W głowie mi się nie mieści, że wciąż są ludzie pokornie akceptujący kolejne subskrypcje i wydają 300 zł rocznie na YouTube premium
#heheszki #takaprawda #truestory #youtube #youtubepremium #vanced #android #telefony
#remontujzwykopem #ogrzewanie
Mirki szukam porady jakby to sensownie zmodernizować dom. Nie wiem jak dobrze opisać mój problem. Chciałbym żeby ktoś wykonał obliczenia dla nieruchmości co najbardziej opłaca się zrobić. Np:
- wymiana dachu - koszt ~50k - oszczędność 1.5k rocznie na ogrzewaniu
- wymiana okien - koszt ~30k - oszczędności 2k rocznie
- zrobienie wszędzie podłogówki ...
itd. Jak to się nazywa i gdzie szukać?
@NiedzielnyMirek: ciepło ucieka do góry wiec dach to podstawa
Ale po co wymiana dachu? Raczej ocieplenie i to będzie w granicy 50-100 PLN m2
Okna to zależy jakie masz i na jakie zmienisz
Zrób audyt energetyczny i wtedy można patrzeć co się opłaca a co nie.
@NiedzielnyMirek: obuduj dom szklarnią, nawet taką z grubszej folii wyjdzie podobnie, a oszczędność ciepła w kosmos pójdzie, brak problemu z wilgocią, dachem itd, ogród w zimie z owocami i czysta oszczędność i jeszcze bilety możesz sprzedawać za zwiedzanie. Serio trudno o lepszą opcje, chociaż jak masz duży metraż to różnie może wyjść
@NiedzielnyMirek: strona nie jest idealna ale sprawdza się bardzo dobrze.
zamów fachowca od bilansu jak otrzymasz wynik to wprowadź te same dane na strony którą podałem różnica max 10%
Do domowego użytku wystarczy naprawdę jest ok.
Wstaw link z wynikiem.
@NiedzielnyMirek: masz tutaj jeszcze jedną appkę, przelicz sobie też tutaj i zweryfikuj. Wypełnij wszystkie dane łącznie z powierzchniami przeszkleń czy utrzymywaną temperaturą w domu. http://ekodom.eko.org.pl/
Dla naszego rzeczywistego domu zużycie pokrywa się z tym co pokazuje ta appka, więc wydaje mi się że spoko liczy.
W głowie mi się nie mieści, że wciąż są ludzie pokornie akceptujący kolejne subskrypcje i wydają 300 zł rocznie na YouTube premium
#heheszki #takaprawda #truestory #youtube #youtubepremium #vanced #android #telefony