Łódeczka
#dziendobry #tagovanie #vanlife #kamper
Minął już czas ekscytacji zakupem blaszaka, teraz przyszedł czas pierwszego załamania, po zderzeniu się z polską/europejską biurokracją, papierologią... jak zwał, tak zwał.
Pierwsze od czego chcieliśmy zacząć to wywalenie ściany grodziowej i wstawienie ławeczki za siedzeniem kierowcy. Przed zakupem jakoś tam liznęłam tematu, ale najwyraźniej artykuły były przedawnione, bo przy pierwszym telefonie do firmy zajmującej się tego typu rzeczami usłyszałam: "wam tego nikt nie zrobi, nie te czasy, sprzedajcie te auto i kupcie już z zarejestrowanymi miejscami". Ciśnienie mi podniósł, bo dopiero co oszczędności na mojego boxera wydałam, 50km przejechane, a ten mi każe sprzedawać. O nie nie, tak to nie będzie, odpalam google i po 2 innych telefonach bingo! "tak, zajmujemy się tym".
Dostaliśmy instrukcję, że musimy wstawić dwa okna (1500zł), a resztą oni się zajmą za jedyne 10 tysięcy polskich złotych. O borze szumiący. Homologacje, ITS pani to wszystko kosztuje. Myślę sobie okej, przełkniemy. "a i proszę pamiętać o akcyzie" co? jak? nasz samochód jest krajowy "w lipcu zeszłego roku zmieniły się przepisy". 18,6% wartości samochodu. W tym momencie mój mózg już przestał odnotowywać co się do niego mówi, żegnam się grzecznie, na pożegnanie słyszę jeszcze, że lepiej to wszystko zrobić przed zarejestrowaniem, w okresie 30 dni, bo potem będzie źle w CEPiKu wyglądać.
I teraz sobie siedzę patrzę na moje 4tys na koncie i myślę sobie... kupiłam blaszaka, co ja odjebałam.
@Zmorka:
jak masz ścianę grodziową plastikową to po prostu po przeglądzie se wykręć i przykręć przed kolejnym przeglądem
w razie kontroli powiedz, że akat się zepsuła i właśnie kupujesz nową
"wam tego nikt nie zrobi, nie te czasy, sprzedajcie te auto i kupcie już z zarejestrowanymi miejscami".
@Zmorka: bzdura, jak nie chce cie sie samemu robic to zadzwon do firmy zajmujacymi sie konwersjami
konwersja bus>camper to zdaje sie:
- niwelacja grodzi
- wymog lozka i zlewu
- 18% podatku przy silnikach poweyzej 2.0
(pisze z pamieci z tego co czytalem ostatnio)
dodatkowe miejsca mozesz zrobic kupujac https://motoblend.pl/struktury-kotwiczne/96-struktura-kotwiczna-tylna-kanapa-fiat-ducato-citroen-jumper-peugeot-boxer-2006-.html ( montaz firma z PKD 45.20.Z)
filmikow jak to sie robi na polskich yt jest masa
https://www.youtube.com/watch?v=oCEnvo0f-zQ
https://www.youtube.com/watch?v=UC5l-u-59Bw
@Zmorka:
jak na dodatkowej ławeczce nikt nie siedzi w czasie jazdy i nie jest wbita w dowodzie to g. kogo obchodzi czy taka ławeczka jest w vanie, możesz sobie postawić nawet sofę
@Zmorka: https://zbudujkampera.pl/zkp/ tutaj masz wszystko wyjaśnione. Te informacje są z ubiegłego roku.
@Zmorka: Powodzenia w budowie, mi też marzy się "własny" kamper, ale zaczalem w tym sezonie od budowy najtanszym kosztem mojego kombi. Jak spodoba mi sie taki wypoczynek to po sezonie szukam czegos gdzie upchne kibel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Zmorka: mój "projekt" powstaje od jesieni 2019 i końca nie widać ale to z braku czasu. w każdym razie fotowoltaika jest, wyro jest, lodówka i przetwornica na 230v check. można kimać.
w razie kontroli powiedz, że akat się zepsuła i właśnie kupujesz nową
@tos-1_buratino: taaaaa
@spidero: to jak juz Pani kupi, to zapraszam na stacje diagnostyczna po odbior DR, a na dzisiaj zakaz dalszej jazdy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bojesiewody: dokladnie tak to widze, z tym ze (ale nie jestem pewien) jak zatrzymuja dowod to chyba do konca dnia moznesz jeszcze jechac
@Zmorka: te zmiany prawie uniemożliwiające dodawanie miejsc weszły na początku 2020, my wtedy kupowaliśmy i niektórzy mówili że się nic nie da, a niektórzy że "Panie, będzie tyle miejsc ile pan chce" (ale oni chyba jeszcze żyli w starym prawie). 10k zawołali wam za same papierki, czy z siedzeniem?
Akcyza była od dawna, dlatego większość kamperów teraz jest na 2.0. Najgorsze jest to że płacisz od całej wartości pojazdu, więc przy kamperze też za szefeczki i kibel...
EDIT: nie musicie jej płacić jeśli zostawicie gródź i ciężarowy
opony muszą mieć C czyli wzmocnione ścinaki boczne
@Niebadzlosiem: proszę o podanie podstawy prawnej, bo nie przypominam sobie w ciągu ostatnich 10 lat takiego wymagu nawet w pojazdach specjalnych
@NaglyAtakGlazurnika: Prawnikiem nie jestem :P Wszędzie na grupach mówią o tym by takie kupować.
Ciekaw jestem czy by nie przeszły zwykłe opony z podobną nośnością albo lepszą bez literki C.
I jak to jest repesktowana za granicą ale zbyt dużo informacji na ten temat w necie nie ma :P
18,6% wartości samochodu.
@Zmorka: a tak bez śmieszkowania. Idziesz w to? Bo brzmi kosmicznie dużo, więc się zastanawiam, czy nadal warto, czy raczej już masz załamanie i koniec projektu?
@Niebadzlosiem: na grupach pierdolą różne głupoty i subiektywnie uważam że trzeba się od nich trzymać z daleka. to jest wylęgarnia przygłupów którym szkoda 200-500zł na elektryka - no bo co to za sztuka skręcić kabelki - a potem płacz że inwertery popalone albo akumulatory padły w 3 miesiące i kasują posty po 1-2 dniach.
Że o powtarzających się płaczach o wilgoć i kondensację nie wspomnę, bo 3/4 debili nie potrafi zrobić wentylacji czy klimatyzacji. Kończy się wydaniem 30-50k na budę bez prysznica i kibla, ogrzewaną butlą gazową, gdzie co rano trzeba wodę ze ścian zmywać xD.
Z daleka od grupek fejbukowych o camperowaniu. Jako protip polecam sprawdzić historie na fb/insta ludzi co sprzedają własnego campera, większość nie wytrzymuje roku. Nie dlatego że camperowanie jest trudne, tylko oni są zwykle durni.
@Zmorka: Może i nie masz kasy, ale teraz masz blaszaka. Więc zarabiaj nim ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bus! Musi! Latać!
@NaglyAtakGlazurnika: Bo zamiast sprawdzić wszystko na chłodno i się zastanowić działa impulsywnie jak 4-latek. "Ja muszę mieć kampera teraz i już" plus typowe , charakterystyczne dla dorosłych nosaczy hasło "jakoś to będzie" jako życiowe motto (4k oszczędności po zakupie auta DOPIERO DO PRZEROBIENIA na kamper XD) i taki jest efekt.
Zdarzenie z rzeczywistością jak po wzięciu kredytu pod korek przy zerowych stopach XDD
@erko: Miało być combo (ale był za krótki a nie moglem wywalić ściany grodziowej), później berlingo (ale poszło na złom bo nie opłacało się naprawiać xD), w końcu wziąłem pomierzyłem samochód który i tak służy do wożenia części, czyli Ford Focus mk1, co się okazało - szerokość, długość po złożeniu kanapy (nie licząc wysokości - wiadomo) jest taka sama jak w berlingo. Docelowo podłoga będzie + instalacja 12v na codzień do pracy, a na weekend mam zamiar dokładać szafkę i materac i ma być do spania ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zrobiłem nawet model z kartonu żeby się zmotywować, ale temat szafki już kilka razy był modyfikowany.
@Zmorka: dlaczego uważasz 2.2 za gówno? Jakieś argumenty?
Wiesz że silnik nie jest na stałe przymocowany do samochodu? Jest częścią wymienną, można włożyć inny. ( ͡° ͜ʖ ͡°). Na przykład benzynowy i przerobić na gaz. Akcyzy nie trzeba płacić jak się ruszy głową, ale na grupkach campermajstrów takich ludzi mało, bo zwykle są zakrzyczeni przed durni z obozu "jakoś to będzie".
@bewuce: Daj mi jeszcze z tydzień, to wrzucę post na mirko wraz z podsumowaniem kosztów. Dzisiaj kumpel okleja mi tylne szyby folią 98% a ja maluje płyty farbą do mebli co by było przytulniej więc wszystko rozebrane.
@rbn: moje doświadczenia ze spania w asterce bożej ( ͡° ͜ʖ ͡°) - problemy z wilgocią. Warto sprawić sobie owiewki jak w 90 mieli taksówkarze :D
@Zmorka: możesz też wejść na Campermajstrów i podpytać o firmy, bo trochę się tego narobiło i przez 2 lata temat już jest poogarniany. Grupka spoko, ale 90% dyskusji jest o jakichś pierdołach :D
@pilot1123: Ogólnie tak, są na liście, i coś na kształt płyty wkładanej między szybę a ramkę drzwi z wywietrznikiem.
Z tym, że powiedziałem sobie że narazie robię absolutne 30% i jadę na pierwszą noc na jakieś pole z kibelkiem żeby się odrazu nie zrazić xD. Każdy, kto mnie zna i tak jest zdziwiony bo większość była zdania że pierdolnę tym wszystkim po pierwszej krzywo dociętej desce xD
Jeśli mi się spodoba to dokupuje/dorabiam/montuje resztę pierdół i całego szpeju bo biorę pod uwagę że po tym jednym weekendzie ta przygoda może się zakończyć. Mieszkam na Śląsku (no, w Zagłębiu) więc w promieniu 75km pól do wyboru aż nadto.
@Zmorka ale wiesz, że druk o przerobieniu na kempingowy może wystawić każdą działalność, która ma ten pkd, a kod mozna dopisac przez profil zaufany? Robisz łóżko i zlew, demontujesz ścianę, montujesz ławkę i robisz badanie rozszerzone. Diagnosci nie sprawdzają ławek, jeżeli są od takiego samego modelu. Aha, jak jest ławka (albo drugi rząd siedzeń) to musi być okno.
@Zmorka: no ale najpierw kupiliscie, a pozniej szukaliscie info na temat zrobienia zabudowy itd. ¯\_(ツ)_/¯ nie mniej oby sie udalo zrobic malym kosztem i zeby cieszylo na wycieczkach
@Zmorka: cześć, udało mi się już kupić baze i mam podobne problemy. Co do siedzeń to wystarczy kupić strukturę kotwiczną i zrobić przegląd ( o ile już wstawiłaś okno ) https://www.youtube.com/watch?v=FdLTPj4r_Lw&ab_channel=Raczejtrampki
Co do akcyzy to liczysz od wartości auta netto - 18.5%, tylko przepisy są niejasne i możliwe, ze liczy się wartość po zabudowie, co może być kosmiczną ceną ;)
@Zmorka: ja się zastanawiam czy przed lipcem nie zrobić rejestracji na kampera, bo te przepisy są nie do końca jasne, niby nie ma obowiązku zapłaty akcyzy do końca czerwca tego roku, ale chodzi tylko o odroczenie płatności
@Zmorka: siedziałem dzisiaj na telefonie od rana i okazuje się, że obowiązek zapłacenia akcyzy będzie od 1 lipca i wartość samochodu będzie liczona od średniej rynkowej (średnia cena rynkowa kampera) na ten dzień (czyli wszystkie prace które wykonasz będą podwyższały kwotę od której jest liczona akcyza). Aby to zmienić należy przedstawić faktury za materiały wydane na zabudowę samochodu, co może zostać podważone, lub np. opinię rzeczoznawcy, która (niespodzianka) też może zostać podważona ... ja pierdole.
@Zmorka: podłogę macie chociaż zdrową, ja cały środek szorowałem szczotą i na to podkład epoksydowy. Rdza pod listwą to chyba standard w tych samochodach u mnie też lakiernik robił. Robicie coś z profilami (tymi przy podłodze)? Widziałem tam kropki rdzy i się zastanawiam nad zestawem cortanin f + wosk po myciu myjką pod ciśnieniem
Wczoraj na Światowym Kongresie Medycyny Płodowej w Hersonissos na Krecie dr Alan Flake z Children’s Hospital of Philadelphia (USA) zaprezentował najnowsze badania dotyczące projektu sztucznego łożyska.
Ma ono znaleźć zastosowanie w przypadku skrajnych wcześniaków, czyli dzieci urodzonych w 23-24 tygodniu ciąży.
Projekt przeszedł już badania na modelu zwierzęcym, a pokaż całość
Może nowa belka na tagu? @moderacja
#kanalsportowy #wykop #moderacjacontent #moderacja