Dziś w jakimś wątku o #stanowski widziałem komentarz że teraz aby zamknąć cykl stano musi zrobić jakaś zrzutkę i seby z brimigham będą zadowolone. Wchodzę na twittera i widzę to xD
#kanalsportowy
@mleko23: W sumie to wolę tak niż googlowanie jakiś dziwnych opakowań. Jak segregacja to powinno być na opakowaniu właśnie takie info. Tak- jak dla debili. Propsuję.
@mleko23: każdy produkt powinien mieć taką informację
@C8H18
@CultedelaRaison
Nie, producent powinien być odpowiedzialny za odpady, nie klient. Nagle okazałoby się, że nie trzeba miliarda wersji kubeczka na jogurt, drewnianej łyżeczki w plastikowym opakowaniu i hektobiliarda rodzajów butelek na sok
Dopóki nie przerzucimy odpowiedzialności na producenta segregacja śmieci to będzie udawanie że coś robimy
@bartdziur: chwile o tym pomyslalem i musze przyznac Ci racje. To co na zdjeciu OPa jest lepsze niz to co mamy teraz, ale to o czym napisales to bez watpienia najlepsze rozwiazanie.
@To_ja_moze_pozamiatam: a mnie to pierdoli, szkoda mi czasu na takie rozdrabnianie. Powinno być jak jest, to co wydaje nam się plastikiem niech tam ląduje a na sortowni niech się bawią w karton do kartonu a nasadkę do plastiku, za pieniądze.
ak segregacja to powinno być na opakowaniu właśnie takie info. Tak- jak dla debili.
@To_ja_moze_pozamiatam: czyli przyznajesz, żeś debil
@bartton: Może nie jest debilem, ale skoro coś da się wytłumaczyć prościej jak dla cepa, to dlatego tego nie zrobić, bardziej inteligentni się nie obrażą za nienaruszanie ich cennych zasobów intelektu na jakieś pierdoły
@mleko23: W sumie to wolę tak niż googlowanie jakiś dziwnych opakowań. Jak segregacja to powinno być na opakowaniu właśnie takie info. Tak- jak dla debili. Propsuję.
@To_ja_moze_pozamiatam: ja po prostu sprawdzam na właściwej miejskiej stronie i mam wyjebane - to i tak więcej wysiłku niż większość. U manie taka: https://www.czystabydgoszcz.pl/odpady-komunalne/rady-na-odpady/sprawdz-wyrzucic-odpad/
ale tak, zgodzę się. Ciebie robaku cisną tak, że nawet normalnej słomki do shake nie możesz mieć, ale producentom uchodzi płazem robienie złożonych i trudnych w recyklingu opakowań. Ja nie jestem wrogiem plastiku, moim zdaniem to jedno z ważniejszych odkryć ludzkości, bo pozwoliło chociażby zrewoluzjonizować transport i handel. Jestem wrogiem tego, gdy dają go bezsensownie dużo, albo mieszkają z innymi materiałami i się wtedy doktoryzuj z tego jak co gdzie dzielić.
czyli przyznajesz, żeś debil
@bartton: debilem jesteś ty skoro zakładasz takie rzeczy. Czasami sprawa nie jest jednoznaczna, czasami trzeba się zastanowić. Mi się chce ale jak ktoś nie interesuje się tematem albo mu nie zależy to oleje temat. ludzie są różni. Na tej samej zasadzie firmy zaczynają pisać na kubkach z kawą, że gorące.
@mleko23: @To_ja_moze_pozamiatam: @Nowa_Zielonka_: ja wolę wypierdalać wszystko do 3 pojemników, a nie tak pierdzielić się z każdym elementem opakowania.
@To_ja_moze_pozamiatam: pamiętam że był pomysł aby to producent umieszczał kolorem informacje co gdzie ma iść. Ale chyba upadło i teraz trzeba się samemu nad tym zastanawiac.
@13gugu13: Mam wrażenie, że w przypadku śmieci "nietypowych" coś do powiedzenia ma też miasto czy tam teraz firma która to obsługuje. I tu też jest burdel.
@To_ja_moze_pozamiatam: Zastanawiam się, dlaczego nie wprowadzono jeszcze standardu oznaczeń. Opakowanie powinno być zrobione z góra dwóch typów tworzyw i oznaczone, gdzie co wywalać, a nie po rozpakowaniu czegokolwiek prowadzę monolog filozoficzny czy to sreberko to jeszcze tworzywo sztuczne czy już odpad zmieszany.
@mleko23: Z jednej strony dobry pomysł, z drugiej, najprostszym rozwiązaniem byłoby promować stosowanie jednego materiału, przez stawkę opodatkowania w zależności od opakowania. Wtedy okazałoby się, że metrowy kabelek nie musi być jednocześnie zapakowany w karton, plastik i metalowe spinki.
@Logytaze: dokładnie, na każdym produkcie powinien być jeden z kilku (najlepiej kolorowych) symboli, i takie same symbole na koszach na śmieci.
Widzisz niebieskie kółko, wyrzucasz do kosza z niebieskim kółkiem, widzisz żółty kwadrat, wyrzucasz do kosza z żółtym kwadratem i tak dalej, żeby nie trzeba było się nad tym ani sekundy zastanawiać.
@mleko23
@To_ja_moze_pozamiatam
@C8H18
Podnieśli wam opłaty za śmieci o 200-300% w ciągu ostatnich paru lat i wymagają żebyście robili robotę za śmieciarzy, a wy się cieszycie xdd
Zapytajcie się kiedys kierowcy śmieciarki czy robi mu jakąkolwiek różnice jakiego rodzaju śmieci ładuje.
Odpowiedź będzie taka, że za symboliczne 0,7 wpierdoli tam nawet materiały radioaktywne xdd
@labla: Wrzuć sobie kiedyś do wiaderka klocki lego w 3 kolorach i zamieszaj. Potem posegreguj je kolorami i zmierz czas. Jak już będziesz miał 3 kupki to wrzuć je kolejno do tego samego wiaderka jedna po drugiej i znowu zmierz czas segregacji.
To, że gdzieś panuje patologia to nie znaczy, że można olewać temat.
@mleko23 firma ekologicznie a głupi konsument nie potrafi lub nie chce mu się nawet rozłożyć opakowania po jogurcie na 36 różnych pojemników
pokaż spoiler ( ͡º ͜ʖ͡º)
@To_ja_moze_pozamiatam
No spoko wszystko rozumiem tylko różnica jest taka, że za segregowanie klocków dla siebie nie muszę dopłacać grubego siana
@mleko23: Trochę z czapy bo jest w opisie 2x pokrywka, jedna jako plastik, druga jako metal
@labla: No to nie rozumiem Twojego argumentu. Wolisz nie segregować i płacić jeszcze więcej czy uważasz, że za dużo sobie liczą czy co?
@To_ja_moze_pozamiatam
Uważam, że skoro ja mam się bawić w segregowanie i trzymanie 5 śmietników w domu czyli, de facto, wykonywanie za kogoś roboty to z każdym kolejnym pojemnikiem opłata za wywóz powinna być redukowana.
Niestety od lat ciągle rośnie więc czegoś tutaj nie rozumiem.
Dlaczego nie wezmą się za firmy, które kurwa produkują zbędne opakowanie składające się z 6 różnych tworzyw tylko mi uprzykrzają życie?
@labla: No dobra ale co to ma do tematu? Ceny wywozu śmieci mogą rosnąć z różnych powodów, również z chciwości ale jak to się ma do oznakowania opakowań lub zmiany standardów ich produkcji. Walcz z chorymi cenami a nie segregacją.
@To_ja_moze_pozamiatam: nie, powinien być kod typu:
1- do pojemnika 1
2- do pojemnika 2
i reszta cię nie interesuje.
@mleko23: a przed wyrzuceniem trzeba jeszcze umyć pojemniczek, żeby sortownia nie musiała zużywać swojej wody :D
@To_ja_moze_pozamiatam: Dołączam do propsowania. Też czasem nie wiem, co gdzie wrzucać.
Problem w tym niestety, że w wielu gminach zasady są odmienne, w niektórych trzeba myć, w innych nie, jedne przyjmują w pojemnikach na plastik wyłącznie recyklingowane opakowania, inne biorą wszystko i sami porządkują na sortowniach. Należałoby więc najpierw wprowadzić ogólnopolskie jasne zasady dotyczące sortowania śmieci i po tym rozpocząć akcję edukacyjną, również z umieszczaniem informacji bezpośrednio na opakowaniach. Ech, marzenie.
@mleko23: Przecież jak wyrzucisz osobno pojemnik i pokrywkę to już nigdy się nie spotkają! Przestaną istnieć z dala od siebie oddzieleni twoją ręką i recyklingiem (ಠ‸ಠ)
@mleko23: to wszystko po segregacji i tak ląduje na tym samym placu i będzie tam razem leżakować bo recykling surowców z komercyjnych opakowań nie istnieje, jest nieopłacalny..
@mleko23: nie dość, że trzeba płacić za śmieci jakieś chore kwoty to jeszcze wyręczają się nami przy segregacji. Tfu tfu tfu
@To_ja_moze_pozamiatam:
Dokładnie. Na każdym opakowaniu powinno być gdzie wyrzućać. Bo jak widzę, jak ludzie np kartony po napojach wyrzucają do kartonów... W takich kratonach jest wszystko - plastik, papier i metal. To idzie do zmieszanych.
Najgorsze są te oznaczenia co niby oznaczają karton a tak naprawdę mówią, że części kartonowe z których są stworzone, są stworzone z kartonu albo z mieszanego kartonu (zdjęcie poniżej). Jest to dla konsumenta kompletnie bezwartościowe.
Ogólnie marzą mi się opakowania wielorazowego użytku, lub z łatwo-przetwarzalnych materiałów
@To_ja_moze_pozamiatam: to ty rozumiesz co tu jest napisane? Czym jest kubek i pokrywka - wiadomo, ale czym jest opakowanie, pokrywka numer 2 karton i nasadka?
@bartdziur: chwile o tym pomyslalem i musze przyznac Ci racje. To co na zdjeciu OPa jest lepsze niz to co mamy teraz, ale to o czym napisales to bez watpienia najlepsze rozwiazanie.
@CultedelaRaison: w czym to jest lepsze i co mamy teraz?
@To_ja_moze_pozamiatam: @mleko23: ta segregacja jest bardzo prosta do rozwiązania. Wystarczy stawiać kolorowa kropkę na opakowaniu/wieczku/butelce. Np:
1. Papier- kolor niebieski
2. Szkło- zielony
3. Alu, plastik - zolty
Itd.
@To_ja_moze_pozamiatam: w Australii jest świetny system. Jak jest na opakowaniu taki obrazek "recyklingu" to do recyklingu, jak nie to mieszane i elo.
Dziś w jakimś wątku o #stanowski widziałem komentarz że teraz aby zamknąć cykl stano musi zrobić jakaś zrzutkę i seby z brimigham będą zadowolone. Wchodzę na twittera i widzę to xD
#kanalsportowy
#gotujzwykopem
Hejka, robię pizzę :3 ktoś chce kawałek?