Jak Rusell wyszedl z bolidu i zaczal biec w strone chinczyka to pierwsza mysl ze biegnie mu wpierdolic jak do bottasa rok temu xD
#f1
Pszczoła żyje mniej niż 40 dni. Odwiedza co najmniej 1000 kwiatów i produkuje mniej niż łyżeczkę miodu. Dla nas to tylko łyżeczka, a dla niej to całe życie
#zajebanezreddita #ciekawostki #pszczoly
@Castellano: też zauważyliście, że w tym roku pszczół i innych zapalaczy jest malutko? Chodzę po parku, dookoła wszystko kwitnie na na kwiatkach owadów 0.
@Castellano: równie dobrze możesz podmienić pszczoła na Janusz i że pracował przy produkcji garnków ze stali nierdzewnej i wyjdzie na to samo xDDD
@Castellano: pszczoła robotnica i to te, które urodziły się w okresie letnim, inną długość życia mają inne pszczoły :p
@celulozy: Są, są, tylko one nie są tak samo aktywne przez pełen dzień. Poza tym różne owady oblatują różne rośliny.
@celulozy: w miastach za bardzo uli nie ma. Natomiast w domu rodzinnym, lub u babci to aż huczało od pszczół.
W Polsce niestety jest straszny problem jeśli chodzi o pszczoły. W jednych miejscach (jak u babci) jest przepszczelenie i jest z 5 pasiek w jednej wsi a w innych nie ma nic - nawet na dziko. Z innych dowodów (niestety) anegdotycznych, to w domu rodzinnym teraz się zredukowało z 4 na 2 i to jeszcze są jedyne pasieki w okolicy więc mają mega przemiał. A w mieście? U mnie w okolicy to tylko jedna pasieka jest mi znana a oni mają może z 4-5 uli (a tu i tak się chwalili 200 tyś. pszczół).
@Castellano: boje się panicznie pszczół, os itp. ale wiem że bez nich ludzkość umrze także trzymam się od nich zdaleka i chcę aby te owady odemnie były z daleka
@Castellano: Byłem na serwisie pompy ciepła koleś pytał się czy boję się pszczół, a ja że os czy szerszeni to tak ale pszczoły są spoko. Miał ule zaraz przy agregacie. Szczerze wole pszczoły bo sobie latają i nie męczą jak muchy czy komary jak im nie przeszkadzasz to ci nic nie zrobią to są spoko ziomki :)
harowania na tego Janusza królową.
@celulozy: one tak jak ludzie mają pęd do rozmnażania i dlatego harują, nie na królową
@celulozy: u mnie w ogrodzie gwar jak na targowisku, pszczół i trzmieli bardzo dużo, może to też zależy od okresu kwitnienia (kwitnięcia?) danych kwiatów
@Castellano: dlatego ludzie to chuje że jeszcze w dodatku zabierają im ten miodek na który harowały i dają jakiś gówno syrop w zamian xD
@celulozy: Nie. Na wsi wszystko ok. Zapylaczy było mnóstwo. Szczególnie pod koniec kwietnia na początku maja kiedy kwitły wiśnie, brzoskwinie, czereśnie, śliwy czy jabłonie. Teraz ule zostały przeniesione na łany kwitnącego rzepaku. Myślę, że wszystko z przyrodą jest ok.
@celulozy: jest masakra w tym roku... jak ktoś ma jakąś działkę czy balkon to można kupić kokony murarek i zrobić im taki domek. One nie dziabią, są bardzo spokojne i też zapylają. Zawsze to jakaś pomoc, bo teraz nie dość że susza, to owadów pożytecznych jak na lekarstwo.
też zauważyliście, że w tym roku pszczół i innych zapalaczy jest malutko? Chodzę po parku, dookoła wszystko kwitnie na na kwiatkach owadów 0.
@celulozy: chodzę po polach, lasach i łąkach i latających żyjątek jest po prostu mnóstwo. W tym os i pszczół
@cheeseandonion: ale jak one umierają? W ulu, czy wylatują na ostatni lot i spadają gdzieś w trawę?
@celulozy: nie wiem jak z zapylaczami, ale szyba mojego auta mówi co innego( ͡° ͜ʖ ͡°) masakra, nie pamiętam kiedy ostatnio tyle razy musiałem czyścić szybę...
@celulozy w moim rejonie bardzo duzo. Nawet do mieszkania mi juz 3 wleciały. Musiałem łapać i wypuszczać, bo same już tak łatwo nie odnajdują drogi a zewnątrz
@celulozy: w tym roku nadejdzie masowe wymieranie, eksperci szacuja ze umrze około 550 milionow do 1,5 miliarda ludzi, taka będzie kleska glodu. Dlatego w tym roku nasa w kooperacji z europejską agencją kosmiczna i spacexem zaczyna budowe bazy na marsie, aby odnaleźć ruiny starożytnej cywilizacji która ogarnęła podroze miedzygwiezdne
@Castellano: No to jest mega pojebane zresztą tak samo w nami: Jak widzimy jakiś wielki obraz to widzimy tylko autora głównego, a często przy freskach było iluś tam pomocników, którzy uczyli się 10 lat jak coś tam namalować aby teraz nawet nie być pamiętany. Albo ok. 20 wieków skrybów, którzy anonimowo przepisywali książki zanim ktoś nie ogranął, że oni są w chuj zbędni bo można przecież cyk drukareczką.
też zauważyliście, że w tym roku pszczół i innych zapalaczy jest malutko? Chodzę po parku, dookoła wszystko kwitnie na na kwiatkach owadów 0.
@celulozy: są badania mówiące, że owady giną nawet szybciej niż inne zwierzeta i biomasa spadła przez ostatnie kilkadziesiąt lat o 70%.
@celulozy: szczerze to nie, u mnie w rabacie było ich baaaardzo dużo w tym roku, chyba za późno szukasz tych zapylaczy ,jak już wszystko zakwitło :)
@MieszamKaweOlowkiem: nie, w zimie pszczoły tylko utrzymują już istniejącą kolonię w tzw zimowli, nowe się nie wykluwają wtedy.
@celulozy: Wielkie wymieranie
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809
@celulozy: U mnie cała stodoła zajebana pszczołami, zleciały się do rurek, żeby zabić bo mieliśmy w szafie rurki z pszczołami.
Do domu przyleciała nawet jedna, ale wleciała między okno a siatkę od okna i zaczęło padać to zamknąłem okno. Już nie wstała.
@celulozy:
Wręcz przeciwnie. W okresie kwitnienia drzew owocowych było ich wybitnie dużo w tym roku. Na działce specjalnie zostawiłem im mlecze, szafirki i fiołki żeby miały wyżerkę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Uratowałem też trzmiela dając mu syropu klonowego ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
@Laskolnikov: u mnie na balkonie przyleciła kiedyś pszczoła murarka złożyła jajka w bambusowych dwoneczkach. Póżniej zrobiliśmy im domek z bambusowych rurek i mamy własny ul :)
Jest 5 sztuk na razie, ale za rok bedzie więcej bo rurek jest sporo!
To murarki, miodu z nich nie bedzie ale zapylają tak samo (albo i lepiej) jak miodne.
Ciekawostka, wogóle się nas nie boją. Normalnie oswojone :D
@celulozy: nie wiem, skąd piszesz, ale u nas (lubelszczyzna) to wina pogody. Jak nie zimno, to wiatr, to susza, to Zimni Ogrodnicy i znowu wiatr. Z rzepaku, który kwitnie ok. 2 tygodni i właśnie zaczyna przekwitać, pszczoły miały 3 dni (!) w pełni sprzyjających warunków.
Jak Rusell wyszedl z bolidu i zaczal biec w strone chinczyka to pierwsza mysl ze biegnie mu wpierdolic jak do bottasa rok temu xD
#f1
Rosja w nieco ponad tydzień zajęła dwa 100-tysięczne miasta na wschodzie Ukrainy oraz wszystkie pobliskie tereny niszcząc najlepsze jednostki ukraińskie przy okazji.
Co robi wykopek? "HURR DURR RUSCY PRZEGRYWAJĄ, POTĘŻNA OFENSYWA NA CHERSOŃ TRWA ( ALE SZCZEGÓŁÓW NIE WOLNO UJAWNIAĆ ), DONIECK TO JEDYNIE ODWRÓCENIE UWAGI, KILKA SYSTEMÓW HIMARS SPOWODUJE ODBICIE pokaż całość
#f1