło się odjebać w pracy?

• udostępnij
          • Link
      •  
        porterhouse 3 mies. temu via Android

0

@bruhh: przecież bmw to padaka jakaś, pracowałem dla nich (stara firma, Automotive) i byli mega specyficznym klientem. Jakaś drobna pomyłka i deszcz gówna spadał na nas

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

+4

@kinesin1000: @Krystianek2k01: nie wiem jak w Polsce, czy wy tam macie jakąś teczke do ktorej moze sobie kazdy pracodawca zagladnac, ale w Niemczech takiego czegos nie ma. W Niemczech byly pracodawca ma OBOWIAZEK po zakonczeniu wspolpracy wystawic tzw. zaswiadczenie o tym jak sie spisywalem itd. i rzeczywiscie, tam moze byc ze dostalem nagane, ale odkad zyje nigdy nie slyszalem, zeby nowy pracodawca takie cos chcial dostac do reki. Bo zazwyczaj jak ktos sie zwalnia z wlasnej woli, to wyleją na byłego pracownika kubeł gówna na tym papierku, tak tez bedzie pewnie w moim przypadku i nikt nie bedzie pisal ze byles dobrym i sumiennym pracownikiem.

+: Krystianek2k01, Quirang +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        deziom 3 mies. temu

0

@bruhh: bardzo dobrze robisz xD

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@bruhh no ja niestety słyszałem parę razy że ktoś przez taką książeczkę pracy nie dostał, no ale generalnie wszyscy normalni mają wysrane na to

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@richard73p: ja nigdy z wyplacaniem nadgodzin nie mialem problemow, bo kasa na to idzie z centrali a nie z lokalnej filii. Tak jak wspomnialem, mam je wyplacane na osobnym "rachunku" +125% czyli jak mialem stawkę taka i taką to dostaję to i do tego +25% z niej na jednym kwitku. Niech tylko sprobuja uciac chociaz kilka euro to bede z nimi jechal jak z ostatnimi kurwami, oni wiedza, ze jestem do tego zdolny bo nie raz sie klocilem nawet o kilkanascie minut w ciagu tygodnia, ktore mi magicznie zniknely. Ja szanuje swoj czas pracy i jak pracowalem do 18.15 to ma byc do 18.15 a nie 18.00 tak jak mi kiedys "korygowali" po cichaczu, bo suma sumarum na koncu z 15 minut codzienie robi sie godzina itd. Zobaczymy jak to bedzie, pewnie ciezko im bedzie to przełknąć. Spojrzalem tez teraz na umowę i dokładnie 20 stycznia mija 6 lat jak tam pracuje więc należy też mi się odprawa, ciekawe ile ( ͡° ͜ʖ ͡°)
        @Krystianek2k01: w sensie w Niemczech? jak wspomnialem, takiej teczki tutaj nie ma, a jak nowy pracodawca chce ten Arbeitszeugnis czyli zaswiadczenie od poprzedniego pracodawcy jakim byles pracownikiem to w razie czego mowisz ze nie masz tego, ze ci nie wystawili bo byli zjebani itd. jak beda chcieli pracownika to cie przyjmą, cala reszta to idioci.

• udostępnij
          • Link
      •  
        3t3r 3 mies. temu

0

@bruhh: u nas tez jest automatyczny system ale normalnie dzwoni do Ciebie manager i nanosi zmiany jak trzeba.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@bruhh nie nie, mówię o PL (。◕‿‿◕。)

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@Krystianek2k01: to nie wiem jak to wyglada w PL, bycmoze

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@porterhouse: ja tam narzekac nie moglem, problemow nigdy nie bylo a jak juz to momentalnie rozwiazane, tylko zawsze lokalnie sie uzeralem z debilem szefem, po za tym zawsze spoko - wybor aut firmowych bez limitu, nigdy sie nie czepiali na karte paliwową, szkolenia za free kiedy tylko chcialem, darmowe noclegi w Monachium bez limitu, wiele znizek na inne rzeczy itd. to tylko krotka lista benefitów.

• udostępnij
          • Link
      •  
        stateless 3 mies. temu

+3

@bruhh: sam tak zmienilem pracy. Mniejsza pensja o 20% mniej benefitow. Ale najwazniejsze ze widze wreszcie rodzine, mam spokoj po pracy i nie stresuje sie tak. Powodzenia kolego.

+: doodcinki, bruhh +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Leniek 3 mies. temu

0

@Sercem_Wycinane: @bruhh: #helmutex

• udostępnij
          • Link
      •  
        wersalski_kasztan 3 mies. temu

0

mowicie zalezy wam zeby zarabiac 2k ale nie euro tylko pln?:D

@loczyn: zarabiam 3.5k euro a w Polsce sobie poradzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        dplus2 3 mies. temu

+4

@bruhh: Czas skończyć z idealizowaniem niemieckiej precyzji. Tam są takie tłuki i janusze w ich firmach, że to się w pale nie mieści. Swój sukces gospodarczy zawdzięczają mega januszowaniu a nie świetności. Pracowałem w dwóch firmach - jednej sprzedanej niemcom przez adamowicza, gdzie ludzie byli ...bani jak w najgorszym januszexie (nadgodziny, zmuszanie do ponadwymiarowej pracy, także charytatywnej dla lepszego wizerunku firmy.., zawalanie robotą niezwiązaną ze stanowiskiem) Druga firma to duże korpo mające dużo rynku transportu morskiego. Ludzie pracują tam po 15-20 lat, także w IT (xD) . Efekt to niekompetencja i lenistwo. Grunt że hajs sam wpada bo będąc takim graczem to trzeba się naprawdę postarać, żeby nie ogarniać hajsu.

+: Kacpa100, kiecazpieca +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Wybredny_Marian 3 mies. temu

0

@maikeleleq: to i tak lepiej niż w PL xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        KaWuSia89 3 mies. temu via Android

0

@bruhh skoro szef to debil, to 3mam kciuki aby ci w ogóle nadgodziny i/albo urlop wypłacili....ja miałam do czynienia z takim januszem biznesu i musiałam ujadać się przez sąd pracy, bo firma walnęła focha. Koszta sądowe to 50/50 i nie jest ważne, że pracodawca jest winny (u mnie to był brak wypłaconego urlopu i nadgodzin). Zamiast zaległych 3k € dostałam po odjęciu kosztów sądowych, adwokata itp ponad 100€ xD Sądy w DE można sobie wsadzić gdzieś.

• udostępnij
          • Link
      •  
        krowka-smieszka 3 mies. temu via Android

+5

@bruhh tak na przyszłość, w Niemczech w dniu przyjęcia szpital wystawia zaświadczenie, że u nich jesteś ( Aufenthaltsbescheinigung), które dostarcza sie pracodawcy. Na moim oddziale, gdy pacjent potrzebuje, w dniu przyjecia wystawia się nawet zwolnienie z przewidywaną datą wypisu, które potem ewentualnie się przedłuża. O wszystkie papiery trzeba się jednak upomnieć. Nie dostaje się ich z automatu, bo masa pacjentów nie pracuje i ich nie potrzebuje.

+: kiecazpieca, ProResHq +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        liczy_no_ze_niby_nie 3 mies. temu

+1

BMW

@bruhh: to są jebani bawarczycy, oni pierwsi pomysły Hitlera popierali a długo po wojnie w policji pracowali tam byli SSmani. Reszta Niemiec ich nienawidzi za ten ich urok.

+: grillo
        • udostępnij
          • Link
      •  
        sylwester-stallone 3 mies. temu

0

@bruhh: po angielsku daje radę tam się z przełożonymi dogadywać?
        czy niemiecki must sein?

• udostępnij
          • Link
      •  
        kiecazpieca 3 mies. temu

0

@bruhh: tak się robi :)

• udostępnij
          • Link
      •  
        LubieChleb 3 mies. temu via iOS

0

@bruhh: O stary, zrób tam rozpierdol xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        dexter-morgan 3 mies. temu via Android

+1

@bruhh to juz u nas to lepiej działa. L4 pracodawca widzi u siebie w systemie jak lekarz wbija ci w systemie.

+: dplus2
        • udostępnij
          • Link
      •  
        kiecazpieca 3 mies. temu

0

@sylwester-stallone: u Niemca po angielsku xD tylko z turasem

• udostępnij
          • Link
      •  
        Qiudo 3 mies. temu

+1

@bruhh: Świstek że szpitala możesz dostać od razu. Wiem bo sam byłem dwa tygodnie temu w niemieckim szpitalu, wystarczy zagadać do pielęgniarki/lekarza że potrzebujesz do pracy potwierdzenie że przebywasz w szpitalu. Dostajesz wtedy z datą przyjęcia i jego się zanosi do pracodawcy. Podczas wypisu dostajesz drugi z datą przyjęcia i wyjścia.

+: maturzysta_ze_szczecina
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Palladyn400 3 mies. temu

0

@bruhh: o BMW, a można wiedzieć czym się zajmujesz? ;p

• udostępnij
          • Link
      •  
        sylwester-stallone 3 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@kiecazpieca: szkoda

• udostępnij
          • Link
      •  
        siemando 3 mies. temu

0

@bruhh: ziom oddawaj awatar

• udostępnij
          • Link
      •  
        qmato 3 mies. temu via Android

0

@bruhh Stuttgart? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

+3

@dplus2: przeciez to wie kazdy, kto tam chociaz rok przepracowal i ma iq wieksze niz rozmiar buta, to jest mit, ktory zostal obalony juz z 20 lat temu...
        @KaWuSia89: o to sie nie boje, wyplacą napewno, jak cos to bede relacjonowal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
        @krowka-smieszka: wylądowalem w szpitalu w nocy z niedzieli na poniedzialek, lezalem do 3 nad ranem na intensywnej terapii, dostalem swoj pokoj dopiero o 8 rano i wtedy tez pierwszy raz dotknalem telefonu, bo moje rzeczy byly juz w pokoju (zona mi przyniosla), bo nikt nie moze wchodzic ani wychodzic. Do tego dostalem pokoj w izolacji, gdyz caly oddzial był pełen covidowców, a ja nie mialem. Wtedy bylo juz za pozno, krotki telefon, ten idiota juz mnie zaczal wyzywac i mial pretensje ze jestem w szpitalu. Powiedzialem mu, zeby zluzował jaja i ze bede tutaj mniej wiecej do srody lub czwartku. Powiedzial, ze ok i odlozyl telefon. Na upartego zadzwonilem tez do naszego regionalnego szefa tzw. Vertriebsleiter i mu tez wszystko przekazalem - on do mnie ze spoczko, mam zdrowieć i wracac jak najszybciej. Wiec rownoznaczne to bylo dla mnie, ze przyjeli to do wiadomosci i nie bedzie z tym problemow. No ale pewnie cos mu znowu odjebalo i dal mi abmahnung ( ͡° ͜ʖ ͡°) z reszta ok, przyznaje ze moglem tak zrobic, nie wiedzialem w sumie o tym, ale... teraz pomysl sobie, jaką kurwą trzeba byc, ze wystawiasz nagane swojemu pracownikowi, za spoznione dostarczenie L4, mimo iz wiedziales, ze lezy w szpitalu bo ma coś z sercem. No powiedz? Jakim cwelem trzeba byc?
        @liczy_no_ze_niby_nie: oni nie maja z tym nic wspolnego, to, ze lokalnie moj szef to kretyn nie oznacza, ze wszyscy inni takze
        @sylwester-stallone: angielski? dobre sobie. tutaj maja wyjebane na jezyki obce, cos tam rozumieja i wydukają z siebie, ale rzadko. Dopiero ci na najwyzszych pozycjach gadają płynnie itd. reszta ma wyjebane, taki kult jezyka niemieckiego i ich narodowa duma. Jak oni jada do innego kraju to ty masz mowic w ich jezyku a nie oni w twoim, ale jak ty cos powiesz w swoim jezyku w niemczech to maja problem.
        @Qiudo: to co wyzej napisalem do kolegi
        @Palladyn400: najpierw bylem mechanikiem, potem kierownikiem warsztatu, potem kierownikiem sprzedazy w naszym salonie, nastepnie dostalem pozycje kierownika sprzedazy na export a obecnie zajmuje sie duzymi flotami, zarządzam nimi, ustalam rabaty, terminy na naprawy itd. taka usluga jest w BMW od niedawna bo zazwyczaj robily to firmy leasingowe.

+: dplus2, KaWuSia89 +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

+4

@dplus2: a tak dodajac jakbym mial opisac niekompetencje i idiotyzm na tutejszym rynku pracy, to chyba była by to jakas seria 10 ksiazek po kilkaset stron. tragedia, nie mam pojecia jak ten kraj stał sie taki bogaty, to dla mnie zagadka

+: dplus2, gatineau +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        numer_rachunku_karty 3 mies. temu

+5

@bruhh: to mnie rozpierdala w Niemczech niesamowicie xD my już tu zwolnienie lekarskie elektronicznie, ładnie pyk pyk, chwila i gotowe. A u nich dostajesz 3 kopie i jedna chyba dla ciebie, druga dla pracodawcy a trzecia dla zakładu ubezpieczeń. Czy coś takiego.

Jakkolwiek xDDDD
        Wyobraźcie sobie, ze siedzicie z covidem w chacie, skończyła wam się izolacja, ale chujowo się czujecie. W Polsce teleporada, pan lekarz daj pan zwolnienie, bo nie doszedłem do siebie po chorobie. W Niemczech musisz lecieć na pocztę xDDdd i wysłać zwolnienie pracodawcy listem xDddD możesz go tam jeszcze powiadomić, ze dostałeś przedłużenie, ale musisz dostarczyć im dokument papierowy w określonym czasie. Iks kurwa de

+: dplus2, maturzysta_ze_szczecina +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        magda_em 3 mies. temu

+2

taguj #germanex xD

@Sercem_Wycinane: #helmutex

+: kiecazpieca, pwone
        • udostępnij
          • Link
      •  
        dplus2 3 mies. temu via Android

0

@dplus2: a tak dodajac jakbym mial opisac niekompetencje i idiotyzm na tutejszym rynku pracy, to chyba była by to jakas seria 10 ksiazek po kilkaset stron. tragedia, nie mam pojecia jak ten kraj stał sie taki bogaty, to dla mnie zagadka

Polskie i żydowskie złoto i wyzysk. To proste

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@numer_rachunku_karty: zalezy w jakiej ubezpieczalni jestes, ja dostaje tylko 2, dla siebie + pracodawcy. Reszta calego systemu IT to jakis zart sprzed 40 lat xd i wlasnie przez to co opisujesz dostalem ta nagane, bo sie spoznilem xd jeden jebany dzien

• udostępnij
          • Link
      •  
        ProResHq 3 mies. temu via iOS

+3

@bruhh: Gdzie są teraz ci, którzy każdemu mirkowi na początku drogi zawodowej doradzają wyjazd z Polski, bo zagranico to tylko mleko i miód, a w Polsce wyłącznie januszerka?

+: KaWuSia89, Ag90 +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        maturzysta_ze_szczecina 3 mies. temu

0

@bruhh: odprawa nie należy się jak sam złożysz wypowiedzenie. Muszą Cię zwolnić żebyś dostał odprawę. A nadgodziny podlegają opodatkowaniu.

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@maturzysta_ze_szczecina: mam odprawe niezaleznie od tego czy ja sie zwolnie czy oni mnie, umiem czytac moja umowe. Nadgodziny oczywiscie podlegaja opodatkowaniu, to chyba wie kazdy

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

+1

@ProResHq: fakt jest taki, ze tutaj nawet za najnizsza krajowa w najglupszej/najlzejszej robocie wyzyjesz calkiem spoko na poziomie, czego nie mozna powiedziec o polsce + bardzo szybko idzie zarobki powiekszyc.. moj ziomo robi na produkcji chyba z 6 lat (jezeli to sprawia ze jest szczesliwy, to czemu nie?), pierw zaczynal od tasmy, potem brygadzista, teraz kierownik calej hali a nawet nie bardzo mowi po niemiecku ale zna sie na robocie i sumiennie ją wykonuje. A ze na produkcji i tak praktycznie nikt nie potrafi po niemiecku to niewazne. W taki oto sposob idzie na chate z 3000 na koncie. Gdzie ja za niewiele więcej musze wyrywac sobie wlosy z glowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: kiecazpieca
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Palladyn400 3 mies. temu

0

@bruhh: ładna kariera ;p cała w Niemczech?

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@Palladyn400: kariera? nie nazwal bym tak tego. kazdy kto ma checi i sily moze takie cos robic, do tego nie potrzeba zadnych studiow, papierow i innego tego typu szmelcu. Ja mam wyksztalcenie w sumie jak na polskie warunki "zawodowe", nie liczac miliona szkolen i innych dyplomow ale... ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak, cale zycie tutaj

• udostępnij
          • Link
      •  
        Palladyn400 3 mies. temu

0

@bruhh: kariera, kariera ;p
        W Niemczech ETK też tak się zacina? ;p

• udostępnij
          • Link
      •  
        racornracorn 3 mies. temu

0

@bruhh: jak przyjmują cię do szpitala to dostajesz "Liegebescheinigung" albo "Aufenthaltsbescheinigung". Ten papier jest uznawany jako L4.

• udostępnij
          • Link
      •  
        masz_fajne_donice 3 mies. temu

0

@bruhh: Nie mów gdzie odchodzisz. To istotne.

• udostępnij
          • Link
      •  
        maturzysta_ze_szczecina 3 mies. temu

0

@bruhh: to ja nie rozumiem tych tekstów o nadgodzinach. Jeżeli masz 90 nadgodzin to oczywiste, że nie musisz iść więcej do pracy. Poza nadgodzinami będziesz mieć do wypłacenia zaległy urlop, Finanzamt się ucieszy. Twoja sprawa ale ja bym brał wolne z nadgodzin zamiast je wypłacać. Czas wolny nie jest w Niemczech opodatkowany, zarobki już tak XD

• udostępnij
          • Link
      •  
        bruhh 3 mies. temu

0

@Palladyn400: daje rade, kazdy system IT w niemczech to porazka a kasio (teraz aos) to jest jakis zart
        @masz_fajne_donice: to raczej oczywiste
        @maturzysta_ze_szczecina: wole je miec wyplacone, a reszte lutego wezme ponowne l4, to nie problem. W takim ukladzie dostane kase (nawet opodatkowana) + normalna wyplate, wiec i tak bede na plus.

• udostępnij
          • Link
      •  
        perun79 3 mies. temu

0

@bruhh: I widzisz, w kraju z dykty jest jednak lepiej. L4 przychodzi do pracodawcy elektronicznie i nie musisz się o to martwić. Nie takie cudowny ten zachód xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        ElectroNICK 3 mies. temu

0

@bruhh: Wiesz że w świetle niemieckich przepisów jak nie dostarczysz L4 w terminie to mają prawo nawet nie wypłacić wynagrodzenia? :) Akurat DE co do tych zasad to patologia.

• udostępnij
          • Link
      •  

+2

@perun79: no jak już wspominałem zachód to jest w totalnej dupie jeżeli chodzi o IT xD my płacimy tutaj 40€ za 100mbit internet, który nie jest stabilny. Sygnał na telefonie to jest też jakis cyrk, w centrum miasta ledwo 3g.
        @ElectroNICK: według prawa jest 7 dni, a że moja firma wymaga tego po 3 to mi mogą skoczyć, bo jak przekroczysz tą prawną granice, wtedy mogą ci nie wypłacić. Ale to jest długa droga. Nie mogą ci tak uciąć pensji.

+: kiecazpieca, Wszystko_albo_nic
        • udostępnij
          • Link
      •  
        brednyk 3 mies. temu

0

@bruhh: u na też takie prawo było, że trzeba było dostarczyć pismo, ale od trzech lat się zmieniło i lekarz wysyła pismo od razu do ZUS (elektronicznie) a ZUS do pracodawcy

Co ci Niemcy tacy opóźnieni

• udostępnij
          • Link
      •  
        pwone 3 mies. temu

0

@bruhh: #helmutex

• udostępnij
          • Link
      •  
        mjfotocompl 3 mies. temu via Android

0

@bruhh mogłeś odstraszyć adwokatem. Powinno być upomnienie i rozmowa. Skoro dali naganę to walczyć musisz by ją zdjęli bo to zostaje w papierach. Lepiej to wyjaśnić

• udostępnij
          • Link
      •  
        sargento 3 mies. temu

0

@bruhh: fiur dojczland.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@mjfotocompl: zostaje tylko u tego pracodawcy
        @sargento: tak

• udostępnij
          • Link
      •  
        mjfotocompl 3 mies. temu via Android

0

@bruhh ermahnung tak, abmahnung leci dalej.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@mjfotocompl: nie, wszystko zostaje w jednych aktach do których nie ma nikt dostępu prócz ciebie i byłego pracodawcy. On też nie ma prawa tego nikomu udostępnić i nie wpływa to zupełnie na nic, chyba, że chciałbym tam wrócić.

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

Damasweger 11 godz. temu

+495

XDD

#jaronski #kostrzynnadodra

odpowiedzi (15)

pablooooo 9 godz. temu

+360

Ej ludzie okazuje się, ze to co pisze @podomka to prawda. Kontaktowała się ze mną Amber Heard bo zauważyła, że obrażacie podomkę i watpicie w jej prawdy objawione, a ona od początku miała racje. Jak ktoś dalej ma wątpliwości to wrzucam screena rozmowy

#procesdeppa #johnnydepp #amberheard

odpowiedzi (15)

KD30 11 godz. temu

+165

Ej, pytanie do #rower #samochody - zrobił się mały korek ale mogę se normalnie śmignąć na ścieżkę rowerowa? Nie chce mi się stać, będę uważał na pieszych i rowery oczywiście.

#pytanie #prawojazdy

odpowiedzi (25)

• pełna lista

Wykopalisko

• Bill Gates przy wsparciu Sorosa i Clintonów rusza na wojnę z Muskiem Bill Gates przy wsparciu Sorosa i Clintonów rusza na wojnę z Muskiem 262
    • "Jak słyszę »papież Polak«, reaguję alergicznie" - młodzi odchodzą od Kościoła. "Jak słyszę »papież Polak«, reaguję alergicznie" - młodzi odchodzą od Kościoła. 234
    • W Polsce jest już ponad 30 tysięcy imigrantów z muzułmańskich krajów! W Polsce jest już ponad 30 tysięcy imigrantów z muzułmańskich krajów! 149
    • Wrocław: Kontrowersyjna brama na nowym osiedlu. Powiało grozą [ZDJĘCIA] Wrocław: Kontrowersyjna brama na nowym osiedlu. Powiało grozą [ZDJĘCIA] 121
    • Koniec religii w szkołach? Opozycja zapowiada przewrót Koniec religii w szkołach? Opozycja zapowiada przewrót 129
    • Dlaczego Chiny nie atakują Tajwanu Dlaczego Chiny nie atakują Tajwanu 66
    • Poznański piekarz wrócił z  Buczy do Polski. Czekało go duże zaskoczenie. Poznański piekarz wrócił z Buczy do Polski. Czekało go duże zaskoczenie. 85
    • Więźniów będzie przybywać. Dojdziemy do tego, że będziemy musieli stworzyć łagry Więźniów będzie przybywać. Dojdziemy do tego, że będziemy musieli stworzyć łagry 89
    • Rosyjscy żołnierze zeznają, że za ucieczkę groził im pluton egzekucyjny Rosyjscy żołnierze zeznają, że za ucieczkę groził im pluton egzekucyjny 60
    • zima w Norylsku zima w Norylsku 63

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka bekazpisu ciekawostki ekonomia europa finanse gospodarka gruparatowaniapoziomu heheszki historia inflacja kosciol kultura motoryzacja pieniadze polityka polska prawo rosja ruskimir samochody sport swiat ukraina usa wojna wykop zainteresowania

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.