Pewna wiadomość rozwaliła mi dzisiaj mózgownicę. Przejeżdżałem nie raz przez Tychy DK1 i się zawsze zastanawiałem co to kurka wodna jest - zakład karny, a może jakieś powojenne wieże Germańców? Otóż nie!
pokaż spoiler Mianowicie budynek, który widzicie na zdjęciu to **Kościół świętych Franciszka i Klary w Tychach, który budowany jest od 22 lat XDDD**
#slask #tychy #polska #kosciol
@kimunyest95:
poważnie nie spodziewałem się, że można wymyślić bardziej szkaradny kościół, niż warszawska wyciskarka do cytrusów
Oj mało jeszcze widziałeś w życiu, Mireczku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wyciskarka to imo nie jest nawet top10.
@kimunyest95: wbrew pozorom w środku jest mały. Przynajmniej część "kościelna" (reszta to miejsce gdzie franciszkanie żyją) ( ͡° ͜ʖ ͡°) W grudniu wpadnij na żywą szopkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kimunyest95: z tego co pamiętam to budują go tak długo bo kamień z którego go robią sprowadzają z drugiego końca świata
@kimunyest95: według wiki jednak jest to dolomit z libiąża ale ktoś mi kiedyś mówił że go importują więc już sam nie wiem
@kimunyest95 Zobacz sobie bunkier atomowy pod Citin Pointy ( ͡º ͜ʖ͡º)
pokaż spoiler TO JEST DOPIERO PASKUDNY KOŚCIÓŁ
@kimunyest95: Już od dziecka wiedziałem, że najlepszą obroną przed LGBT jest wieża kościelna i łuk. Biskupie, oto moje dzieło ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie, na niczym się nie wzorowałem...
@ZackOscielny: To nie kwestia kamienia, a technologii budowy. Chcą mieć tak, jak w Asyżu, więc budują w tej samej "technologii".
Pewna wiadomość rozwaliła mi dzisiaj mózgownicę. Przejeżdżałem nie raz przez Tychy DK1 i się zawsze zastanawiałem co to kurka wodna jest - zakład karny, a może jakieś powojenne wieże Germańców? Otóż nie!
Mianowicie budynek, który widzicie na zdjęciu to Kościół świętych Franciszka i Klary w Tychach, który budowany jest od 22 lat XDDD
#slask #tychy #polska #kosciol
@kimunyest95: Z jakiej pozycji na DK1 widzisz tę budowlę?
Przecież przez ekrany akustyczne zupełnie tego kierunku nie widać.
@kimunyest95: Konkretnie proszę: Gdzie?
Nawet ciągniki ciężarowe są poniżej linii ekranów. Ekrany zamontowane są praktycznie na całej długości trasy przez miasto z małymi wyjątkami, które są daleko poza horyzontem tego obiektu.
@unearth: Faktycznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nigdy nie zwróciłem uwagi, bo częściej mi się zdarzało jechać za dnia ze strony Katowic a w nocy pewnie już nic nie widać.
@runnerrunner: I jak sie zyje w Tychach? Od jakiegos czasu mysle zeby sie tam przeprowadzic z Kato, bo miasto wydaje sie dosc spokojne i wygodne do zycia. Rzvezywiscie tak jest?
Mianowicie budynek, który widzicie na zdjęciu to **Kościół świętych Franciszka i Klary
@kimunyest95: no dobrze, ale po co w takim razie im wieżyczki strażnicze i ochrona przeciwlotnicza? ;)
@kimunyest95: Myślisz, że to piramida ze StarGate? Otóż nie.
pokaż spoiler kościół pw. Ducha Świętego w Tychach, ul Myśliwska
zresztą o "specyficzną" architekturę sakralną w Tychach pytałem się na wykopie rok temu
https://www.wykop.pl/wpis/59186745/czy-w-tychach-mozna-wybudowac-kosciol-ktory-nie-wy/
@kimunyest95: Fajny! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Będzie łatwo przerobić na meczet, zakład karny albo krematorium! ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@kimunyest95: każdy głupi by zbudował. Prawdziwą sztuką jest długo budować, by długo robić zbiórki na budowę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kimunyest95: co się stało z architekturą kościelną w XX wieku? Od tysiąca lat budowali perły architektury, piękne katedry, nawet na wioskach kościoły z dawnych wieków mają w sobie jakieś piękno, symetrię. I nagle od jakichś 60 lat budują takie gowno, że aż pękają oczy. Co się stało?
@kimunyest95: Dokładnie mialem to samo :) Tyle że póki nie sprawdziłem tego miejsca z bliska sądziłem że to jakaś nieskończona inwestycja.
@kimunyest95: standardowy wpis bez rozeznania tematu :) akurat jest to projekt znanego i szanowanego architekta śp. Niemczyka. To, że nie został jeszcze skończony to inna sprawa. Ale co o tym może wiedzieć wykopek he he, śmieszny obrazek he he wieże kościół tandeta
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Franciszka_z_Asy%C5%BCu_i_%C5%9Bw._Klary_w_Tychach
W Radomiu też niczego sobie budowla sakralna
@Africanchild: zajebisty, gdyby usunąć krzyż z dachu to wyglądałaby jak jakaś budowla sci-fi idealnie pasująca do jakiejś gry czy filmu
@kimunyest95: he he nie zesraj się ale to Ty dzwonisz postami z dupy :) 'omnibusie' xDddd tak się składa, że Niemczyka znałem osobiście i czytając takie wysrywy nie pozwolę na szukanie wykopkowej atencji obiezyświata w trampkach xD
@kimunyest95: mój parafialny, tj. św. Jadwigi w Tychach tez wyjątkowo brzydki. Teraz proboszcz uznał ze obłożenie go klinkierem pomoże. Otóż nie pomogło xD
@kimunyest95 w moim rodzinnym miasteczku ksiądz zaczął budować kościół jak miałem komunie. Mówił, że bierzmowanie to już będziemy mieli w nowym gmachu.
15 lat później jak ciągle stały tylko mury i chyba częściowo dach to księżulek został wydalony z parafii za przekręty na tej budowie.
Dzisiaj mijają 23 lata i widzę na google street, że kościół nadal wygląda jak miejsce budowy xD
@khazaddum: ten hotel to jest jakieś nieporozumienie. Zarówno architektonicznie jak i jako instytucja.
@WoKo: Mieszkałem w Tychach 19 lat życia i powiem tak - jeżeli chcesz się ustatkować, mieć dzieci i spokojnie żyć to super wygodne miejsce. Dla młodszych osób gorzej, bo zaplecze rozrywkowo-gastronomiczne nie istnieje, lepsze szkoły czy uczelnie i tak są w kato, wiec się zycie na dojazdach spędza
@kimunyest95: architekt niedawno zmarł niedoczekawszy realizacji swojego opus magnum
W Radomiu też niczego sobie budowla sakralna
@Africanchild: tu przynajmniej widać jakiś pomysł, choć wygląda okropnie, ten u op niby nie jest skończony i w sumie jak patrzę na inne zdjęcia to kto wie co z tego wyjdzie, bo z pewnych perspektyw nie jest aż tak źle. Tylko bywa tak, że projekt sobie, a wykonanie sobie- oby tu było inaczej. Najbrzydszy jest chyba ten w formie piramidy ze stargatea, ehh do tego w środku ołtarz i cały wystrój jakiś taki dziwny, mało sakralny. Nie wiem jak to jest, że ludzie w parafiach się godzą na takie dziwadła, wolę odgrzewanego po raz n-ty neogotyckiego kotleta niż taki wynalazek. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@kimunyest95: co kuwa?! Myślałem, że to jakieś wymyślne wieże obserwacyjne dla nadleśnictwa albo straży
@kimunyest95 miałem to samo. Mijalem z daleka wiele razy i mindfuck co to jest. Co śmieszne, jak pytałem kogoś z Tychów, to nie wiedział k co chodzi, bo dla nich to stały element krajobrazu
Pewna wiadomość rozwaliła mi dzisiaj jajecznicę. Przejeżdżałem nie raz przez A4 koło Krakowa i się zawsze zastanawiałem co to kurka siwa jest - baza na marsie, a może chatki hobbitów? Otóż nie!
Mianowicie budynek, który widzicie na zdjęciu to Alvernia studios, który wybudowany jest od 22 lat XDDD**
#malopolska #krakow #polska #niekosciol
@kimunyest95: jak widać w pl pare ciekawych obiektów się znajduje;)
w sumie jak się postarasz to znajdziesz szybko screenera festiwalowego :D
@Pannoramix: a nie możesz tego wrzucić na jakiś streaming? Chociażby viaplay, jeśli większe platformy nie chcą?
pokaż spoiler poproszę linka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polecam obejrzeć krótki filmik informacyjny.
Okazuje się, że projekt ma nawiązywać do architektury włoskiego miasta Asyż skąd pochodzi św. Franciszek.
https://www.youtube.com/watch?v=xw1lZe96RoQ
@kimunyest95: wiem gdzie to jest, tam gdzieś jak poziomkowa i przemysłowa ulica, zawsze myślałem, że to jakiś klasztor Shaolin czy coś xD
@President_Hubert: braama słońca to akurat spoko budynek, to blok mieszkalny, chyba przedszkole tam jest też
@kimunyest95: OOOOOOOcie Wój! Ja zawsze myślałem że to jakieś wierze do ćwiczeń strażackich.
Mianowicie budynek, który widzicie na zdjęciu to Kościół świętych Franciszka i Klary w Tychach, który budowany jest od 22 lat XDDD
@kimunyest95:
https://youtu.be/N9Asxqvr2m8?t=64
@kimunyest95: Nawet tu Kościół ma w dupie kobiety i daje najpierw męskie imię, przed żeńskie, a jak!
jest od 22 lat XDDD*
@kimunyest95: z początku pomyślałem, że Proboszcz jest fanem assassin's creed ale wtedy nie mógłby być budowany od 22 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
KK specjalnie buduje takie dziwne kościoły. Za 20-30 lat kiedy do polskich kościołów nikt już nie będzie chodził, biskupi spieniężą takie dziwadła od ręki. Powstaną w nich jakieś knajpki, hotele. Ale większość pewnie zostanie wyburzona dla działeczki w centrum miasta. A takie szkaradztwa, nie posiadające wartości historycznej będzie łatwo wyburzyć.
@kimunyest95: Jak tylko zobaczyłem te wieże, to w mojej głowie rozległ się głos skryby z Twierdzy: "Nie można tu tego zbudować, mój Panie." xD
@Vegasik69: 4 wieże po 40 metrów, a najwyższa będzie miała 70
https://youtu.be/UqwDvCVpiEc
@kimunyest95: To z mojego rodzinnego miasta - 20 lat budowy (teraz jeszcze pomalowany jest na taki budyniowy kolor) (ಠ‸ಠ)
@TSoprano:
Wygląda, jakby budowali meczet
Doszli do wniosku, że przygotują się zawczasu, jeśli wiatr powieje z innej strony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kimunyest95: gdyby nie te kosmicznie wysokie wieże to genialnie przypomina Asyż. Dopiero co stamtąd wróciłem i od razu mi sie skojarzyło. Fajny projekt tylko te wieże nie pasują.
który budowany jest od 22 lat XDDD
@kimunyest95: luzik, katedra w barcelonie jest budowana od 200 lat
@Szampion: jak go pierwszy raz zobaczyłem to myślałem że to jakieś rusztowania i że go jeszcze kończą
@Sultan_Kosmitow: Serio nie wiedziałeś? To budowla o której trąbią od dawien dawna non stop ;/
Tam ten kamień jest specjalnie ściągany z zagranicy
@kimunyest95: Widziałeś "Kler" ? Tam jest taka scena jak ksiądz opiernicza gospodynię, że wymieniła rynny i nie ma już dalszego powodu do zbiórek. Tak to działa. Owieczki łożą na budowę z której nieźle żyje całkiem sporo "budowniczych".
@kimunyest95: Ja pierdolę. W niedziele tak ksiądz tam będzie wołał wiernych do kościoła.
@kimunyest95: fajny kościół, na studiach trochę się interesowałem architekturą sakralną i niemiłosiernie irytowało mnie jak widziałem współczesne kościoły robione na nowoczesną modłę. Czasami można było zrobić to dobrze, ale większość przykładów to właśnie takie jak w zdjęciach powyżej, jakby projektował to jakiś Janusz. To w Tychach jeszcze daje radę
@kimunyest95: W sumie to ten kościół podsunął mi do głowy pomysł by wymóc na kosciołach budowę schronów pod obiektem. Nawiazywałoby to do tradycyjnej ochronnej funkcji koscioła w którym gromadzi się ludność w momencie zagrożenia. I w końcu znalazłaby się instytucja która by się tym zajmowała. Może nawet kasa która na nich dajemy nie byłaby w 100% zmarnowana. W Polsce mamy tyle kościołów że gdyby każdy miał pod sobą bunkier na 100 osób to najpewniej pomieściłyby z 70% populacji XD
@orkako: I to też w Tychach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
czy o ten kosciol Ci chodzi? xd Pierwszorzedny ulep.
@kimunyest95: Ten kościół jest taki paskudny, bo to miał być jakiś budynek użyteczności publicznej (nie pamiętam już dokładnie co), a kuria tylko to odkupiła. Dlatego jest chujowy, bo to nie miał być kościół w ogóle. Ale reszty projektów nie mogę obronić :P
@WoKo: mieszkania drogie, miasto spoko, rozrywka praktycznie nie istnieje, mamy centrum ale bez szału. W nocy zamiera cały ruch, jedyne co jeździ to czasem jakiś uber, o autobusie zapomnij. Generalnie Ja polecam, bo jest spokój, zieleń, pełno parków, jezioro paprocany, a i dojazd do Kato bez problemowy ;)
@Del: Tam gdzie jest Benedykt podobno miał być dom partii. No tragedia prawdziwa. A św. Klary i Franciszka oraz Ducha Świętego to nietuzinkowe bryły nietuzinkowego architekta Stanisława Niemczyka i są wizytówką miasta, szczególnie Duch Święty o czym zresztą była mowa wyżej.
@moserusik: Nie mam, chyba po prostu wpisałem w wyszukiwarkę i znalazłem już dobre kilka miesięcy temu. W sumie nie wiem czy legalnie. Z góry przepraszam współautora.
@chromypies: dobra. już odblokowałem. W sumie warto https://www.wykop.pl/link/6717897/niemczyk-ostatni-buntownik-architektury-moj-film-o-geniuszu-z-tychow/
@moserusik dobra. już odblokowałem. W sumie warto https://www.wykop.pl/link/6717897/niemczyk-ostatni-buntownik-architektury-moj-film-o-geniuszu-z-tychow/
DODAŁEM FILM "Niemczyk..." do znalezisk. Jakby ktoś chciał podbić jako "ad vocem" - śmiało :) https://www.wykop.pl/link/6717897/niemczyk-ostatni-buntownik-architektury-moj-film-o-geniuszu-z-tychow/
Wołam użytkowników, którzy zaplusowali następujący wpis lub komentarz:
https://www.wykop.pl/wpis/66354027/pewna-wiadomosc-rozwalila-mi-dzisiaj-mozgownice-pr/#comment-235293921
pokaż spoiler @Tytanowy_Lucjan, @kimunyest95, @Papilon, @killer87, @xxxmen, @rolnik_wykopowy, @tigletpilesarus, @malinowa_chmurka, @rzaden_problem, @tomlewski, @ElCuazador, @ZaufanaTrzeciaStrona, @walk_on_gilded_splinters, @hgter, @gosvami, @Droper, @wolodia, @dziobas, @Pipek, @zbiczek, @karol023, @liczy_no_ze_niby_nie, @oruniak, @buntpl, @Konigstiger44, @DOgi, @strixaluco, @zielonka18, @mastermaniak, @wassupgurl, @MightandMagic, @Nie3, @Niezalezny_Zawalowiec, @dzikiknur, @thrukdok, @embed, @Kisieldm, @dawajlogin, @choracy22, @M30h4Bb, @ElefantKatona, @Diego, @mrocznyorganista, @crawler, @Kamakumba, @izdread, @zebatykocur, @Nordtraveller, @holka-kofolka, @razdwatrzyczterypiecszesc, @marszewc, @SMKK, @XpedobearX, @Segor, @Critic, @wjtk, @balbezaur, @teomo, @tymbool, @NapoleonV, @GzS, @piorek_upiorek, @Mielony_I_Schabowy, @koder, @zapomnialem_, @YouCann, @JANIEZOLTY, @rumkowski, @AnonimowyGentleman, @matevtr, @Lesku10, @Piekny_Maryjan, @Azuz
@kimunyest95: Film na YT na którym można pooglądać kościół i posłuchać co ma do powiedzenia architekt:https://www.youtube.com/watch?v=TIsON6a_33s
@Azuz: No, jest dobra pizza w La Fontanie (choć ceny warszawskie bym powiedział xd), steki w Rock and rondel (Con Amore/Industrialną chyba zamknęli) i tyle w sumie. Potem typowa gastronomia dla małego miasta, czyli zjesz niedzielny obiad i urodziny babci wyprawisz (jak w Jokerze) ale nic szczególnego.
A jeżeli chodzi o bary i kluby to jest uber bieda. Na "tyskiej mariackiej" czyli za hotelem Tychy biednie i dresiarsko, a na Baczyńskiego raczej vibe dla ludzi w okolicach 40. Na imprezę tym bardziej nie ma gdzie wyjść. Trochę się niby polepszyło od kiedy mieszkałem, ale dalej życie jest w Kato.
@kimunyest95 Co jak co, ale według mnie to jest całkiem ładna konstrukcja i dodaje miastu uroku, więc pisanie, że jest szkaradny jest dla mnie trochę dziwne, choć no wygląd to kwestia subiektywna. Osobiście uważam, że fajnie, że coś takiego jest w Tychach, tym bardziej, że nie jest to tylko kościół, ale też zakon Franciszkanów.
@Biskup_Karate: ślimak przez pewien czas od strony Białegostoku był już pomalowany na pomarańczowo a od strony Warszawy jeszcze różowy. Pomalowali resztę dopiero wiosną tego roku.
A w tych zawodach zawsze prym wiodła kościół w Grajewie. Te rusztowania na wieży to pijany zwid autora, zamierzona konstrukcja.
Teraz już przebudowane. Mieszkańcy śmieją się że nareszcie zdjęli rusztowania.