Jeden plus, jedno splunięcie na ten upadliński ryj
#ukraina #wojna
X kur#a D
Choć, jak ustaliliśmy, nie jest to cud, tylko pomysł na uatrakcyjnienie postumentu, to miejscowi kupcy już sprzedają „wodę papieską”, która popularnością ma przebić nawet słynne wadowickie kremówki.
Jprd (-‸ლ)
https://gazetakrakowska.pl/wadowice-z-papieskiej-laski-trysnela-woda-ludzie-mysla-ze-to-cud-mozna-ja-kupic-po-50-zl-za-butelke-wideo-27052022/ar/c1-14515685
#bekazkatoli #religia
@acidd: prawda jest taka, ze religia to jest hobby. dziwne hobby - fakt, ale nieszkodliwe (w zamysle). i jak sie zastanowic to calkiem rozbudowane. cos a'la planszowka rpg plus mozna pojsc do nieba (o ile istnieje). niestety klechy przerobily to na swoja modle (XD z okreslenia) i mamy co mamy. palenie kotow. gwalcenie dzieci. etc.
@acidd: dobrze ze nie trysnela z innego miejsca bo by domy swoje w Providencie zastawili żeby mieć kilka kropel kremówkowego nasienia XD
powoli powoli i może kiedyś się skończy ten cyrk
@acidd: Jakby młode pokolenie było konsekwentne i zgodnie ze swoim stanowiskiem, że "to bzdury" nie posyłali dzieci na religię/do komuni/bierzmowania, nie pchaliby się do chrztów i ślubów dla świętego spokoju, to może progres byłby szybszy, ale jest jak jest. Mam nadzieję, że za mojego życia jeszcze zobaczę jak KK spadnie z rowerka.
@acidd:
Urząd Miejski po ponad dekadzie naprawił zamontowaną w nim fontannę, ale pielgrzymi wierzą, że to cud
Cud bo tylko 10 lat naprawiali
@acidd: Zawsze mnie to dziwiło za gówniaka, że krzyczeli, żeby nie czytać Harrego Pottera bo tam są czary i okultyzm a u nas zawsze były "święte źródełka", "pielgrzymki w miejsce objawień", "święte obrazki i medaliki", "święcenie samochodów" xD
@acidd wszyscy ludzie powielają schematy jest to socjalizacja. 10 przykazań mógłby każdy przestrzegać. Od 4 do 10.
@Azerbejdzanski: nieszkodliwa w zamyśle? Przecież w zamyśle słowo samego Boga każe zabijać za najróżniejsze irracjonalne przewiny, kapłani nie wzięli tego znikąd
ale nieszkodliwe (w zamysle)
@Azerbejdzanski: patrząc na ultra-katolików to widzę, że religia degeneruje umysł i zdolność racjonalnego myślenia.
niestety klechy przerobily to na swoja modle (XD z okreslenia) i mamy co mamy.palenie kotow.
@Azerbejdzanski: Czy ja o czymś nie wiem? Długo jestem w internecie ale jeszcze o paleniu kotów przez katoli nie słyszałem XDDDDD
prawda jest taka, ze religia to jest hobby. dziwne hobby - fakt, ale nieszkodliwe
@Azerbejdzanski: religia nawet w wykonaniu "przeciętnego" wyznawcy jest szkodliwa. Stanowi fundament dla ekstremistów, którzy nie istnieliby bez rzeszy zwykłych wiernych.
@Azerbejdzanski: no tak średnio nieszkodliwe to hobby. Słyszałeś na przykład że ostatnio katolicy zmusili kobiety do rodzenia śmiertelnie chorych dzieci które umrą w cierpieniu chwilę po urodzeniu, bo ich Bóg sobie tego życzy?
@acidd: mnie jest szkoda, że Kościół poszedł w takim kierunku, w jakim poszedł. W zamyśle to jest świetna organizacja - pomagaj, nie chowaj urazy, szanuj bliźniego i tak dalej. To powinna być wspólnota ludzi, którzy się znają i robią wspólnie coś dobrego, a przy okazji się pomodlą.
Widziałem taki kościół na studiach - w duszpasterwach akademickichwe Wrocławiu. Ludzie się tam znali, razem jedli, spędzali wolny czas, pomagali w bidulu, pomagali starszym itp. Kazania na mszach najczęściej odnosiły się do wydarzeń z życia tej grupy, a nie były zmyślonymi historyjkami. To mi się podobało, chociaż było też okrutnie czasochłonne.
A typowy kościół to niestety kult jednostek, obrazów, figurek, kazania przypominające wymuszone wypracowania z podstawówki i bezmyślnie powtarzane obrzędy dla samych obrzędów. To trochę tak, jakbym miał ciągle czytać i słuchać jak się buduję domy ale nigdy nie postawić nawet płotku.
Szkoda, wielka stracona okazja.
prawda jest taka, ze religia to jest hobby. dziwne hobby - fakt, ale nieszkodliwe
@Azerbejdzanski: nieszkodliwe to by było gdyby się kapłani do polityki i legislacji nie wpierdalali i nie wykorzystywali swojej pozycji do bezkarnego molestowania dzieci
@acidd: to samo można powiedzieć np. o tęczowcach:
1. bezmyślnie powielają schematy, które otrzymali w darze od tęczowej społeczności/propagandy/ideologii,
2. są typem niewolnika, który musi czuć nad sobą bat (oskarżenia o rasizm i inne podobne brednie) bo inaczej nie potrafiliby się przyzwoicie zachowywać
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@acidd: jak dla mnie wychowanie ma duże znaczenie bo ja nie byłem wychowywany w wierze katolickiej, nie chodziłem do kościoła nie znałem modlitw. Dopiero zmuszanie do tego zaczęło się przed komunią i po ale to już było za późno bo ja po prostu nie wierzyłem. Teraz to nawet jakbym chciał to i tak nie potrafiłbym uwierzyć w Boga.
@acidd: Tylko niestety wbijają nam się wszystkim w życie i nie dość że płacisz za to ciężko zarobionymi pieniędzmi to jeszcze brakiem wolności.
@Azerbejdzanski: @acidd: kurwa, nieszkodliwego hobby. Niech robią co chcą tylko niech nie ingerują w nasze życie...
Czy wy kurwa zapomnieliście, że przez nich mamy prawo aborcyjne jak w afryce, w szkole uczy się religii a państwo wydaje gigantyczną kasę i płaszczy sie przed kościołem przy każdej okazji?
@acidd: oba punkty są poprawne. Żeby być wierzącym nie trzeba nic robić. Wystarczy być pasywnym. Rodzisz sie w wierzacej rodzinie i bezkrytycznie przyjmujesz wszystko to co ona wraz z spoleczenstwem ci dyktuje.
Zeby byc ateistą potrzeba wysiłku.
Musisz sam pomysleć, zaczac kwestionować otaczajaca cie rzeczywistosc. Dostrzec niezgodnosci. Dojsc do wniosków. I na sam koniec miec odwage zeby wbrew oczekiwaniom wszystkich dookola byc innym, wolnym.
Pomyślałam, że na dobrą sprawę komentarz zupełnie niepotrzebny i skasowałam
@Silmarils: też tak kiedyś myślałem ale takie komentarze są bardzo potrzebne. Gdyby religia nie była ekspansywna to byłoby jeszcze ok ale niestety skoro ludzie się obnoszą ze swoimi wierzeniami i narzucają je innym to potrzebna jest przeciwwaga.
religia to jest hobby. dziwne hobby - fakt, ale nieszkodliwe (w zamysle).
@Azerbejdzanski: w zamyśle - być może tak, w zamyśle nawet Islam jest religią bardzo tolerancyjną i pokojową.
Tylko kurna, miliony ludzi wymordowanych z powodu, że "mój Jezus jest bardziej święty, niż twój" trochę z tym zamysłem nie przystają :)
BTW, wszystkim uważającym ciapatych islamistów za kolebkę terroryzmu przypominam, że w drugiej połowie XXw terroryzm w Europie kwitł za sprawą organizacji z korzeniami tkwiącymi w chrześcijaństwie.
mnie jest szkoda, że Kościół poszedł w takim kierunku, w jakim poszedł. W zamyśle to jest świetna organizacja - pomagaj, nie chowaj urazy, szanuj bliźniego i tak dalej. To powinna być wspólnota ludzi, którzy się znają i robią wspólnie coś dobrego, a przy okazji się pomodlą.
@sasik520: no witamy ignoranta, który nie ma pojęcia o czym jest Biblia. Jak ci się nie chce czytać, to mógłbyś chociaż zerknąć na moment obdarowania ludzi Dekalogiem. Zaraz po przykazaniach zostały wymienione kary za ich złamanie - często jest to śmierć, nawet za coś tak błahego, jak praca w dzień święty.
Kościół zmienił niezmiennego Boga, a także dogmaty. Ba, jest tak bezczelny, że zmienił sam Dekalog, czyli jedyny taki zbiór praw danych przez samego Boga. Zrobili to, żeby dostosować się do zmian w świeckich wartościach, żeby nie odpychać ludzi i dalej mieć władzę i nie odstraszać swoimi prymitywnymi regułami. Niestety obecnie są bardzo do tyłu za świeckimi wartościami i muszą wymyślić nowy kit, który będą mogli wciskać ignorantom, którzy nigdy nie przeczytają Biblii.
@srogie_ciasteczko: dlatego piszę o zamyśle. Traktowanie Biblii bardzo dosollownie uważam za zwyczajnie głupie.
@sasik520: głupotą to jest wybieranie części Biblii i ignorowanie reszty, przy jednoczesnym twierdzeniu, że była pisana pod natchnieniem Boga, dlatego zawiera prawdę.
To jak mówienie, że islam to religia pokoju. Wystarczy wybrać odpowiednie fragmenty i nazwać te niewygodne metaforą.
głupotą to jest wybieranie części Biblii i ignorowanie reszty, przy jednoczesnym twierdzeniu, że była pisana pod natchnieniem Boga, dlatego zawiera prawdę.
@srogie_ciasteczko: czemu coś musi być albo czarne, albo białe?