Wygrywamy Rajd Safari w WRC 2! Dzięki za Wasz doping!
#rajdy #rajdy24 #wrc #motoryzacja
“Poproszę jakiś dobry magnez...” - słyszę prawie każdego dnia w aptece.. Jaki jest ten dobry magnez? Czy cytrynian w formie leku to najlepszy wybór? Teoretycznie tak, ale na przykład dla mnie niekoniecznie :D Może dla Ciebie też nie? Więc o co chodzi z tym magnezem i jaki wybrać?
Dzienna zalecana dawka magnezu dla kobiet wynosi 310-320 mg, a dla mężczyzn 400-420 mg. W sytuacji nasilonego stresu, intensywnego wysiłku, w ciąży lub podczas stosowania niektórych leków (np. IPP, diuretyków pętlowych i tiazydowych) zapotrzebowanie na magnez wzrasta.
Objawy niedoboru magnezu to m.in. zmęczenie, drętwienie kończyn, mrowienia, zaburzenia pracy serca, wypadanie włosów, sucha skóra i łamliwość paznokci.
Za najlepiej przyswajalne związki magnezu uznawane są sole organiczne, takie jak cytrynian, mleczan, asparaginian, glukonian. Gorszym wyborem są sole nieorganiczne (chlorek, węglan), natomiast najgorzej wchłaniany jest tlenek magnezu. Wchłanianie magnezu zależy również od dawki – lepiej stosować kilka mniejszych dawek niż jedną dużą. Dobrym źródłem magnezu są wody wysokozmineralizowane, ale pamiętajcie, że taka woda nie nadaje się za bardzo do popijania leków.
Magnez może zmniejszać wchłanianie niektórych leków. Nie powinno się go łączyć z żelazem (spójrzcie na tzw. multiwitaminy), fluorochinolonami (np. ciprofloksacyna, lewofloksacyna) i tetracyklinami (np. doksycyklina, tetracyklina). Wymagane jest zachowanie odstępu czasowego – min. 2 godziny.
Nie od dziś wiadomo, że kawa nie powoduje niedoborów magnezu. Ten mit powstał ze względu na działanie moczopędne kawy. Natomiast utrata magnezu z moczem jest niewielka, a sama kawa jest jego źródłem.
Zapamiętajcie, że mniejsza ilość tabletek w zalecanym dawkowaniu nie świadczy o tym, że produkt jest lepszy!
Jaki magnez wybrać? Po pierwsze taki lek, który będziecie w stanie przyjmować. Dlatego właśnie lek z cytrynianem, to nienajlepszy wybór dla mnie, bo nie potrafię połknąć takich dużych tabletek :P
Poproście farmaceutę i wspólnie wybierzcie dobry dla siebie preparat.
Suplementujecie magnez? Jeśli tak, to w jakiej formie?
Więcej ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#medycyna #lekarz #ciekawostki #zdrowie #apteka #leki #farmacja #suplementy #dwafartuchywaptece
pokaż spoiler Na podstawie: Iskra, Maria, Beata Krasińska, and Andrzej Tykarski. "Magnez—rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka." Arterial Hypertension 17.6 (2013): 447-459. Schuchardt JP, Hahn A. Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium-An Update. Curr Nutr Food Sci. 2017;13(4):260-278.
@dwa__fartuchy: od wielu lat zjadam codzień tabletkę magnezu. Jak nie jadłem, to byłem wiecznie zmęczony i senny
@dwa__fartuchy: możesz napisać coś więcej o asparaginian? Czy można go przedawkować i czy ma skutki uboczne?
@dwa__fartuchy: Ja codziennie biorę jedną tabletkę ZMB z firmy KFD.Nie wiem czy coś lepszego powinienem brać,nigdy nie robiłem sobie badań w tym kierunku,ale to mi pomaga i czuję się lepiej
@Cesarz_Polski : od wielu lat wciągam jedną kreskę koki.. Jak nie wciągałem to byłem wiecznie zmęczony i senny.
@dwa__fartuchy: O to i ja skorzystam, czy ketonal ma jakieś działanie narkotyczne? Podejrzewam, że po starym pianym mam skłonności do uzależnień (kawa litrami, papierosy jeden od drugiego) i nie chcę się wpakować w jakieś młodzieżowe gówno (nie znam sie na lekach) i czy to jest bez recepty? Zaraz mi twarz urwie tak boli, a wizyta dopiero w sobotę
ketonal ma jakieś działanie narkotyczne?
@Kroledyp: nie ma najmniejszego. nie mam pojęcia skąd ten mit się wziął
@dwa__fartuchy: Jak miło, że Pani Magister ciągle dba o nasze zdrowie.
Zaraz idę do apteki i będę próbował po kolei wszystkie tabletki z magnezem. Moja pani farmaceutka chyba nie będzie zdziwiona. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dwa__fartuchy: polecisz coś zastępującego filiżankę kawy dla kierowców? (*Amfa odpada.) Jakaś kofeina w pastylkach czy coś do niej podobnego? Kofeinę w tabletkach można kupić na allegro, ale trochę się cykam brać tabsy z niepewnych źródeł i siadać za kierownicę.
@dwa__fartuchy to czemu mam wrazenie ze gdy pije duzo wiecej kawy to drży mi powieka, a gdy zmniejszam ilość to jest okej?
Suplementujecie magnez?
powiedzmy, że tak
Jeśli tak, to w jakiej formie?
w losowej, aktualnie jest węglan, ale to dla mnie pewnie ma średnie znaczenie bo to albo multiwitaminy piję dla smaku po 5 tabsów dziennie niezależnie od formy/zawartości / zaleceń na opakowaniu.
@dwa__fartuchy:
@dwa__fartuchy: czyli branie tlenku magnezu jest bez sensu? Lekarz mi przepisał Doppelherz aktiv Na Skurcze, gdzie jest 300mg tlenku magnezu i nie wiem czy sens brać, bo niby na stałe mam to brać.
@dwa__fartuchy ja biorę Aspargin. Teraz biorę jedną tabletkę dziennie, ale chyba wrócę do brania 6 tabletek dziennie w trzech dawkach.
Pytanie z innej beczki: jaki lek polecisz na dość wstydliwy problem przedwczesnego wytrysku?
@MordechajGajusz: Akurat jeśli chodzi o magnez jego zdecydowana wiekszosc jest w tkankach - głównie mięśniach i nerwach. Można mieć niedobory magnezu mając prawidłowy poziom we krwi
@dwa__fartuchy: Wszystko super, tylko czemu nie napisalas s jakim pozywieniu jest najwiecej magnezu?
@dwa__fartuchy:
Biorę cytrynian i dzisiaj ta wielka tabletka tak mi stanęła w poprzek w gardle, że wypiłem dwie szklanki wody zanim poszła na właściwe miejsce.
Okropne uczucie...
@dwa__fartuchy: Sprzedawaj tylko magnezin (500mg) plus potas, bądź dobra dla ludzi.
Tak samo mów że nie ma litorsalu ale jest orsalit bezsmakowy ;)
@dwa__fartuchy: Czemu często próbujecie wcisnąć ludziom suplement diety zamiast leku? Zauważyłem ze już kilkukrotnie gdy prosiłem o coś na przeziębienie dostawałem saszetkę suplementu diety rozgrzewającego xD albo mówiłem ze płyn do czyszczenia uszu jakiś mocny a baba wciska mi krople na bazie oliwy xDxD macie od tego jakiś procent czy każą wam wciskać?
@dwa__fartuchy: Magnez od Sanofi 100mg 3x dziennie gitowa? Robie tak od pol roku i widze duzo plusow, z diety nie dostarczam.
@bloodko
@dwa__fartuchy
O proszę, nawet nie wiedziałem.
Zdarzyło mi się przedawkować magnez z 3x i objawiało się to arytmią i kołataniem serca.
I to jeszcze kardiolog kazał mi brać magnez, jak już się zaczęło, to objawy przechodziły dopiero po około 48h ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@dwa__fartuchy
Co sądzisz o leku aspargin. Dobry na uzupełnienie magnezu?.
Co byś poleciła dla osoby która b.duzo pracuje, zmęczenie, prowadzenie samochodu. Wstawanie o 4 rano. Co byś poleciła??
@dwa__fartuchy: dlaczego apteki nie chcą robić Płynu Burowa, tylko wciskają Borasol?
Lenistwo?
@dwa__fartuchy mam wrażenie, że jechałem dziś naprzeciwko Ciebie w metrze. Poznaje po uśmiechu, albo może się myle ( ಠ_ಠ)
@dwa__fartuchy: mi neurolog powiedziała, ze mam brać duże dawki, bo przyswajalność i tak nigdy nie jest na poziomie 100%, a z jednej większej dawki wchłonie się więcej niż z kilku mniejszych. Sama przyjmuje Maglek B6 w dawce 2-3 tabletki dziennie, chociaż pierunsko ciężko się to połyka.
@dwa__fartuchy:
m.in. zmęczenie, drętwienie kończyn, mrowienia, zaburzenia pracy serca, wypadanie włosów, sucha skóra i łamliwość paznokci.
Czy to możliwe że 90% społeczeństwa ma niedobory magnezu?
@dwa__fartuchy: Idziesz do apteki to farmaceuci polecają wszystko, najlepiej torbę leków za miliony monet, idziesz do internetu to mówią że jest tajemnica zawodowa.
Wynika z tego tyle że z farmaceutą trzeba albo spać albo się z nim ożenić albo zacząć studiować encyklopedie leków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tematem. Proszę o wzięcie kiedyś na tapetę cukier w lekach i kwestię robienia lekarstw która odchodzi chyba do lamusa.
@dwa__fartuchy: kupiłam magne b6 z potasem do rozpuszczania w wodzie, bo podobnie jak Ty nie umiem połykać dużych tabletek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dwa__fartuchy: a o której brać magnez? Lepiej na czczo rano czy wieczorem przed snem?
@dwa__fartuchy: ja biorę to: https://www.apteka-melissa.pl/produkt/ostrovit-vitmin-100-90-tabl,60191.html
Z magnezów to widze tam:
sole magnezow kwasu cytrynowego i sole magnzowe kwasów tłuszczowych
@dwa__fartuchy: jak już jesteśmy przy wodach to najwięcej go mają w litrze:
Muszynianka 128
Muszyna 75
Piwniczanka 66
Ciechini Muszyna 61
Kryniczanka 66
Galicjanka 91
Magnesia 170
Osobiście preferuje Ciechini Muszyna lub Muszyna. Można je łatwo nabyć w Lidlu, Biedronce lub Auchanie i sa tanie (jakies 50gr/l)
@grzes1290: @syjusz: @Znowu-sie-nie-chce: aspargin najlepszy. I nie jest drogi jak inne "ULTRA MAG FORTE 4000 SENIOR + WĄTROBA" :)
@dwa_fartuchy Cytrynian Magnezu w Polsce króluje. Jednak na problemy ze snem bądź rozdrażnieniem.
Tudzież gdy pacjent przyjmuje np. Bupropion bądź Atomoksetyne i czuje rozdrażnienie lepszy będzie Chelat czyli magnez z cząsteczką glicyny.
Z kolei przy nadmiernej senności polecam formę L-Theronate. Po dwóch trzech dniach czuć poprawę przy koncentracji.
@dwa__fartuchy: A ile magnezu się przyswoi z opakowania thiocodinu?
Jak w ogóle podchodzisz do sprzedawania thio? Jak kogoś widzisz kilka razy w tygodniu to wyjebka czy patrzysz z pogardą? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kabzior: może i tani, ale ma małą dawkę no i potas, który nie każdy może i powinien stosować
@dwa__fartuchy: możesz - choć pewnie okrutnie ci się nie chce - powiedzieć kilka słów nt asparginu 75?
Gdy kupowałem dodatkowe suple pracując fizycznie, a że zima to i c+d na wzmocnienie, to zapytałem P. farmaceutkę czy poleci coś łączonego z magnezem. Nie przepadam za stosowaniem leków i nie chcę łykać garści piguł, choć ogólnie sód i potas byłby mi bardzo przydatny.
Ww. poleciła aspargin. Po pierwszej pigule i 20 minutach miałem odczucie że mi zaraz pikawę wybije z klatki, bo tak mi tętno skoczyło.
To jest lek nasercowy gdzie pamiętam, że powinno się stosować 4-6 tabletek dziennie.
Dygam się brać to jako suplement, żeby mnie nie rozdupiło od środka.
Jeśli masz jakieś protipy i kilka słów na temat tego akuratnie magnezu z potasem to chętnie się dowiem o prawdziwych przeciwwskazaniach i czy ten lek nie zawiera zbyt dużo potasu aby stosować jako supla a nie lek dla ludzi z problemami sercowymi ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@dwa__fartuchy: Czytałem artykuł z 2019 roku w którym przeprowadzono badania na temat wpływu różnych form magnezu na mimowolne skurcze mięśniowe.
Według badań najskuteczniejszy okazał się jabłczan magnezu.
@dwa__fartuchy: dużo się teraz mówi (przynajmniej w anglojęzycznych podcastach) o tej formie magnezu - L-Treonian Magnezu, że przekracza barierę krew-mózg i ma właściwości nootropowe. Wiesz coś na ten temat? dzięki za fajny content as always ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dwa__fartuchy: cytrynian jest też w formie rozpuszczalnej w Magnesol 150:) Tylko z dodatkiem cukru bodajże :/
@dwa__fartuchy: Serio slyszysz to codziennie? Słowo w słowo? Ludzie nie mogą być tak głupi ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@dwa__fartuchy:
m.in. zmęczenie, drętwienie kończyn, mrowienia, zaburzenia pracy serca, wypadanie włosów, sucha skóra i łamliwość paznokci.
Czy to możliwe że 90% społeczeństwa ma niedobory magnezu?
Musiałbyś wydać solidne kilkaset złoty aby stwierdzić czego masz niedobór.
Te objawy równie dobrze mogą wskazywać na problemy z kręgosłupem, niedobór witaminy D3, niedoczynność tarczycy, niski poziom żelaza lub witamin z grupy B itp.
@dwa__fartuchy: jako anemik po (morfologia wykazała niedoborór czerwonych krwinek, żelaza. Zrobiłem badanie po jakimś roku odkąd ową podejrzewałem) co ja mam niby zrobić? Magnez nie wchłania się z żelazem, żelazo nie wchłania się bez witaminy c itd. To co ja mam jeść i kiedy? Jak to jest, że ludzie od zarania dziejów żyli bez świadomości tego i było okej? Jak wszyscy moi kumple i znajomi żyją nie będąc zmęczonymi, nie mając problemu z niedoborami, a ja odżywiam się jak zalecają mi lekarze i nauka (5 regularnych posiłków dziennie, uzupełnianie zapotrzebowania na makrosy i niektóre mikro jak żelazo czy witaminy, żre owoce, dużo liści sałaty, warzyw). Coś jest ze mną nie tak czy cała ta famraceutyka czy dietetyka robi mnie w chuja nagabując na kolejne super foods jak awokado czy nasiona goji?
@dwa__fartuchy: Czy to prawda, że magnez lubi się z witaminą D i warto łączyć, bo pomaga to witaminie D? A tak przy okazji serdecznie dziękuję, że poświęcasz swój czas dla mireczków na wykopie, najsympatyczniejszy farmaceutyczny różowy pasek! (。◕‿‿◕。)
@dwa__fartuchy: I Ty farmaceutko powtarzasz te bzdury z folderów reklamowych leków. Organizm człowieka nie zdążył ewoluować do efektywnego przyswajania podstawowych składników odżywczych z leków i suplementów. Próbujesz wmówić ludziom że z naturalnych produktów procentowo przyswoją mniej niż jakiegoś syntetycznego gówna które dodatkowo przechodzi przez wątrobę. Brawo. Zobaczysz jak działają leki i suplementy gdy gwarancja na organizm zacznie się kończy, wtedy już nie jest tak kolorowo jak w reklamach.
@dwa__fartuchy: możesz mi wytłumaczyć jedną rzecz? Nigdy nie rozumiałem skąd różnica we wchłanialności magnezu (i innych pierwiastków). Z mojej wiedzy chemiczno-biologicznej wynika że sole ulegają dysocjacji na jony, o są transportowane do krwiobiegu przez białka na powierzchni komórek również pod postacią jonów. Skąd różnica we wchłanialności w takim razie? Czy węglan i tlenek nie będą reagować z kwasem solnym tworząc chlorek magnezu, który zdysocjuje podobnie jak forma organiczna? W wodzie magnez znajduje się poza tym w formie jonów lub soli mineralnych.
Dzienna zalecana dawka magnezu dla kobiet wynosi 310-320 mg, a dla mężczyzn 400-420 mg.
@dwa__fartuchy: z czego to ja wiem to ważne są jony magnezu.
@dwa__fartuchy:
Uno. Zapodajesz nader oczywiste fakty, a niektóre informacje traktujesz po macoszemu. Z kolei ten fragment na początku wpisu, że cytrynian magnezu nie jest dla każdego i wyjaśnienie na końcu - "bo dla ciebie tabletki są za duże". Kurwa, naprawdę?
Dos, zapytaj farmaceutę? Naprawdę spora część z was wciska gówno, więc nie, dzięki.
I nie, nie czuję do ciebie żadnej nienawiści, po prostu słabo się to czyta, miejscami bardzo słabo. Rzucisz paroma informacji, pierdolniesz jakąś głupotę i w zamian dostajesz niewspółmierną atencję. No ale wykopki to w dużej części zwyczajni idioci, co pokazali już niezliczoną ilość razy.
Jeśli już interesuje was suplementacja i zależy wam na merytoryce (a powinno), to zamiast tych wysrywów poczytajcie sobie np. Pana Tabletkę.
@dwa__fartuchy ej piguła , jak jezdeś taka śmigana , to wytłumacz mi, czemu zawsze ale to zawsze mam od lat to samo :
Więcej niż dwie kawy w ciągu dnia , przez parę dni i natychmiast mam skurcze nóg. I to dość bolesne. Jak tylko się zaczynają, biorę magnez i przechodzą. Wręcz czuję takie ciepło w mięśniach po kilkudziesięciu minutach od wzięcia magnezu i mięśnie się luzują.
Jak kawy nie pije to nic się nie dzieje
No to o co kaman ?
@Doktor_Proton: @dwa__fartuchy to zapodaj stacka multiwitaminowego, może być od NOW Foods Adam sport coś tam 3000 różne wersje są i zobaczysz wtedy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cnka: mialam ten sam objaw. Odstawilam kawe calkiem i juz tego nie mam. Jakbym wrocila to znow by bylo drzenie. U mnie najwyrazniej kawa jednak wyplukuje magnez dosyc skutecznie....
@dwa__fartuchy: Jak ja kupowalem magnez w aptece to mowilem, ze poprosze dobry w rozsadnej cenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
np. ciprofloksacyna,
@dwa__fartuchy: jestem płytkim prostakiem i śmieszy mnie cipofloksacyna (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@dwa__fartuchy: ehhh, jak dobrze, że stoisz na straży magnezowych suplementów. Gdyby nie Ty, to nie wiem jak byśmy tutaj funkcjonowali.
@dwa__fartuchy: Cześć, ja codziennie zażywam jedną tabletkę magne b6 forte.. Teraz zauważyłem, że to dawka 100mg. Codziennie wykonuję duży wysiłek od rana do wieczora czyli 100mg to za mało. Według tego co piszesz powinienem zażywać cztery takie tabletki.. i stąd pytanie. Rano cztery na raz, czy może dwie rano, a kolejne dwie koło południa?
@dwa__fartuchy wydaje mi się że Płyn Burowa znają głównie lekarze którzy byli w USA ( https://pl.m.wikipedia.org/wiki/P%C5%82yn_Burowa )
Dzienna zalecana dawka magnezu dla kobiet wynosi 310-320 mg, a dla mężczyzn 400-420 mg.
@dwa__fartuchy: a dzie reszta pći?
pokaż spoiler ( ͡º ͜ʖ͡º)
@dwa__fartuchy: A czy faktycznie trzeba zażywać jakikolwiek magnes? Ja sobie co roku robię badania, z tym że zawsze się do nich mocno przygotowuje; tzn 3/4 dni przed, zażywam sporo narkotyków i pije alkoholu, tak żeby na maxa wymęczyć organizm i zawsze mam w normie wyniki. Moim zdaniem wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta, żeby było wszystko w normie.
@pan-bartolomeu-dias: a czy reakcje związków magnezu z kwasem solnym mają wydajność 100%? No i czy u każdego jest takie samo stężenie HCl w żołądku? Dodam, że osoby przewlekle stosujące inhibitory pompy protonowej mają często niedobory magnezu.
Postać magnezu, która na starcie jest lepiej rozpuszczalna w wodzie, będzie łatwiej wchłaniania :)
@dwa__fartuchy: to ma jak najbardziej sens, ale chlorek bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc skąd różnica między chlorkiem a solą organiczną?
@dwa__fartuchy: tak wiem, dziwne że w aptece to dostałem, wtedy jeszcze nie byłem świadomy, dopiero później jak zgłębiłem temat
@dwa__fartuchy: przeczytalem to .. nadal nie widze sensownego wytlumaczenia
nawet dzis w nocy mialem dokladnie to co opisalem
wczoraj i dzis wypilem po dwie mocne kawy ( praca w nocy )
O ile po jednym razie jeszcze nic nie czulem, o tyle po dwoch nocach ( 4 mocne kawy ) , juz moje miesnie nog zaczely miec jakies lekkie proby skorczy( czuje wtedy takie jakby ruchy miesni - tych duzych - ponizej kolan). Gdybym wtedy sie zaczal przeciagac ( tak jak sie to robi po przebudzeniu), to na podstwie moich doswiadczen, dopadnie mnie bolesny skurcz. W zwiazku z tym wzialem dwa magnezy ( nie pamietam dawki ale to jest chyba odpowiednik dziennej dawki ). i po pol godzinie wszystko minelo. I tak jest od lat. kawa ( przy kawie duzo pije innych napojow ) przez jeden dzien jeszcze nic , ale dwa trzy dni pod rzad , ze dwie kawy , i skurcze murowane. wezme magnez - pomaga.
nie jestem przeciez w stanie wymyslec sobie skurczy :D. one sa i bola jak szlag
jesli wypije przez da trzy kilka mocnych kaw ale zapomne o litrze wody na dobe , to nawet ten magnez moze nie pomoc w malej dawce ..
no i co teraz ...... pomusz pani farduch
to nie zmarszczki, to synkinezje powstałe po fizykoterapii ¯_(ツ)_/¯
@dwa__fartuchy: dobra dobra, zegar tyka różkowiaku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Witamina D lubi się z tłuszczem. Magnezu po prostu potrzebuje, ale jak nie będziesz tego brał jednocześnie to nic wielkiego się nie stanie :P
@dwa__fartuchy: Tak słyszałem, dlatego postanowiłem jeść garść orzechów cashew (nerkowce?) przy łykaniu D z magnezem, chyba stworzyłem w miarę optymalne warunki dla witaminy D.
Wygrywamy Rajd Safari w WRC 2! Dzięki za Wasz doping!
#rajdy #rajdy24 #wrc #motoryzacja
Tutaj nitka z aktorami, którzy są gwarancją tego, że film będzie kiepski( ಠ_ಠ)
Ja zaczynam:
#film #glupiewykopowezabawy #kiciochpyta #pytanie #filmy