• Wykop.pl
  • Wykopalisko 366
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      blvckie 1 mies. temu via Android

+119

Mirki taka akcja.

TLDR:
      Nie ustąpiłem pierwszeństwa pieszemu. Nie przyjąłem mandatu 1500 zł i 10 punktów karnych.

Jadac dzisiaj samochodem pieszy wtargnął mi na jezdnie. Nie mówię tutaj o wtargnięciu czyli wejściu bez obejrzenia się czy coś jedzie, ale o wbiegnięciu (w obcisłym stroju profesjonalnego biegacza którego zatrzymać może tylko czarna dziura). Wyżej wymieniony Pan biegacz w momencie rzekomego wymuszenia przeze mnie był w połowie pasów po przeciwległej stronie, przed wysepką rozdzielającą pasy. Ja w tym momencie wjechałem już na przejście, a radiowóz który jechał za mną zahamował dosyć gwałtownie. Niedoszły Usain Bolt pierwsze co zrobił to zatrzymał się na środku przejścia gestykulując przed radiowozem w moja stronę w taki sposób jakby zajął 4 miejsce w maratonie. Oczywiście radiowóz zatrzymał mnie 50 metrów dalej. Moje kulturalne tłumaczenie że to pieszy wtargnął, dodatkowo był jeszcze przed wysepką, oraz to że sami musieli gwałtowniej hamować zdały się na nic. Mimo argumentów Panowie policjanci chcieli mi wystawić mandat na kwotę 1500 zł i 10 pkt karnych. Po długiej dyskusji i ostatecznym argumencie z mojej strony że bardziej opłacało się im ukarać mnie a nie pieszego, mandatu nie przyjąłem. Kto w tej sytuacji miał rację? #polskiedrogi #prawo #prawojazdy #kierowcy

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

źródło: ei_1652867945795.jpg

+: Dwudziestydrugi, ruphert +117 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        T600 1 mies. temu

+105

Pewnie Ty, ale i tak w sądzie przegrasz, zainwestuj w rejestrator, pozdrawiam.

+: vertical, JanuszKarierowicz +103 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        cybulion 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1055

@blvckie: to nie jest wysepka, pasy nie sa przerwane wiec wjechales na nie jak on juz na nich byl. Oplaty sadowe sobie dolic i pewnie z 1500 podniosa na 2500 tak o dla zasady. Wysepka by byla jakby na srodku byla kosteczka i nie bylo by tam wymalowanych pasow.

+: hellfirehe, Latoya +1053 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        vertical 1 mies. temu via Android

+2

@blvckie Jak wyżej, @T600 dokładnie tak.

+: kaszankaschabowa, Anakee
        • udostępnij
          • Link
      •  
        hellfirehe 1 mies. temu

+538

Kto w tej sytuacji miał rację?

@blvckie: Policja

Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na nie wchodzącego i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym przejściu albo wchodzącemu na to przejście [...]

+: dstrdstr, xdrcftvgy +536 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        wycz 1 mies. temu

+33

@blvckie: bez kamery nic nie udowodnisz bo pan biegacz to świętość a kierowcy to zawsze chuj w dupe

+: vertical, stary_tapczan +31 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+75

@cybulion Jezeli tam na srodku nie ma przejscia to jest to wysepka a jezeli jest przejscie to jest to wysepka niezgodna z przepisami, czyli ten kawałek pasów na wysepce nic nie znavzy, nie jest to przejście dla pieszych. Zatem wg mnie są tam 2 przejścia, polecam: https://motoryzacja.interia.pl/raporty/polski-kierowca/polski-kierowca/news-podstepne-wysepki,nId,2573374

+: blvckie, MichaelAngeloo +73 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@hellfirehe też powoływałem się na ten artykuł w którym jest mowa o wchodzącym a nie wbiegającym pieszym, ale oczywiście przepisy i ich interpretacja w tym przypadku są po stronie pieszego. (nie krytykuje tego, popieram ponieważ piesi to najmniej chronieni uczestnicy ruchu, chociaż często bez rozwagi).

+: bardzoprosz3
        • udostępnij
          • Link
      •  
        gdanska_onuca 1 mies. temu

+145

@wycz: Przecież z opisu wynika, że OP wymusił na biegaczu, pieszy był już na przejsciu, a on się na nie władował. Po co tu kamera, skoro OP sam zeznaje na swoją niekorzyść?

+: dstrdstr, Waleczny_Kalafior +143 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@vertical: sluchaj, a jakby zamiast tych wysepek byly tylko pasy? Tu wszystko jest zgodnie, to jest jedno przejscie. Wroce z roboty to poszukam papierow z sadu bo braciak mial podobna sytuacje i nie przyjał mandatu - sąd mu dorzucil jeszcze bonus :)

+: mkasp
        • udostępnij
          • Link
      •  
        tonawegla 1 mies. temu

+80

@blvckie: ciekaw jestem jak się będziesz tłumaczył w sądzie, że koleś który był prawie na środku drogi (i miał pierwszeństwo) wtargnął Ci pod koła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: Waleczny_Kalafior, pawlom1 +78 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        wycz 1 mies. temu

+4

@gdanska_onuca: z opisu op wynika ze biegacz wbiegł nie dając sensownego czasu na reakcje ¯\_(ツ)_/¯

+: jestem_mike, etrzyszesciu +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

+1

Komentarz usunięty przez autora

+: xardas_pl
        • udostępnij
          • Link
      •  

+7

@vertical owszem, na środku przejścia jest czerwony kwadrat i również interpretuje to jako dwa przejścia ( ͡º ͜ʖ͡º)

@tonawegla ciało do bagażnika a potem wapno(✌ ゚ ∀ ゚)☞

+: Koronanona, dominowiak +5 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+11

@cybulion Jakby nie było wysepek to byłoby jedno przejście, jak jest wysepka z czerwonym polem to jest z pewnością 2 przejścia. Natomiast jak są namalowane pasy na środku to tak jak pisałem, wg mnie nic nie znaczą, niczym jakieś pasy na chodniku i to są nadal 2 przejścia tylko niezgodnie z przepisami udają jedno wg mnie. Ale podejrzewam że też bym przegrał w sądzie nawet tak tłumacząc, w sądzie zwykle chodzi tylko aby wydać wyrok skazujacy żeby ukarać kierującego niemal za wszelką cenę.

+: gzkk, memento_mori +9 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        xdrcftvgy 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+17

@blvckie: dla pocieszenia dodam że ja ostatnio popłynąłem na wigu. Powodzonka w sądzie, choć marnie to widzę

+: blvckie, vertical +15 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+4

@Weretek na środku przejścia jest czerwony kwadrat bez pasów

+: vertical, gridstream +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

+7

@blvckie: Na powyższym screenie tego nie widać. Ale nadal masz obowiązek zwolnić i ustąpić pierwszeństwa pieszemu zbliżającemu się do przejścia i sam napisałeś, że go widziałeś i świadomie się nie zatrzymałeś. Raczej jesteś na przegranej pozycji i nie masz argumentów dla sądu.

+: Jakly, mkasp +5 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@Weretek zobaczyłem go około metr przed przejściem, wbiegł z ulicy prostopadłej.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Rabe 1 mies. temu

+50

@Weretek: Masz sobie poniższy screen obejrzyj. To że masz ustąpić pierwszeństwa nie znaczy, że masz to robić zbyt wcześnie. Nawet gdyby tam było nieprzerywane przejście i miało 15 metrów, to nie znaczy że masz się zatrzymać jak ktoś tylko na nie wejdzie po drugiej stronie. Zazwyczaj tak, ale nie zawsze. Tutaj jest inna kwestia, że to że pan sobie zaczął machać rękoma oburzony, to nie znaczy że miał ku temu podstawy. Jak kierowcy machają oburzeni jak są maratony, to też nikt nie karze organizatora ani biegaczy, bo nie ma za co.

źródło: przejscie.jpg

+: vertical, MichaelAngeloo +48 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

+129

@blvckie: Napisałeś, że był w połowie pasów i biegł, więc widziałeś, że ten metr do przejścia pokona w krótkim czasie i jak się nie zatrzymasz to on będzie musiał się zatrzymać. Czyli wymusiłeś na nim pierwszeństwo. Pochwal się wyrokiem sądu jak już będziesz go miał.

+: xdrcftvgy, Waleczny_Kalafior +127 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Rabe 1 mies. temu

+8

Napisałeś, że był w połowie pasów i biegł, więc widziałeś, że ten metr do przejścia pokona w krótkim czasie i jak się nie zatrzymasz to on będzie musiał się zatrzymać. Czyli wymusiłeś na nim pierwszeństwo. Pochwal się wyrokiem sądu jak już będziesz go miał.

@Weretek: Z opisu opa wygląda, że biegacz się oburzył i zatrzymał, żeby pomachać rękoma, a nie dlatego, że op go do zatrzymania. Skoro radiowóz musiał hamować gwałtownie przed przejściem, to z większym prawdopodobieństwem zatrzymanie pieszego było spowodowane jazdą radiowozu. No ale to tylko wnioski po przeczytaniu jednostronnego opisu.

+: vertical, BjornIronside +6 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ruphert 1 mies. temu

0

@blvckie: Nie masz kamerki?

• udostępnij
          • Link
      •  

+55

@blvckie No to są dwa przejścia bez żadnej dyskusji, wysepka zgodna z przepisami, nie ma nawet dwóch przejść udających jedno. Też jestem zdania że niemal nie masz szans się wybronić, jedyna Twoja linia obrony (szanse powodzenia niewielkie bo tak jak pisalem, będą chcieli zebys zaplacil a prawda nie ma znaczenia) jest taka, że będziesz uparcie zeznawał, że pieszy w momencie Twojego przejeżdżania przez przejście, był na drugim przejściu i Twoje przejechanie nie zmusilo go do spowolnienia kroku ani do zatrzymalnia się. Zatem nie bylo nieustapienia pierwszeństwa i nie przyznajesz się do tego. Musisz tak zeznać na protokół na policji i potem to samo w sądzie po sprzeciwie od wyroku nakazowego. Szanse że sąd Ci przyzna rację a nie policjantom są niewielkie. Ale tak jak mówię, nie skupiaj się na tym że wbiegl tylko na tym że nie zmusiłeś go ani do zatrzymania ani do spowolnienia kroku, gdyż był na drugim przejściu gdy przejeżdżałeś.

+: ruphert, blvckie +53 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Deska_o0 1 mies. temu

+6

Kto w tej sytuacji miał rację?

@blvckie: na bank nie ten który dał Tobie prawo jazdy

+: valacar, Kotiki_to_nie_foki +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        reksiuzgdyni 1 mies. temu

+8

zobaczyłem go około metr przed przejściem, wbiegł z ulicy prostopadłej.

@blvckie: Ale zobaczyłeś go metr przed którym przejściem. Bo jak sam słusznie zauważyłeś, są tam dwa osobne, oddzielone wysepką, azylem czy jak oni to tam nazywają.

Jeśli przejechałeś przez przejście na Twoim pasie ruchu w momencie jak on był jeszcze na przejściu na pasie ruchu dla kierunku przeciwnego, to IMHO masz szanse coś ugrać. O ile oczywiście masz nagranie, bo bez tego to bez sensu próbować.

+: vertical, ruphert +6 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ruphert 1 mies. temu

+26

ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym przejściu

@hellfirehe: @blvckie: Przy czym ustąpić pierwszeństwa to znaczy zmusić go do zatrzymania lub zmiany tempa kroku. Jeśli wchodził na przeciwległy pas to samo jego wejście na pas nie oznacza że Ty masz stanąć dęba przed pasami. Jeśli możesz spokojnie przejechać w taki sposób że bez zmiany waszej prędkości nie dojdzie do kolizji, to znaczy że nie było mowy o nie ustąpieniu pierwszeństwa.

+: Rabe, vertical +24 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@Weretek zobaczyłem go w momencie jak byłem pewnie 5 metrów od pasów w momencie jak byłem na pasach skierowałem głowę w lewo i widziałem że jest w połowie pasów pomiędzy rozpoczęciem się jezdni a wysepką.

+: spawn_
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ruphert 1 mies. temu

+2

@blvckie: jeśli była wysepka to nie ma tematu, poszukaj sobie Jedź Bezpiecznie na ten temat
        https://youtu.be/hIaWj8zomaw?t=472

+: el_trebal, Dwiks
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@vertical: sedzia warunkowal to tak że takie wysepki jak w tym przypadku są tożsame z tym jakby byly tylko narysowane bialymi liniami. Wiec jest to jedno przejscie. Brat przegrał i zaplacił.

+: mkasp
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@reksiuzgdyni jest tak jak piszesz, zobaczyłem go w momencie jak wybiegł z prostopadłej ulicy i miał do przejścia około metr może mniej, zbliżał się szybko więc nie miałem szans na wyhamowanie, oczywiście nacisnąłem hamulec ale w tym momencie ja już byłem na pasach, jak i on po przeciwległej stronie pasów.

• udostępnij
          • Link
      •  
        ruphert 1 mies. temu

0

MrEdek tak pisze:

Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni. Kierujący pojazdem jest zatem zobowiązany do stworzenia możliwości bezpiecznego przejścia przez jezdnię pieszym wchodzącym na przejście dla pieszych do którego ten kierujący się zbliża na jezdni po której się porusza. Zatem jadący po różnych jezdniach się nie wyprzedzają.

• udostępnij
          • Link
      •  

+22

@ruphert Dokładnie tak. Niestety po latach wmawiania pieszym, że przejście to bezpieczne dla nich przedłużenie chodnika, obecnie trwała i trwa kolejna kampania ogłupiająca, że kierujący muszą wpuszczać na przejście wszystkich będących w okolicy, nawet tych którzy przechodzą gdzieś tam przez drugie przejście i nie są zmuszeni do spowolnienia. A o cały czas zgodnym z prawem przejechaniu prawym pasem przez przejście które biegnie przez 4 pasy a pieszy przechodzi ale jest na skrajnym lewym pasie i nie zwalnia kroku obecnie można zapomnieć, niesłuszny mandat gwarantowany.

+: ruphert, Rabe +20 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

sedzia warunkowal to tak że takie wysepki jak w tym przypadku są tożsame z tym jakby byly tylko narysowane bialymi liniami. Wiec jest to jedno przejscie. Brat przegrał i zaplacił.

@cybulion Czemu mnie to nie dziwi... Oczywiście nie chodziło o prawdę tylko o to żeby zapłacił.

+: GaiusBaltar
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Deathblow 1 mies. temu

+22

@blvckie: Tylko jeden człowiek może to wyjaśnić

źródło: thumb.jpg

+: xdrcftvgy, trixx_420 +20 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        PiersiowkaPelnaZiol 1 mies. temu

+1

@blvckie: a masz to na kamerze? Ja bez kamery nawet bym do sądu nie szedł niestety ;/

+: Jurigag
        • udostępnij
          • Link
      •  
        mirasKo-Kalwario 1 mies. temu

+34

@blvckie: wolaj po rozprawie

+: blvckie, xdrcftvgy +32 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Phyrexia 1 mies. temu

+3

w momencie rzekomego wymuszenia przeze mnie był w połowie pasów po przeciwległej stronie

@blvckie: Czyli wymuszenie przez Ciebie nie było rzekome, a faktyczne.

+: valacar, ManWithOutNick +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        pawelpablito 1 mies. temu

+6

@Phyrexia: wymuszenie nie jest zalezne od tego gdzie jest pieszy, ale od tego czy został zmuszony do jednego z trzech dzialan: zwolnienie, przyspieszenie, zatrzymanie

+: vertical, BjornIronside +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Koronanona 1 mies. temu

+9

Czyli wymuszenie przez Ciebie nie było rzekome, a faktyczne.

@Phyrexia: nie znasz sie, ale sie wypowiesz

+: pawelpablito, Rabe +7 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        bzdr 1 mies. temu

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        BeHappy 1 mies. temu via Android

+3

@blvckie
        Do tego widziałeś że masz radiowóz z tyłu to naprawdę nie mogłeś bardziej się skupić przy przejściu?

+: Anakee, ManWithOutNick +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        bzdr 1 mies. temu

+12

Jadac dzisiaj samochodem pieszy wtargnął mi na jezdnie

@blvckie: pieszy jechał samochodem? To prawie jak Lech Roch Skorpion Pawlak, na rowerze samochodem. A może miałeś na myśli: "gdy jechałem samochodem, pieszy wtargnął mi na jednię"?

Łap: https://www.ekorekta24.pl/blad-tozsamosci-podmiotu-a-imieslow-przyslowkowy-na-ac/

A co do tematu - jak był po drugiej stronie wysepki, to ja bym jechał, tak mnie uczono dawno temu (albo nie słuchałem uważnie).

+: borostwor, Marmite +10 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@BeHappy jest tam ograniczenie do 50 więc jechalem około 40 na godzinę. Jeżdżę samochodem około 6 godzin dziennie, jestem zawsze skupiony przed przejściem. Musiałbym jechać okolo 20km/h żeby ta sytuacja mnie nie zaskoczyła.

• udostępnij
          • Link
      •  
        BeHappy 1 mies. temu via Android

0

@blvckie ok, rozumiem. Ale taki kraj mamy pojebany, że jak ja widzę niebieskich za mną to się pilnuje 200% bardziej

• udostępnij
          • Link
      •  
        noofaq 1 mies. temu

+1

@blvckie: mnie zdarzylo sie dostac mandat za “wbieganie na przejscie” - w najlepszym razie biegacz moze dostac tez mandat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tzn jako dodatek - bo to nie bedzie pewnie okolicznoscia uniewinniajaca - ewentualnie mzoe byc lagodzace jak udowodnisz ze mogles go zobaczyc dopiero na przejsciu

+: taxi20
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@noofaq chociaż jednemu biegające mu dali( ͡º ͜ʖ͡º)

• udostępnij
          • Link
      •  
        DarkSerge 1 mies. temu

0

Jaki rejestrator warto kupić? ;)

• udostępnij
          • Link
      •  
        NitrousOxide 1 mies. temu via Android

+3

@Deathblow ten pan jakiś czas temu mówił, że można sobie spokojnie przejeżdżać przez przejście, nawet kiedy są na nim piesi, o ile nie wymuszamy pierwszeństwa, to znaczy, jeśli pieszy wchodzi na przejście po jednej stronie, a my, przejeżdżając przez nie po drugiej stronie nie sprawimy, że pieszy zwolni/zatrzyma się to można jechać ¯\(ツ)/¯

+: vertical, BjornIronside +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        TymRazemNieBedeBordo 1 mies. temu

0

@blvckie: low quality bait

• udostępnij
          • Link
      •  
        burnthefires 1 mies. temu

+35

@cybulion: Aż sobie sprawdziłem w GM i tam jak najbardziej jest przejście dwuetapowe, także jeśli pieszy był dopiero na przeciwległym pasie, a nie na wysepce to nie był bezpośrednio przed przejściem dla pieszych i nie ma obowiązku mu ustępować.

źródło: Zrzut ekranu 2022-05-18 o 14.47.08.png

+: SzubiDubiDu, xhxhx +33 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        SzubiDubiDu 1 mies. temu

+2

@blvckie: Ty masz rację, po środku jest wysepka czyli ty byłeś pierwszy na tych pasach a on biegł po sąsiednich dopiero. Niestety bez rejestratora będzie ciężko

+: BjornIronside, renkaboga
        • udostępnij
          • Link
      •  
        buczubuczu 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+10

@blvckie: czarnowiejska XDDD
        Tutaj to się trzeba 4x rozejrzeć przed tym przejściem, bo studenty łażą jak chcą. Ludki tak samo.

+: blvckie, Quimeen +8 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Noxgate 1 mies. temu

+7

@burnthefires: Ciekawostka: Taka wysepka tylko przejścia dla pieszych dzieli na dwa. Jeśli jest na przejeździe dla rowerów to nie ma znaczenia, i taki przejazd dalej jest traktowany jak jeden. Wiele osób o tym nie wie.

+: BjornIronside, filur +5 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ksiak 1 mies. temu

+3

Jaki rejestrator warto kupić? ;)

@DarkSerge: Viofo A119 wersja 3 z HDR. Spokojnie odczytujesz tablice rejestracyjne w nocy.

+: buczubuczu, TataMatiego +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Mesiash_ten_prawdziwy 1 mies. temu

0

@blvckie: pamiętaj że masz 7 dni na przyjęcie mandatu jednak ;)

• udostępnij
          • Link
      •  
        Marmite 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@bzdr: a weź, ostatnio na wykopie jeden typ mnie przekonywał ze dopóki można zrozumieć o co chodzi to takie zdanie jest w porządku xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        u....i 1 mies. temu via Android

+2

+: blvckie, Sharpovel
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Adonix 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@blvckie: to nie jest wysepka.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Nfvr 1 mies. temu

+1

@burnthefires: wydaje mi sie, ze nie masz racji. Na tym skrinie nie masz drogi dwujezdniowej - ergo - jest jedno ciagle przejscie.

+: ManWithOutNick
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Mirkosoft 1 mies. temu via iOS

+3

@blvckie: Wymusiłeś pierwszeństwo na pieszym na pasach i się oburzasz? :)

+: void1984, ManWithOutNick +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Alfabet 1 mies. temu

+5

@blvckie: kolejny co sie filmów naoglądał i odmawia mandatu bo myśli że w sądzie będzie jak w amerykańskich filmach, a on sam na rozprawie za pomocą siły argumentów i naocznych świadków wygra z systemem i dostanie odszkodowanie liczone w milionach dolarów xD

+: void1984, Bumelante +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

+5

@Alfabet ciekawa alegoria, Twój nick to Alfabet a czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, świetnie to obmyśliłeś Sherlocku z tym nickiem! Winszuję.

+: Xune, lojawyk +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@Mirkosoft tak a co

• udostępnij
          • Link
      •  
        Harven 1 mies. temu

0

@blvckie: enjoy placenie (。◕‿‿◕。) zapomniales kolego ze kierowca ma zawsze racje tylko na wykopie

• udostępnij
          • Link
      •  
        void1984 1 mies. temu

+5

także jeśli pieszy był dopiero na przeciwległym pasie, a nie na wysepce to nie był bezpośrednio przed przejściem dla pieszych

@burnthefires: Skoro był już na przeciwległym pasie, to znaczy że był bezpośrednio przed tym kolejnym przejściem

+: mkasp, ManWithOutNick +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Senuyo 1 mies. temu

+3

@blvckie: rejestrator byłby tańszy jak mandat, masz nauczkę
        teraz masz pewnie słowo przeciwko słowu, czyli przegrałeś

+: BjornIronside, Jurigag +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Alfabet 1 mies. temu

+1

ciekawa alegoria, Twój nick to Alfabet a czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, świetnie to obmyśliłeś Sherlocku z tym nickiem! Winszuję.

@blvckie: sie nie wypłacisz ekspercie prawa poruszania się po drogach publicznych pojazdem zmechanizowanym XD

+: ambiwalentny-_-
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Ogau 1 mies. temu

+9

IMHO masz szanse coś ugrać. O ile oczywiście masz nagranie, bo bez tego to bez sensu próbować.

@reksiuzgdyni: ten kraj jest smutny. Mamy to domniemanie niewinności, a jak policjant coś powie to już chuj. Obywatel potrzebuje nagrania, żeby udowodnić, że jest niewinny, ale policjant nie potrzebuje niczego, żeby udowodnić, że obywatel jest winny ( ͡° ʖ̯ ͡°)

+: BjornIronside, Xune +7 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        burnthefires 1 mies. temu via iOS

+1

@void1984: Nie, bezpośrednio przed tym przejściem to jest wysepka, a nie drugie przejście dla pieszych.

+: BjornIronside
        • udostępnij
          • Link
      •  
        void1984 1 mies. temu

0

@burnthefires: Bezpośrednio, czyli w odległości nie wymuszającej zatrzymania, ani spowolnienia.

• udostępnij
          • Link
      •  

+6

@Alfabet dorośniesz to zrozumiesz że pieniądze to nie wszystko

+: Blackbeard121, BjornIronside +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        burnthefires 1 mies. temu via iOS

+1

@Nfvr: Dlaczego? est wyraźne rozdzielenie dwóch jezdni wysepką, nawet ze znakami nakazu i na tym krótkim odcinku jest to droga dwujezdniowa. Chociaż fakt że z tymi wysepkami to jest jakaś paranoja i niektóre faktycznie są zwyczajnie niezgodne z PoRD.

+: Jakotakiten
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@void1984: Wiem, że autokult to gówno-źródło, ale w każdym jest taka sama wykładnia.

To oznacza, że kierowca jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa tylko tym pieszym, którzy zbliżają się do jezdni na której znajduje się pojazd —czyli znajdują się na chodniku po prawej stronie, lub wysepce po lewej. Nie ma znaczenia czy elementem rozdzielającym przejścia jest właśnie wysepka, czy inny element infrastruktury. Jeśli pieszy jest dalej, kierowca może spokojnie przejechać.

https://autokult.pl/42298,przejscie-dla-pieszych-z-wyspa-kiedy-maja-oni-pierwszenstwo

+: void1984
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Janski1955 1 mies. temu

+3

@blvckie: ja myślę podobnie jak jeden z kolegów wyżej. Jezeli był po drugiej stronie wysepki to niech spier..... Brawo za nieprzyjęcie mandatu. Wolaj za dwa lata bo bardzo jestem ciekaw jak do tego podejdzie sąd.

+: blvckie, renkaboga +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        furcio 1 mies. temu via Android

+3

@blvckie Mam nadzieję że sąd zabierze ci prawko dzbanie

+: Alfabet, ManWithOutNick +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Pepe_Roni 1 mies. temu

0

@blvckie: no to się kolego wykosztujesz :)

• udostępnij
          • Link
      •  
        dominowiak 1 mies. temu

0

@blvckie: dwa przejscia, nie musiałeś ustępować pierwszeństwa. Bagiety niech wąchają siura. Też bym nie przyjął mandatu.

• udostępnij
          • Link
      •  

+2

@furcio mam nadzieję że wpadniesz pod auto jak się nie będziesz rozglądał debilu

+: kutafonixor, protny0
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

Komentarz usunięty przez moderatora

+: Alfabet
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        gridstream 1 mies. temu via Android

+9

@Weretek Przez przejścia nie należy biec tylko iść.
        Gwałtowne wejście na przejście pod nadjeżdżający samochód może być potraktowane jako wtargnięcie na jezdnię. Jak zauważył Sąd Najwyższy w wyroku z 15 maja 2002 r. (sygn. IV KKN 149/97)

+: konrad0, maciekawski +7 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

Komentarz usunięty przez autora wpisu

• udostępnij
          • Link
      •  
        mk321 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+4

@blvckie: wołaj jak będziesz miał sprawę i potem jaki wynik.

+: blvckie, Hulaj_dusza +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        evilonep 1 mies. temu

+9

@blvckie: nie reaguj na te prowokujące komentarze, bo zaraz Ci konto zrzucą. Też bym sie wkurwił jakby mi wbiegł ktoś na przejście. Z jednej strony masz zachować szczególną ostrożność, a z drugiej przez przejście się nie biegnie. ¯\_(ツ)_/¯

+: blvckie, PANZERKAMPFMACHINE +7 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        memento_mori 1 mies. temu

+1

to nie jest wysepka, pasy nie sa przerwane wiec wjechales na nie jak on juz na nich byl.

@cybulion: mogą sobie być nawet zygzakiem pasy namalowane, jezdnia jest przedzielona, więc są to dwa osobne przejścia

+: vertical
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Blackbeard121 1 mies. temu

+18

@blvckie: Nie przejmuj się sfrustrowanymi januszkami bez kultury, którzy obrażają Cię tutaj w komentarzach. Połowa pewnie nawet prawa jazdy jeszcze nawet na oczy nie widziała i jeszcze długo nie zobaczy. Gdy pojawiają się jakiekolwiek (podkreślam JAKIEKOLWIEK) wątpliwości odnośnie słuszności mandatu, odmowa jego przyjęcia powinna być normą dla każdego normalnego człowieka. To są Twoje pieniądze i Twój czas, masz prawo postanowić jak uważasz. Szanuję decyzję o pójściu do sądu.

+: evilonep, Xune +16 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Pitu33 1 mies. temu

+1

@blvckie: no i dobrze zrobiłeś, chcieli wyłudzić mandat. Przejście z wysepką więc nic ci nie grozii.

+: blvckie
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Nieszkodnik 1 mies. temu

+4

Policja

@hellfirehe: nie. Znajdź tam coś o konieczności zatrzymania się przed pasami. Ma mu tylko nie utrudniać przejścia, bo bieg jest zakazany...

+: Xune, Kundzia999 +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        xqwzyts 1 mies. temu

+2

@blvckie: wołaj ile ci dopierdolą razem z kosztami sądowymi xD ( ͡º ͜ʖ͡º)

+: rraaddeekk, ManWithOutNick
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Ov3rKill 1 mies. temu via Android

+1

@blvckie nawet jeśli masz rację to bez rejestratora nic nie ugrasz. Sądy w Pl są jakie są, także szykuj portfel :) Pan policjant to profesjonalista, także jego zdanie jest ważniejsze + ma kolegę który potwierdzi, że tym manewrem wystraszyłeś babę co karmiła gołębie obok. Daj znać po rozprawie.

• udostępnij
          • Link
      •  
        muguet 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+2

@blvckie:

Pieszy jechał samochodem?

+: rraaddeekk, sorhu
        • udostępnij
          • Link
      •  
        jason_bourne 1 mies. temu via iOS

0

@blvckie: Ciekawy wątek i czekam na rozwiązanie. Sam byłbym pewnie tak samo zaskoczony, jeśli ktoś biegłby przez pasy. Z drugiej strony: jeśli to nie wysepka to po co są te wysepki ze znakami na środku drogi?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Nfvr 1 mies. temu

+1

@burnthefires: to nie jest droga dwujezdniowa.

https://mubi.pl/poradniki/droga-dwujezdniowa-jezdnia-dwukierunkowa/#:~:text=Droga%20dwujezdniowa%20a%20jednojezdniowa,pas%20mi%C4%99dzy%20jezdniami%20jest%20zabronione.

+: ManWithOutNick
        • udostępnij
          • Link
      •  
        malinq 1 mies. temu

+2

to nie jest wysepka, pasy nie sa przerwane wiec wjechales na nie jak on juz na nich byl.

@cybulion: to nie jest zabronione. Wymuszenie pierwszeństwa następuje jeśli ktoś z pierwszeństwem musi zwolnić/zatrzymać się. Ale w tej sytuacji nie wolno mu biegać xd

+: atrophy, void1984
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Hershel 1 mies. temu

0

@blvckie: nawet jakbyś to ty miał rację to bez kamerki agrumentując słowem przeciwko słowu z policją jesteś zawsze przegrany

• udostępnij
          • Link
      •  
        uriel_ck 1 mies. temu via Android

0

@blvckie: to nie jest wysepka, pasy nie sa przerwane wiec wjechales na nie jak on juz na nich byl. Oplaty sadowe sobie dolic i pewnie z 1500 podniosa na 2500 tak o dla zasady. Wysepka by byla jakby na srodku byla kosteczka i nie bylo by tam wymalowanych pasow.

@cybulion nie zrozum mnie źle, ale jaja sobie robisz z tą "kosteczka"? Serio, żeby zrobić wysepkę, trzeba dołożyć 2 razy więcej roboty i 3 razy więcej kasy? Ja pierdole, jak w tym kraju ma być dobrze.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol 1 mies. temu

+2

@cybulion: Tak szczerze mówiąc to żaden przepis nie zabrania wjechania na pasy jeśli jest na nich pieszy. Natomiast zabronione jest przebieganie przez jezdnie nawet na pasach.

+: vertical, GaiusBaltar
        • udostępnij
          • Link
      •  
        MateMizu 1 mies. temu

+2

@blvckie: Właśnie to jest jedną z tych spierdolonych rzeczy. Przejście imitujące dwuetapowe. Kosteczka z przodu, wygląda jakby tam dalej kostka też była i wyspa, a tu nie... Ciągłe przejście. Twoja wina.

Pełno jest takich przejść pułapek, więc jeśli nie jeździsz na pamięć to się zatrzymuj lub obserwuj lepiej.

Kolejna sprawa jest, że bagiet wyhamowały. W takim razie ty też mogłeś, wtargnięcie byłoby gdybyś realnie nie miał szansy wyhamować. Tj. Jesteś 2 metry od przejścia, a pieszy na nie wbiega (nie oczekuje, stoi itp, tylko wbiega bez zastanowienia), ty hamujesz ale i tak na nie wjeżdżasz lub przez nie przejeżdżasz.

+: Cebulaczon10, void1984
        • udostępnij
          • Link
      •  
        psposki 1 mies. temu via iOS

+1

@buczubuczu: Podoba mi się rozróżnienie na ludzi i studentów

+: buczubuczu
        • udostępnij
          • Link
      •  
        gdziemojimbuspiatka 1 mies. temu

+1

@blvckie: to nie jest wysepka mordo.

+: rraaddeekk
        • udostępnij
          • Link
      •  
        bzdr 1 mies. temu

0

• udostępnij
          • Link
      •  
        yggdrasil 1 mies. temu

0

@blvckie: Biegacz jest pieszym, twoja wina. Dostaniesz mandat, punkty, koszty sądowe i stracisz czas. Niezły deal. :)

• udostępnij
          • Link
      •  
        bialy_wilk 1 mies. temu

+2

@blvckie: jest wysepka, papuga i powodzenia w sądzie bo będzie loteria. Wołaj na wynik

+: atrophy, renkaboga
        • udostępnij
          • Link
      •  
        tamdolicha 1 mies. temu

0

@blvckie: art. 14 pkt 1 lit. a), który stanowi, że pieszemu zabrania się wchodzenia na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych

• udostępnij
          • Link
      •  

+5

@MateMizu: Co wy macie z tą kostką? Nigdzie nie jest powiedziane, że jezdnie muszą być oddzielone półmetrowym krawężnikiem i przejścia w miejscu o którym mówimy są ewidentnie dwa - na innym był pieszy, a przez inne przejeżdżał OP.
        Specjalnie się w takich miejscach robi na płasko żeby nie utrudniać przejazdu wózkom rozdzielone jebitnym szerokim czerwonym pasem, który ewidentnie nie jest zebrą ergo nie jest to jedno przejście.

Interpretacja ustawodawcy jest jasna: https://www.prawodrogowe.pl/informacje/kronika-legislacyjna/przejscie-dla-pieszych-podzielone-wysepkami-stanowisko-resortu-i

Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

+: atrophy, maciekawski +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        rraaddeekk 1 mies. temu via Android

0

@blvckie sam przyznałeś ze był juz w polowie pasów.
        O wtargnięciu nie ma więc mowy.
        Wysepka nic tu nie zmienia.

• udostępnij
          • Link
      •  
        norbert108 1 mies. temu

+1

@blvckie: O typie xD Czarnowiejską i równoległą Reymonta się jedzie 30 km/h i obserwuje ciągle obie strony bo tam przejścia co 50m i czesto ludzie tak robią, że nie patrza i włażą jak krowy na droge. W tym miejscu co ty byłes to już w ogóle sie ludzie spawnują bez ostrzeżenia.

+: Heero21
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@MateMizu tak to opisałem byłem około 5 metrów przed przejściem jak on wbiegł, był cały czas w biegu wiec tez zbliżał się dużo szybciej do przejścia,niz normalny pieszy.

• udostępnij
          • Link
      •  
        RozowaWkolorachTeczy 1 mies. temu

+1

pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na nie wchodzącego

@hellfirehe: tak z ciekawości, czy po pasach można biegać? Czy kodeks jakoś to reguluje?

+: renkaboga
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Tivarowski 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+6

@blvckie: mnie zastanawia jedno z jakiego powodu piesi nie mają obowiązku zatrzymania się przed przejściem? Przecież w szkole uczą zatrzymać się spojrzeć w lewo w prawo w lewo i iść.

+: atrophy, maciekawski +4 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        nors 1 mies. temu via Android

0

@blvckie na tych pasach zawsze wchodzą bez patrzenia się, wyjście z terenu uczelni jest od razu na pasy

• udostępnij
          • Link
      •  
        Anakee 1 mies. temu

0

@blvckie: policja

• udostępnij
          • Link
      •  
        testowyandrzej 1 mies. temu

+1

@blvckie: Idz zrób zdjęcie, najlepiej z gazetą żeby było widać datę
        Pewnie malowanie pasów i wysepki mogą być pomocne.

Pewnie biegacza nie mają nawet danych.

Sprawdź czy nie ma monitoringu i poproś o nagranie.

Już jesteś w sądzie, więc teraz walcz jeśli masz rację

+: maciekawski
        • udostępnij
          • Link
      •  
        uriel_ck 1 mies. temu via Android

0

@wycz: Przecież z opisu wynika, że OP wymusił na biegaczu, pieszy był już na przejsciu, a on się na nie władował. Po co tu kamera, skoro OP sam zeznaje na swoją niekorzyść?

@gdanska_onuca ale wysepka dzieli jezdnię. Zresztą, w tej sytuacji pojebane przepisy.

• udostępnij
          • Link
      •  
        testowyandrzej 1 mies. temu

0

@RozowaWkolorachTeczy: Jesli bieg to mógłby dostać za to mandat chyba że to znacząco wpływa na mandat kierującego.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Anakee 1 mies. temu

0

Wolaj za dwa lata bo bardzo jestem ciekaw jak do tego podejdzie sąd.

@Janski1955: słowo obywatela kontra słowo policjanta. Nie do wygrania bez dodatkowych dowodów.

• udostępnij
          • Link
      •  
        ElCidX 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@blvckie: rację ma tam co ma kamerę na przyszłość

• udostępnij
          • Link
      •  
        atrophy 1 mies. temu

0

@cybulion: to po co to jest, jesli to nie jest wysepka?

• udostępnij
          • Link
      •  
        atrophy 1 mies. temu

0

@Tivarowski: z powodu pisowskiego zdebilnienia i skretynienia, czyli zmiany przepisow.

• udostępnij
          • Link
      •  
        metalowy_pasterz 1 mies. temu

+11

@blvckie:
        - po pierwsze, są to jakby 2 oddzielne przejścia,
        - nawet jeśli nie zwolniłeś przed przejściem, to nie naraziłeś pieszego na niebezpieczeństwo, bo był po drugiej stronie jezdni,
        - po trzecie, pieszy nie może przebiegać przez jezdnię,
        - po czwarte, ustąpienie pierwszeństwa, wg kodeksu drogowego, to poruszanie się w sposó taki, by nie wymusić zwolnienia, zatrzymania, lub przyspieszenia osoby/pojazu z pierwszeństwem.

Moim zdaniem racja jest po Twojej stronie, bo gość zatrzymał się tylko po to, by poskarżyć się policji.
        Ale w tym powalonym kraju i tak bym się chyba do tej sprawy zaopatrzył w papugę.

+: blvckie, Rabe +9 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        radziuxd 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@blvckie: mijam pierdyliard takich przejść i zawsze byłem przekonany, że takie rozdzielenie pasów to już wysepka/azyl. A jeśli nie - to po chuj je robić?
        Jak jeździć po tej Polsce... xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        wuwuzela1 1 mies. temu

+2

@blvckie: przed zmiana przepisów miał byc racje ale zmienili i jak zblizasz sie do przejscia to masz miec obsrane gacie nawet wobec tych co dopiero do niego dochodzą. Niestety. Jak nie masz na kamerce jakiegośgrubego uzasadnienia tematu ze pieszy sie wjebał na przejscie po skosie w biegu to moze byc ciezko.

@cybulion: Niekonieczine. I tak wezwą go na wyjasnienia i spróbuja jeszcze raz przyklepac temat a jak sie nie zgodzi to puszcza do sądu kwit do przyklepania z urzędu i dopiero od tego będzie mógł się odwoływać ;)

+: RozowaWkolorachTeczy, Wolvi
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Benio_Czarodziej 1 mies. temu via Android

0

@hellfirehe Kierujący pojazdem zachował szczególną ostrożność i kij ci w oko

• udostępnij
          • Link
      •  
        guma888 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@blvckie: rację ma wideorejestrator

• udostępnij
          • Link
      •  
        Nie_RabarbaR 1 mies. temu

+1

@blvckie: Moim zdaniem nie mieli racji wlepiając ci mandat 1500pln i 10 punktów karnych.
        Powinni ci od razu zabrać prawo jazdy, bo nie znasz przepisów które realnie chronią życie pieszych. Jeżeli utrzymujesz się przy "swojej interpretacji" w sprawie tego, czy masz się zatrzymać przed pieszym na pasach, to rzeczywiście, nie powinieneś mieć prawa jazdy, bo stwarzasz realne zagrożenie.

+: void1984
        • udostępnij
          • Link
      •  

+2

@Nie_RabarbaR nie prowadziłeś nigdy samochodu wiec zamilcz

+: renkaboga, protny0
        • udostępnij
          • Link
      •  
        TroskliwyDziad 1 mies. temu via Android

+2

@blvckie
        Wygląda jak tzw. Azyl dla pieszych....

Zgodnie z przepisami w takiej sytuacji pieszy ma do czynienia z dwoma osobnymi przejściami dla pieszych, co oznacza, że musi zachować odpowiednią ostrożność i rozejrzeć się czy zarówno z lewej, jak i prawej strony nie jedzie żaden pojazd. Przykładowo, jeśli kierowca jadący prawym pasem widzi, że z lewej strony na przejście wchodzi pieszy, nie musi się od razu zatrzymywać i ustępować pierwszeństwa. Dopiero w momencie, gdy osoba korzystająca z przejścia znajdzie się na wyspie i będzie chciała znaleźć się na prawej stronie jezdni, wówczas kierowca musi się zatrzymać.

***Prawo o Ruchu Drogowym, które w Art. 13 punkt 8 stanowi:
        Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

+: qeti, renkaboga
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Nie_RabarbaR 1 mies. temu

0

@blvckie: Jeżdżę codziennie samochodem, nigdy nie naraziłam jeszcze innej osoby na kalectwo albo śmierć. Prawda jest taka, że nie powinieneś mieć prawa jazdy, bo nie dość że prawie spowodowałes katastrofę, to jeszcze nie umiesz się przyznać, że popełniłeś błąd.

• udostępnij
          • Link
      •  

+4

@Nie_RabarbaR jesteś dzbanem i tyle, typowa mentalność polaka. Jeszcze za tupolewa mnie obwiń xD

Edit. Ponadto przez takich jak ty dochodzi do wielu niebezpiecznych sytuacji bo to niby zawsze kierowca winny.

+: Mysliwy_, Jakotakiten +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        TroskliwyDziad 1 mies. temu via Android

+2

@blvckie

Znalazłem info jak to jest w Holandii.

Max €390 mandatu i to w każdym przypadku.

Ustawodawca traktuje wszystkie przejścia tak samo.
        ( tak piszą między sobą Holendrzy)
        Wyjątek stanowią przejścia z sygnalizacją świetlną.

Wysoki ten mandat proponowali i te posrane 10 punktów.

Czemu piesi to często dzbany.
        Przecież pieszy zawsze powinien się rozglądać.
        Uczą tego już w przedszkolu.

Często mam takie sytuacje, bo wiadomo ludzie są różni.
        Jedni stoją jak dzbany przy przejściu i nie przechodzą.
        Inni wbiegają nagle zawracając.
        Rowerzyści to też piesi... czasem ma się ochotę wysiąść i dać w mordę.
        Ja muszę jechać 30km/h... podjeżdżam do przejscia, koła już na...a tu dzban nagle hamuje rowerem i wpada na przejście.

Zawsze trzeba uważać.
        To mogłeś być Ty czy ja.
        Lepiej docisnąć w hamulc, bo piesi są różni.
        Tak jak kierowcy, rowerzyści.

+: blvckie, lojawyk
        • udostępnij
          • Link
      •  
        aligejtor 1 mies. temu

+2

@blvckie: dobrze zrobiles nie sluchaj ich z tego pierwszenstwa dla pieszych sie popierdolilo ludziom w glowach, wyhamowac 2 tonowy samochod a zatrzymac sie swoimi silami na nogach to 2 rozne sprawy, wpierdalaja sie na przejscia nie patrzac a potem potracenia

+: blvckie, lojawyk
        • udostępnij
          • Link
      •  
        gunsiarz 1 mies. temu

+2

@blvckie: Pieszy jechał samochodem?

+: void1984, sorhu
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Nemeczekes 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@blvckie: w sumie to nie powinno się przebiegać

• udostępnij
          • Link
      •  
        czarlipe 1 mies. temu via Android

0

@blvckie jako były instruktor jazdy: jeśli było tak jak mówisz w tym miejscu to o żadnym mandacie na ma mowy, Policja pokazała Ci jakieś nagranie? Szkoda że wideorejestratora brak. Spisali dane "pieszego"?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@czarlipe nie, żadnego nagrania, radiowóz nie był z drogówki typowej tylko jakąś corsa czy astra. Nie byłem w środku ale wydaje mi sie ze wideorejestratora nie mieli. Nie widziałem żeby brali jakie kolwiek dane czy zeznania od pieszego.

• udostępnij
          • Link
      •  
        czarlipe 1 mies. temu via Android

0

@blvckie trochę dziwnie, słowo przeciwko słowu, niestety prawdopodobnie para w radiowozie(w sądzie jak się nie zgłoszą na sprawę to po 500zł - chyba że dalej covidowe przywileje), inni świadkowie?

• udostępnij
          • Link
      •  
        bakidh 1 mies. temu

+3

@blvckie: Ja trzymam kciuki, żeby udało Ci się wygrać w sądzie. Przepis o samowoli dla pieszych na pasach jest absurdalny i głupi, jak obecny rząd.

+: zebatykocur, GaiusBaltar +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        robert_malkowicz 1 mies. temu

0

@blvckie: Sorry ziom, ale @hellfirehe ma rację. Może gdybyś miał kamerkę i powołał jakiegoś biegłego to by była szansa.
        Uratować Cię może jeszcze tylko dorobek artystyczny (patrz. Beata Kozidrak), praca w TVN (patrz. Kraśko, Durczok), pisanie do Wyborczej (patrz. Najsztub), ewentualnie bycie premierem kraju (Szydło)

• udostępnij
          • Link
      •  
        Utylizacja 1 mies. temu

0

@blvckie: Wołaj jak będzie dalszy ciąg. Najlepiej jakby tam gdzieś były kamery i byś zdobył z nich nagranie.
        Ogólnie to jak jest tak jak mówisz, to ja bym się bardziej skupił na tym, że był przed wysepką na lewych pasach jak przejeżdżałeś i nie zwolnił kroku, bo wtedy to nie ma mowy o nieustąpieniu pierwszeństwa po prostu.

Dziwi mnie, że najwięcej plusów mają krytyczne komentarze. Może nie zauważyli, że te pasy nie są ciągłe?

• udostępnij
          • Link
      •  
        zgreddo 1 mies. temu

+3

@blvckie: masz pan rację, to przejście dwuetapowe. Policjanci pewnie olali kontakt do Pana Bolta, także prócz własnych zeznań nie będą mieli nic. W sądzie koniecznie podnieś ten temat, zdziw się skąd u nich brak zainteresowania podparcia swoich zeznań. Zeznaj jak było i tyle, że widziałeś, znasz przejscie, był na drugiej części jezdni (fizycznie na drugim przejściu), biegnął, nie miałeś już opcji wyhamowania bo przecież byś ustąpił gdybyś mógł bezpiecznie zatrzymać pojazd, ale za tobą jechała policja bez zachowania bezpiecznego odstępu i bałeś się przyczynienia się do kolizji z nimi xD o ile oczywiście tak było, nigdy bym nie namawiał do naciągania zeznań tylko po to żeby zobaczyć minę policsrantów w sądzie jak to będziesz mówił, ototo to nie xD

+: void1984, renkaboga +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol 1 mies. temu

0

@burnthefires: Dokładnie tak jest. Eksperci z wykopu biorą wszystko na januszowy łeb bo X lat ich tak nauczyli (co rzeczywiście kiedyś było rozróżniane) no ale kto by aktualizował wiedzę i śledził przepisy. On tak jeździ od 10 lat więc ma rację! Banda Januszy a ty jedyny zwróciłeś uwagę na to jak to teraz jest w aktualnym stanie prawnym xD.

• udostępnij
          • Link
      •  
        zebatykocur 1 mies. temu via Android

0

@Weretek jak ci jakiś tfu-biegacz wybiegnie zza krzaków to też pokornie weźmiesz mandat? Łatwo innym mówić aby robili za frajerów a ciekawe gdzie u ciebie jest ta granica kiedy pomyślisz: kurde pieszy wymusił na mnie odszkodowanie. No i na koniec od kiedy to piesi zaczęli bezkarnie biegać po pasach? To jest ten element zwiększenia bezpieczeństwa?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@blvckie tfu-biegacz to gnój. Jedyna szansa na obronę istnieje gdyby była tam wysepka. Nie wiem czy tam jest. Niestety sądy to bagno i nawet jak masz rację to nie znaczy że wygrasz. Aby wygrać to przede wszystkim należy mieć dobrego prawnika. Wtedy nawet jak nie nasz racji to jest szansa wygrania. Polskie sądy (・へ・)

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@blvckie ten rabarbar czy jak tam mu to dzban. Od dawna mam go na czarnej.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@zgreddo głupoty piszesz. Jestem pewien że wzięli namiary na tfu-biegacza. Według prawa o ruchu drogowym możesz mieć w dupie kierującego za tobą. Wciskasz hamulec do dechy i niech martwi się ten z tyłu. Do obrony w każdej sytuacji chyba że jesteś inicjatorem jakieś agresji na drodze.

• udostępnij
          • Link
      •  
        GaiusBaltar 1 mies. temu

+1

@blvckie: W aktualnym systemie prawnym, jaki jest w Polsce, jazda autem bez wideorejestratora jest większym ryzykanctwem niż jazda 30 ponad limit.

+: vertical
        • udostępnij
          • Link
      •  
        RafB 1 mies. temu

0

@blvckie: No niestety wysepka rozdziela pasy na dwa oddzielne przejścia tylko na drogach dwujezdniowych. Mandat + opłaty sądowe + stracony czas. Nic nie ugrasz :-(

• udostępnij
          • Link
      •  
        void1984 1 mies. temu

0

Jeśli pieszy jest dalej, kierowca może spokojnie przejechać.

@burnthefires: No tak, do tego

W interpelacji zauważono, że takie przejścia są długie, więc ich pokonanie zajmuje co najmniej kilkanaście sekund.
        Nie odnosi się to do sytuacji z wpisu.
        Tamten pieszy był na tyle blisko, że kierowca wymusił na nim zatrzymanie.

Wszystko to dotyczy idącego pieszego, a nie biegacza.

• udostępnij
          • Link
      •  
        void1984 1 mies. temu

0

nawet jeśli masz rację to bez rejestratora nic nie ugrasz. Sądy w Pl są jakie są, także szykuj portfel

@Ov3rKill: Sądy są takie, że nawet za potrącenie pieszego na pasach kara jest symboliczna, a tutaj dyskusja o mandacie za wymuszenie
        https://tvrepublika.pl/Najsztub-potracil-kobiete-na-pasach-Celebryta-nie-poniesie-konsekwencji,129198.html

• udostępnij
          • Link
      •  
        void1984 1 mies. temu

+1

No niestety wysepka rozdziela pasy na dwa oddzielne przejścia tylko na drogach dwujezdniowych

@RafB: Zawsze okazja, by się czegoś douczyć
        https://moto.pl/MotoPL/7,88389,27546237,wyspa-na-pasach-zmienia-wszystko-zasady-pierwszenstwa-na-duzych.html

• udostępnij
          • Link
      •  
        katona 1 mies. temu

0

@cybulion: jest wyspa. Pasy przerwane, rozdzielone czerwoną wysepką

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

źródło: Screenshot_20220519-094341_Maps.jpg

• udostępnij
          • Link
      •  
        lycaon_pictus 1 mies. temu

0

dodatkowo był jeszcze przed wysepką

@blvckie: Widziałeś go wcześniej, że biegnie w kierunku pasów i w momencie, w którym przejeżdżałeś przez pasy był jeszcze przed wysepką? I pytanie - był jeszcze przed wysepką czy go spowolniłeś?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

+2

@zebatykocur: Ale tu nie ma mowy o wbiegnięciu zza krzaków. Op napisał że widział pieszego w okolicy środka drogi. To jest zupełnie różna sytuacja od takiej kiedy pieszy wbija się na pasy zza jakiejś przeszkody wprost pod koła. I uwaga, taka rada, w okolicy przejść dla pieszych warto zwolnić, żeby w przypadku takiego wtargnięcia móc zwolnić, albo zrobić mniejszą krzywdę.

+: void1984, sam_szatan
        • udostępnij
          • Link
      •  
        dzikiwonsz21 1 mies. temu via Android

0

@blvckie to ile ty jechałeś, że nie zdążyłbyś się zatrzymać? XD Mandat słuszny

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@katona: no ja juz to wiem od wczoraj pozostawilem to bez slowa bo i tak i tak wg nowych przepisow jak byl na drugiej czesci pasow to pieprzonym obowiazkiem jest puscic pieszego. Zreszta mozemy se tu prowadzic gunwoburze na 1000 postow a sąd i tak i tak zrobi to co powinien XD

• udostępnij
          • Link
      •  
        Pelen_watpliwosci 1 mies. temu

+1

@blvckie: serio nie wiem co miales w glowie, ze nie chciales przyjac mandatu, no ale widocznie oplaty sadowe naucza cie na nastepny raz

+: sam_szatan
        • udostępnij
          • Link
      •  
        zebatykocur 1 mies. temu

+2

@Weretek: A jaki zdrowy na umyśle człowiek przebiega przez przejście dla pieszych? Mnie interesuje jak określasz granicę po przekroczeniu której poczujesz się wrobiony przez nieodpowiedzialnego pieszego? A może zawsze zwalniasz do 10km/h aby nie uszkodzić nawet największego "akrobaty" na pasach?

+: void1984, protny0
        • udostępnij
          • Link
      •  
        DarkSerge 1 mies. temu

0

@ksiak: dzięki za rekomendacje, wygląda sensownie

• udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

0

@zebatykocur: Ciągle mówimy o jakiś ogólnikach. Więc może dokładniej:

1. Jak masz ograniczoną widoczność (noc, krzaki, drzewa, zaparkowane samochody) to zwalniasz przed oznaczonymi przejściami dla pieszych, żeby mieć więcej czasu na reakcję
        2. Jak masz dobrą widoczność i nie ma pieszych to jedziesz
        3. Jak masz dobrą widoczność i widzisz pieszych to zwalniasz, albo zatrzymujesz się żeby ustąpić im pierwszeństwa

Tempo chodu pieszego ma znaczenie w ocenie tego czy wystarczy zwolnić czy się zatrzymać. Niektórzy nawet maszerują szybko. I co innego jest widzieć biegacza, który tym samem tempem porusza się po chodniku i przejściu, a czym innym jest osoba wbiegająca na przejście z zaparkowanego samochodu. Kontekst ma znaczenie.

• udostępnij
          • Link
      •  
        zebatykocur 1 mies. temu

0

@Weretek: Konkretna sytuacja. Jedziesz samochodem i widzisz pieszych poruszających się normalnym tempem wzdłuż chodnika. Żadna z tych osób nie patrzy na ciebie w samochodzie, nie skręca głowy. Idą w tym samym kierunku co ty poruszasz się samochodem. Piesi weszli już na wysokość przejścia dla pieszych i idą dalej przed siebie.

Co robisz w takiej sytuacji? Traktujesz ich poważnie i jedziesz zgodnie z limitem prędkości? Traktujesz ich jak ludzi bez rozumu i zwalniasz do 10km/h?

Otóż nie raz okazało się, że człowiek który już niemal minął przejście dla pieszych wykonał krok kraba i wszedł na przejście dla pieszych. Po prostu idiota wykonał nagle krok w bok nie patrząc się na nic.

Miałeś dobrą widoczność. Zwalniasz na wypadek takich krabów do 10km/h?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

0

@zebatykocur: Tak, zwalniam. Bo dzięki temu że mam dobrą widoczność widzę pieszych obok przejścia dla pieszych. Jak wejdą to zdążę zahamować, jak nie wejdą to przyspieszę za przejściem. Mnie to absolutnie nic nie kosztuje. I nie muszę zwalniać do 10, przy 25-30 nadal jestem w stanie zatrzymać się na bardzo krótkim odcinku drogi.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Zielonkanazawsze99 1 mies. temu

0

@Phyrexia: ktos cie pytal o zdanie? Do kuchni xd

• udostępnij
          • Link
      •  
        zebatykocur 1 mies. temu

0

przy 25-30 nadal jestem w stanie zatrzymać się na bardzo krótkim odcinku drogi.

@Weretek: I za pewne nigdy nie zweryfikowałeś tego empirycznie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Jak piesza ameba cię zaskoczy to twoja droga hamowania będzie znacznie dłuższa niż ci się wydaje. Element zaskoczenia, może rozkojarzenie, może zimne opony, zebra ze śliską farbą i BUM w przechodnia. Jedyna pewna metoda to niska prędkość. Prędkość 25-30 km/h w rzeczywistości nie uchroni cię przed amebami poruszającymi się po chodniku i dokonującymi wtargnięcia na przejście dla pieszych.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

0

@zebatykocur: Nawet jeśli mimo mojej ostrożności nie uda się uniknąć kolizji, to przy 25 jest ona mniej bolesna niż przy 50. Nadal moja ostrożność zwiększa bezpieczeństwo na drodze. I nadal nie kosztuje mnie ona żadnego wysiłku.

• udostępnij
          • Link
      •  
        katona 1 mies. temu

0

@cybulion: myślę że dobrze zrobił, ze nie przyjął i zostawił zasadność kary do ustalenia przez sąd, ponieważ w mocy pozostał zakaz wchodzenia na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd, a także wchodzenia na jezdnię spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi. OP zaznaczył, że nawet pojazd za nim (radiowóz) zmuszony został do gwaltownego chamowania. Strój do biegania pieszego wskazuje, że po prostu wbiegł przed jadący samochód. Kierowca nie powinien być ukarany jeżeli tak rzeczywiście było. Jeżeli jest nagranie z radiowozu sąd nie bedzie miał wątpliwości. Jest zasadność nieprzyjęcia mandatu i sprawdzenie w sadzie czy policjant sie nie mylił.

• udostępnij
          • Link
      •  
        zebatykocur 1 mies. temu

0

@Weretek: Ja nie piszę o twoim wysiłku tylko odpowiedzialności ze strony pieszego. Gdy pieszy może odwalić dowolny cyrk to wypadek jest tylko kwestą czasu. Jedyne co cię może ochronić to niska prędkość rzędu 10 km/h.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

0

@zebatykocur: Oczywiście, że tak. Ale to nie jest powód do niestosowania się do przepisów. A te wymagają zachowania szczególnej ostrożności przed przejściem dla pieszych, co w przypadku ograniczonej widoczności powinno wiązać się ze zmniejszeniem prędkości. Piesi to tylko ludzie i robią głupie rzeczy, dokładnie jak inni kierowcy. Ale nie można zwalać winy za własne łamanie przepisów na pieszych.

• udostępnij
          • Link
      •  
        zebatykocur 1 mies. temu

+1

@Weretek: Hmm, co za jednostronne i pokorne spojrzenie na sprawę. Masz jakieś oczekiwania wobec pieszych czy całą winę bierzesz na siebie?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Weretek 1 mies. temu

0

@zebatykocur: Oczekuję że inni uczestnicy ruchu także zachowają szczególną ostrożność. Ale też traktuje ich jak potencjalnych kompletnych debili, którzy mogą tego nie zrobić. Pieszy też ma obowiązek zachować ostrożność. Ale jeśli tego nie zrobi, nie zwalnia to mnie z tego obowiązku. Nigdzie nie napisałem, że każde zdarzenie w którym bierze udział kierowca i pieszy są z winy kierowcy, tylko że ja jako kierowca dokładam starań, żeby do takich sytuacji nie dochodziło.

• udostępnij
          • Link
      •  
        renkaboga 1 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@blvckie: w świetle prawa masz rację, ale jeśli nie masz nagrania to przyda się prawnik. Inna sprawa, że te wysepki i pseudo wysepki na wąskich drogach są trochę bez sensu.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@cybulion:

To nie jest wysepka, pasy nie sa przerwane wiec wjechales na nie jak on juz na nich byl. Oplaty sadowe sobie dolic i pewnie z 1500 podniosa na 2500 tak o dla zasady. Wysepka by byla jakby na srodku byla kosteczka i nie bylo by tam wymalowanych pasow.

Nie musi być wysepki. Przepisy mówią jasno:

Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni. - art. 13 ust. 8 ustawy Prawo o ruchu drogowym.

Myląca może być wzmianka o drogach dwujezdniowych, ale tutaj sprawę rozwiązuje sformułowanie "Przepis ten stosuje się odpowiednio do..." Czyli wystarczy przejście z jakimkolwiek elementem rozdzielającym je na czesci. To, że są namalowane pasy nic nie znaczy, bo ruch pojazdów jest rozdzielony.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Rudyprzegryw 1 mies. temu

+1

@hellfirehe: no ale jest napisane wchodzącego na przejście a jeśli gość biegł to niepoprawnie korzystał z przejścia co jest dla mnie wtargnięciem wiec tutaj przyznałbym racje OPowi.

• udostępnij
          • Link
      •  
        sorhu 1 mies. temu

0

@blvckie: Pieszy jechał samochodem? Co to za pieszy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

pokaż spoiler #grammarnazi

• udostępnij
          • Link
      •  
        Ov3rKill 1 mies. temu via Android

+1

@void1984 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że szaraczek/ pseudo celebryta to dla sądu nie jest na równi. Ty dostaniesz taśmowo wyrok, a tamtych będą głaskali chociażby by byli największymi gnidami. Tak, tak jesteśmy równi wobec prawa ( ͡º ͜ʖ͡º)

Nie chcę Cię rozczarować ale ktoś na rozprawie musi przegrać i idę o zakład że będziesz to ty. Ale mimo wszystko powodzenia :)

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@blvckie I jak tam, czy sprawa ruszyła dalej, tzn. czy miałeś wezwanie na policję i zeznawaleś na protokół? Zamierzasz nie przyznawać się do wykroczenia i twierdzić, że w momencie przejazdu pieszy był na drugim przejściu więc nie było nawet możliwości aby nie ustąpić pierwszeństwa będącemu na drugim przejściu?

+: GaiusBaltar
        • udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

Michael_Scott 10 godz. temu

+1014

odpowiedzi (12)

Tibor 11 godz. temu

+2074

#heheszki #humorobrazkowy

odpowiedzi (23)

Amdy 6 godz. temu

+1211

Dobra, dawno nie było więc robię #rozdajo (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Do wygrania etui na klucze wykonane ręcznie ze skóry bydlęcej "crazy horse"

Zasady proste i znane, ale powtórzę:
      -Plusujemy do 05.06 godz. 20:00
      -Zielonki out
      -Wysyłka paczkomatem na mój koszt
      -Losowanie jutro o 21:37 przez #mirkorandom lub #mirkolos

Zachęcam do obserwowania mojego profilu na Instagramie MORE.LEATHER

#leatherworking #promocje #konkurs #modameska #zadarmo #moreleather #rekodzielo #diy
      pokaż całość

odpowiedzi (21)

• pełna lista

Wykopalisko

• Portal OKO.press publikuje fałszywe informacje na temat badań dotyczących płci Portal OKO.press publikuje fałszywe informacje na temat badań dotyczących płci 42
    • Michał Dworczyk ustalał z Przyłębską odroczenia rozpraw przed TK Michał Dworczyk ustalał z Przyłębską odroczenia rozpraw przed TK 71
    • "Podłość nie ma granic". Rosjanie okaleczyli psa i zaminowali go. Aby uzyskać dostęp
      zaloguj się lub załóż konto.
    • Klimat i betonoza. "Nasze miasta były budowane według zupełnie innego schematu" Klimat i betonoza. "Nasze miasta były budowane według zupełnie innego schematu" 67
    • Antyaborcjoniści zwabiali kobiety do fałszywej kliniki aborcyjnej Antyaborcjoniści zwabiali kobiety do fałszywej kliniki aborcyjnej 41
    • solidmoto.pl kolejny scam po zweryfikuj.com? solidmoto.pl kolejny scam po zweryfikuj.com? 55
    • Rosja nie szczędzi Bułgarom grosza. Za propagandę płaci nawet 2 tys. euro Rosja nie szczędzi Bułgarom grosza. Za propagandę płaci nawet 2 tys. euro 54
    • Kuchnia Mazur Zachodnich - co warto spróbować i odwiedzić Kuchnia Mazur Zachodnich - co warto spróbować i odwiedzić 68
    • Dr Bartosiak: Niemcy będą coraz bogatsi i potężniejsi. Dr Bartosiak: Niemcy będą coraz bogatsi i potężniejsi. 41
    • 1,2 mln kary dla New Life za nieuczciwe praktyki na pokazach handlowych 1,2 mln kary dla New Life za nieuczciwe praktyki na pokazach handlowych 58

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka bekazpisu ciekawostki ekonomia energetyka europa finanse geopolityka gospodarka heheszki historia inflacja kultura motoryzacja pieniadze polityka polska prawo rosja ruskimir sport swiat ukraina usa wojna wydarzenia wykop zainteresowania

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.