Wpis z mikrobloga

hej, zrobiłem ciasto z kalkulatora pizzy, według proporcji tam podanych. Namieszałem ale było zbyt mało wody i nawet nie "skleiły" się wszystkie składniki, dolałem wody, ciasto wyszło twarde i mało rozciągliwe. Zostawiłem je na około 12h w temp pokojowej, wydaje mi się, że trochę wyrosło ale nie pojawiły się na nim żadne bąble :) Teraz leży sobie w lodówce, jak długo powinno tam leżeć i ile po za lodówką przed wypiekiem? I najważniejsze, czy coś z tego wyjdzie?
#gotujzwykopem #pizza
  • 5
@KrolikMU: wymieszałeś czy wyrobiłeś? Jak Ci się składniki nie połączyły do końca to jest zapewne w cholerę niewyrobione. Poszukaj sobie filmików o wyrabianiu ciasta do pizzy konkretnie, bo jak się nie umie to i godzinę można wyrabiać i nie będzie wyrobione. Przy dobrej technice wymaga około 15 minut. Bąble się pojawiają jak gluten jest rozwinięty i jest w stanie zatrzymać powietrze w cieście, ale żeby gluten się rozwinął to ciasto musi