Bomb has been planted
#kanalsportowy #kanalbekowy #reprezentacja #elbarbero #pilkanozna
@markhausen: wygląda podobnie do tego fonta i to jest 'd' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://fonts.homeppt.com/pl/irish-uncialfabeta-font.html
@ewolucja_myszowatych: pokaż skład
@ewolucja_myszowatych Ziom, ale wiedz, że masło irlandzkie to taki rodzaj masła, a nie to że produkowane w Irlandii ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ewolucja_myszowatych
no włożyli do środka kostkę najtańszej margaryny
Tak smakuje masło irlandzkie. Jest inne niż zwykle masło, ale margaryną nie jest. Masz przecież wyraźnie napisane ile ma tłuszczu.
@powaznyczlowiek: Kerrygold jest super. Tylko tu jest marka Mleczna Dolina (czyli Biedra, o ile mnie pamięć nie myli), tak więc stąd pewnie grillowanie. W Lidlu jest też irlandzkie masło (co więcej w kostkach 250g!) i ostatnio kupiłam sobie jedno na próbę.
@ewolucja_myszowatych
przecież masło jest twarde
Racja. Ale masło irlandzkie jest miękkie. Cały czas przyrównujesz masło z masłem irlandzkim? To inne produkty przecież.
@ewolucja_myszowatych: Masło ogólnie ma teraz inną konsystencję Kiedyś masła z lodówki nie szło rozsmarować, bo się kruszyło, dziś można odkroić kawałek, i z większym lub mniejszym trudem, ale idzie je rozsmarować. Pamiętam, że masło trzymało się poza lodówką w zimnej wodzie, dzięki czemu nie było rozpaćkane, ale też nie było twarde, takie w sam raz do smarowania.
@ewolucja_myszowatych
nie chcę wchodzić w szczegóły ale żeby coś się mogło w UE nazywać masłem musi być z mleka.
Jak widać chyba musimy w te szczegóły wejść:) mleko jest od krówek. To jakiej jest jakości zależy od tego czym się krówki karmi. Mleko na masło irlandzkie pochodzi od krów karmionych trochę inną trawą. Bogatą w beta karoten i inne składniki. To właśnie powoduje to, że masło irlandzkie ma specyficzny kolor, smak i konsystencję. Do tego w przeciwieństwie do zwykłego masła jest dosalane, co też wpływa na jego twardość.
@ewolucja_myszowatych Żeby była jasność: nie daję sobie głowy uciąć, że to masło irlandzkie z pewnością jest ok. Wiem jednak, że jeśli kierujesz się tylko twardością i smakiem, a porównujesz to do zwykłego masła to popełniasz błąd. To dwa zupełnie różne produkty.
Sami zarzygani alkoholicy i złodzieje,
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni:
W Irlandii nie byłem, ale w Anglii trochę i mam wrażenie jakbyś właśnie Anglię opisywał xD.
@ewolucja_myszowatych: Z wszystkich tych maseł najlepszy skład ma Masło Extra Mońki, najmniej nasyconych kwasów, najwięcej białka:
@ewolucja_myszowatych: przecież to irlandzkie masło jest zrobione z mleka, tylko z innego niż „europejskie”, dlatego jest bardziej miękkie. Pokaż skład, bo na pewno nie jest to margaryna xD
@ewolucja_myszowatych: też mi się wydaje że to irlandzkie jest jakieś takie zbyt miękkie, jak nie masło, podejrzane, nie kupuję go, chociaż moja różowa lubi :/
@ewolucja_myszowatych: jest namalowana krówka, jest 82% tłuszczu (w domyśle mlecznego) to w czym problem?
W składzie jest tłuszcz mleczny czy roślinny? Jak mleczny to jest to masło, jeśli roślinny to margaryna.
@ewolucja_myszowatych: faktycznie unikają podania składu wprost. Nie da się znaleźć na opakowaniu niczego, co wprost informuje o rodzaju tłuszczu (tłuszcz mleczny/śmietanka pasteryzowane) jak w przypadku innego masła.
Wygląda na to, że mamy się sami domyśleć jaki jest skład skoro jest napisane "Masło" albo coś kombinują.
Wartość energetyczna jest porównywalna z innymi masłami innych producentów.
@ewolucja_myszowatych: Jeśli jest napisane „masło” to z definicji jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, nie można nazywać „masłem” czegoś w czym tłuszcz zwierzęcy zastąpiono roślinnym - to wynik regulacji europejskiej.
@Ipratropium: @ewolucja_myszowatych no bo to jest masło. Gdyby miało konsystencję i smak jak normalne masło, to nazywało by się „masło” a nie „masło irlandzkie” xD
@ewolucja_myszowatych: Za wiki: Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 roku termin „masło” co do zasady zarezerwowany jest wyłącznie dla przetworów mleka zwierzęcego, podobnie jest w wypadku pojęć: ser, śmietana, śmietanka, chantilly i jogurt. Chodzi precyzyjnie o przetwory mleka zwierzęcego.
przecież masło jest twarde i robi się je z mleka a to coś ma konsystencję nutelli.
@ewolucja_myszowatych otóż drogi Mirku jak ja używałem masła Kerrygold oryginalnego irlandzkiego maseła to również wyjmując z lodówki było miękkie.
To chyba zaleta tych irlandzkich maseł.
@ewolucja_myszowatych: smakuje Ci margaryną bo w niej głównym barwnikiem jest beta karoten który jest tu w większej ilości niż w zwykłym maśle.
Na smak masła ma także wpływ to ile razy było mrożone i chłodzone. Wystarczy że sklep pozwolił żeby masło ogrzało się podczas wypakowywania do kilkunastu stopni i już czuć inny smak.
Druga sprawa to masło intensywnie pachnie o ile będziesz je spożywał w temperaturze pokojowej.
I na koniec, ta sama fabryka je produkuje co to masło kerrygold.
@ewolucja_myszowatych: Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 14 czerwca 2017 stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych (a więc m.in. nazwy „masło orzechowe”) jest niezgodne z prawem[5]. Jedynie ci producenci, których towar istnieje na rynku minimum 30 lat, mogą używać starych nazw[5]. Żaden z polskich wytwórców masła orzechowego nie funkcjonuje na rynku tak długo[5]. Obecnie stosowaną w polskim handlu nazwą jest zazwyczaj pasta orzechowa.
To za wiki.
Natomiast „masło roślinne” nie funkcjonuje już w nomenklaturze handlowej, a jedynie potocznej. Najlepszym przykładem jest niegdysiejsze „Masło Roślinne” które teraz nazywa się „Słynne MR”
@ewolucja_myszowatych normalny człowiek jak kupi coś i mu to coś nie zasmakuje to wie na przyszłość żeby tego nie kupować. Ty wolisz kręcić gównoburze tam gdzie jej nie ma xD
@ewolucja_myszowatych: z czym ty nadal masz problem? xD Jak kupisz ser gouda to też będziesz zagładzał do uokik że nie smakuje jak cheddar?
@ewolucja_myszowatych: gościu włóż je do lodówki i sprawdź jeszcze raz, może po prostu stalo na palecie 8h zanim włożyli je do lodówki xd
@ewolucja_myszowatych: to napisz do niego że kupiłeś masło irlandzkie, bo nie wiedziałeś, że to inna odmiana i ci nie smakuje, może się uda xD
@ewolucja_myszowatych: ty jesteś jakiś ograniczony? Tłumaczą ci od rana, a ty nadal swoje. Jadłeś kiedyś margarynę ze twierdzisz że masło irlandzkie to margaryna? Masło irlandzkie jest z mleka krów karmionych inna trawa, zazwyczaj jest droższe od zwykłego masła, które jest twarde jak skurwysyn po wyjęciu z lodówki. A to właśnie jest fajnie przyjemne. Ja wolę, zwłaszcza jak jest w promocji.
nie chcę wchodzić w szczegóły ale żeby coś się mogło w UE nazywać masłem musi być z mleka.
@ewolucja_myszowatych: w szczególności masło orzechowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jutro idę do biedry i będę kręcił aferę o to że oszukali mnie i wszystkich Polaków
@ewolucja_myszowatych: zgłoś do UOKiK a nie pojdziesz się wyżywać na bogu ducha winnej Karynce na kasie, która chce tam po prostu w spokoju przesiedzieć do końca zmiany, a na sklepie ma to, co jej zarząd każe. No chyba że jesteś pizdą, ktora tylko na słabszych potrafi pokrzyczeć to leć, wyżyj się
@fruziazuzia: Trzymanie masła w wodzie stosuje się do dzisiaj i chodzi o to aby nie miało kontaktu z powietrzem.
@ewolucja_myszowatych: gdzie na półce widziałeś coś co miało na etykiecie napisane masło orzechowe albo masło roślinne? Pierdolisz w kółko to samo a już ci 50 osób udowodniło że pieprzysz farmazony
w szczególności masło orzechowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jamnig: A widziałeś takie w sklepie? Nie ma u nas w sprzedaży masła orzechowego. Nazywają to np. pastą orzechową, ale nie masłem. Bo nie można nazwać masłem czegoś, co nie jest z mleka.
@Sleepwalker: nie podają składu bo nie muszą. Popatrz sobie na oryginalnego Kerrygolda. Na zwykłym też nie ma składu a na solonym jest
"Na opakowaniu masła skład musi być wyszczególniony tylko w przypadku, gdy w procesie
produkcji zostały wykorzystane składniki inne niż produkty mleczne, enzymy lub
drobnoustroje niezbędne w procesach przetwórczych i sól"
@ewolucja_myszowatych: masło klarowane nie jest z mleka? Przecież to się robi z masła, które jest z mleka
@ewolucja_myszowatych: Czasem jeszcze producenci walną gdzieś na opakowaniu "peanut butter", ale nazwy "masło orzechowe" już nie używają na produktach przeznaczonych na polski rynek. Po to, żeby jak przyjdziesz do sklepu się awanturować, że jak to niby masło z orzechów, to ci powiedzą, że możesz ich co najwyżej w pompkę pocałować. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
czyli podsumowując:
"masło" - jest masłem tym prawdziwym, właściwym
"masło roślinne" - nie jest masłem prawdziwym
"masło irlandzkie" - nie jest masłem prawdziwym
@ewolucja_myszowatych:
nie, nie wolno uzyc terminu "maslo roslinne" - kiedys mozna bylo, ale od dobrych paru lat juz nie.
Maslo irlandzkie jest prawdziwym maslem.
A widziałeś takie w sklepie? Nie ma u nas w sprzedaży masła orzechowego. Nazywają to np. pastą orzechową, ale nie masłem. Bo nie można nazwać masłem czegoś, co nie jest z mleka.
@eshabe: pierwsze z brzegu: https://zielonaesencja.pl/product-pol-8497-Maslo-Orzechowe-Peanut-Butter-Smooth-350-g-Sante.html
@jamnig: na opakowaniu nie jest napisane "Masło orzechowe". Jakiś sklepik sobie dopisał do nazwy żeby lepiej się pozycjonowało
@ewolucja_myszowatych: Ty musisz trolowac, bo nie ciężko mi uwierzyć, że można być tak ograniczonym.
Masło klarowane to najczystsze masło, 99.8% tluszczu. Możesz je zrobić ze zwykłego masła w domu, podgrzewasz masło i zbierasz wszystko co unosi się na górze powyżej tłuszczu, po zastygnięciu zostaje tylko tłuszcz, dzięki czemu jest fantastyczne do smażenia, nie przypala się jak zwykle masło.
@jamnig: Kiedyś normalnie było na opakowaniach napisane "masło orzechowe". Od jakiegoś czasu producenci zrezygnowali z tych napisów, żeby uniknąć kar.
Piszą "krem orzechowy", "pasta orzechowa" albo "peanut butter" tak jak w twoim przykładzie. Pewnie na upartego uda się gdzieś jeszcze znaleźć takie, na którym będzie napisane "masło orzechowe". Ja już dawno takiego nie widziałem na półkach sklepowych.
A to, że jakiś sklep sobie coś sam dopisał? Być może nawet nieświadomie, bo w potocznym języku nadal to funkcjonuje jako masło orzechowe. A być może celowo, żeby poprawić zasięgi. Właśnie z uwagi na potoczną mowę.
na opakowaniu nie jest napisane "Masło orzechowe".
@rafal366: ja tam jak byk widzę napis "peanut butter". Polecam chodzić na lekcje zamiast palić fajki za szkołą.
Piszą "krem orzechowy", "pasta orzechowa" albo "peanut butter" tak jak w twoim przykładzie.
@eshabe: to teraz jeszcze dowiedz się co znaczy "peanut butter", bo mam wrażenie że dla ciebie to jakiś ciąg losowych liter ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jamnig: ja doskonale wiem co znaczy peanut butter, ale tego nie zakazali używać. W Polsce zakazana jest tylko polska nazwa
@jamnig: A jaki jest język urzędowy w Polsce? Ja wiem, co to oznacza po angielsku i wiele osób też zna angielski, dlatego napisali to po angielsku, a nie po niemiecku, hiszpańsku czy japońsku. Ale jeszcze więcej osób w Polsce zna polski, ale po polsku jakby napisali "masło orzechowe", to naraziliby się na urzędową karę. A jakikolwiek urząd będzie rozpatrywał takie sprawy pod względem języka urzędowego w naszym kraju, którym jest język polski a nie angielski.
@ewolucja_myszowatych: widzę, że nie pierwszy masz ten dylemat! https://www.wykop.pl/wpis/50399233/czy-ktos-kupuje-maslo-irlandzkie-mleczna-dolina-po/
Bomb has been planted
#kanalsportowy #kanalbekowy #reprezentacja #elbarbero #pilkanozna
16 zł
#wroclaw #gotujzwykopem