Jestem ruską onucą bo nie zgadzam się na bycie traktowaną we własnym kraju jako obywatelka drugiej kategorii :(
#ukraina #niepopularnaopinia #pis
@rastafari85: żadna doroszka noe mogła mnie dogonić na drodzę do morskiego oka. Ale miałem taką kondycję albo te konie naprawdę mają już dość
@rastafari85: Jezu jak mnie to śmieszy te robienie zdjęć, że ktoś bez nóg, na wózku, bez głowy wychodzi na morskie oko a inni JADOM KONIKAMI.
Na tym żałosnym tatromaniaku co chwile o to awantury bo "grubasy" jeżdżą koniami.
Sam wychodzę na morskie ale w dupie mam czy ktoś jedzie dorożką.
Ludzie myślą, że jak by te KONIKI nie woziły ludzi to by sobie szczęśliwe hasały po łąkach.
Ta skończyłby na talerzach w karczmach.
@rastafari85: te końskie taksówki to największe przekleństwo zakopca. Męczenie zwierząt, stwarzanie zagrożenia i paskudny smród.
Ale za to drogie i niezbyt wygodne.
@kodecss: Wow, ale masz silną psychikę. Wierz lub nie, ale nie wszyscy żyją bezrefleksyjnie jak ty i niektórym takie rzeczy przeszkadzają. Co do skończenia na talerzach, i tak te konie przecież kiedyś umrą, więc w ich przypadku lepsza będzie szybka śmierć kończąc na talerzu, niż katowanie latami.
@romek898: Sorry człowiek jest wyżej niż koń, to koń służy człowiekowi. Taka jego rola, tylko nie pitol o cywilizowanym świecie bo widzisz jak cywilizacja zachowuje się gdzie indziej.
Kurwa gdzieś w indiach małe dzieci kopią jakąś glinę, żeby mieć za co jeść, co chwila w tych kopalniach ginie ich siostra i brat i każdy ma o to wyjebane.
Ale koniki na Podhalu są katowane to wielki kwik.
Sorry człowiek jest wyżej niż koń, to koń służy człowiekowi. Taka jego rola
@kodecss: no tak, a biały czlowiek jest wyżej od murzyna, dlatego murzyni byli łapani w siatki, upadlani, kaleczeni i zabijani ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gościu, serio nie widzisz różnicy między korzystaniem ze zwierzęcia a jego katowaniem?
@rastafari85: uważam, że wykorzystywanie zwierząt do pracy powinno być w dzisiejszych czasach permanentnie zabronione. Nie wiem jaka praca zwierząt jest dziś nie do zastąpienia, chyba tylko psy pasterskie, policyjne i przewodnicy, ale to nie jest praca do skraju wyczerpania.
@rastafari85: Znowu to samo. Wykorzystywanie niepełnosprawnych do zawstydzenia pełnosprawnych.
Te zdjęcie nie powinno istnieć.
@F_Ogot: Gdyby konie były odpowiednio dobrane, i waga zaprzęgu także, nie byłoby to dla nich wielkim wyzwaniem.
O moich potyczkach z TPN w tej sprawie już nawet mi sie nie chce pisac, bo przykro się robi.
@rastafari85: Niedobre, powyższe słowa należały do przedstawicielki osób niepełnosprawnych.
Byłem ciekaw jak zareagujesz gdy napisze je random z neta.
Żenada z twojej strony.
@rastafari85: tamtędy od dawna powinny jeździć elektryczne autobusy
Konie mogą se siedzieć w agroturystyce albo jako pomocnicy w hipoterapii. Z koniem nie ma tak, że albo wozisz grubasów BRYCZKOM albo lecisz na salami xD
@rastafari85: Pamiętam jak któraś partia chciała wpisać do USTAWY zakaz korzystania z koni nad morskiem okiem xD
Kurwa gdzieś w indiach małe dzieci kopią jakąś glinę, żeby mieć za co jeść, co chwila w tych kopalniach ginie ich siostra i brat i każdy ma o to wyjebane.
@kodecss: Konie nad morskim okiem są oglądane przez fajnopolaków na wycieczkach, hindusi nie.
Stąd ta różnica.
@rastafari85: Wóz konny na alufelgach i oponach od busa… to jest 11 puntów polskości na 10 możliwych.
@rastafari85: a jak by tak robić zdjęcia wozów i upubliczniać na stronie?
Kazdy mógł by zobaczyć te twarze.
Przecież nikt nie chce zakatować konia który jest wart 15k np.
@PiersiowkaPelnaZiol:
Bilecik na tą przyjemność to 50 czy 100 zł. Taki koń dość szybko się zwraca.
Byłem tydzień temu i lekko te zwierzęta nie mają, a teraz jest tam jakieś 10 stopni cieplej.
@F_Ogot: @rastafari85: spoiler alert: od tysięcy lat konie wykorzystywane są przez ludzi dla ich wygody i nikogo kurwa nie obchodzi wasze zmartwienie xD kupuję konia -> mam prawo na nim jeździć aż umrze, dealuj z tym
@rastafari85: Jedyne wytłumaczenie dla osób korzystających z przejazdu to tylko starsi, mocno chorzy jak dzieci z downem bądź inwalidzi. Reszta to chrbastwo polskie
@rastafari85: nie ma hajsu na przejażdżkę to musi zasuwać piechotą. Takie czasy, nic za darmo.
Sorry człowiek jest wyżej niż koń
@kodecss: Człowiek z takimi upośledzonymi, krótkowzrocznym i januszerskimi poglądami jak twoje jest akurat niżej.
@rastafari85: a no, w niektórych miejscach na świecie nie ma z tym większego problemu żeby kupić sobie niewolnika, niestety nie w europie już (od paru set lat dopiero) tutaj musisz zatrudnić kogoś na minimalnej krajowej
Sorry człowiek jest wyżej niż koń, to koń służy człowiekowi. Taka jego rola
@kodecss: Kto tak zadecydował? Ty? Koń? Biuro do spraw służebności człowiekowi? lol xD
@kodecss: Żyjemy w Polsce, nie w Indiach, i mamy realny wpływ na to co się dzieje tutaj, a nie w Indiach. Jak Ci to przeszkadza to przeprowadź się do brudasów i tam walcz o swoje.
@rastafari85: Byłem ostatnio, lało fest, ale warto czasem się przejść. Co chwile mijały mnie te dorożki wypakowane mega młodymi ludzmi, przykre.
@nvlnvl: co jest w tym przykrego? szedłem tą droga pierwszy raz schodzac ze szpiglasowego. 8km asfaltu po ktorym smigaja spalinowe samochody. zajebisty szklak LOL. Tam powinien kursowac w obie strony elektryczny autobus.
@ogrin8080: o to to, 8km asfaltu przez las a wielcy taternicy kwiczą że trzeba z buta bo inaczej się nie liczy xD. Cały problem sprowdza się do tego że z tej góralskiej cepelii leci lepszy hajs niż byłby z busików. Jak ktoś chce ciekawą trasę do przejścia to są setki fajniejszych tras niż to gunwo.
@romek898: Sorry człowiek jest wyżej niż koń, to koń służy człowiekowi. Taka jego rola, tylko nie pitol o cywilizowanym świecie bo widzisz jak cywilizacja zachowuje się gdzie indziej.
@kodecss te dzieci kopia te "glinę", żebyś kurwa miał z czego pisać swoje wywody ( https://holistic.news/elektronika-na-wage-zlota-co-sie-kryje-za-ekranem-smartfona/ ). Po drugie, mam mniej realny wpływ na te dzieci niż na te konie. Po trzecie każde zwierzę jest niżej człowiek, to znaczy, że możemy wykorzystywac zwierzęta do skraju wyczerpania? Przypominam ci, że żyjemy w Europie, a nie krajach trzeciego świata. Więc, weź swój telefon, telewizor, laptop, smartwatch i co tam jeszcze masz, sprzedaj to w pizdu, a kase przelej na biedne kraje, gdzie dzieci są wykorzystywane do ciężkich robót. Elektronika myślenia ci nie zastąpi, natomiast czytanie książek poszerzy twój horyzont rozumowania.
My, a w zasadzie nasi przodkowie europejscy przeszli taka samą drogę, jak ci ludzie w Afryce czy biednej części Azji i teraz możemy dbać o co kurwa chcemy, rozumiesz?
@uriel_ck: pomijając już, że lepiej tam iść niż wieźć dupe za kasę to kto i na jakiej podstawie twierdzi, że te konie są męczone?
@rastafari85: Osobiście nie wtrącam się czy ktoś chce wejść/zejść czy wjechać/zjechać z Morskiego Oka, ale zamiast koni już dawno powinny być Melexy. Pomalować je na jakiś oscypek i nikt nie będzie narzekał, że nie pasują do krajobrazu. ;)
@uriel_ck: pomijając już, że lepiej tam iść niż wieźć dupe za kasę to kto i na jakiej podstawie twierdzi, że te konie są męczone?
@patatier były sytuację, że konie padały podczas wjazdu na morskie oko. Człowiek się zmęczy wchodząc tam, myślisz, że koń się nie męczy ciągnąć pod górę przez kilka kilometrów tuzin ludzi? Część górali z całą pewnością dba o swoje konie, ale wierzysz w to, że każdy z nich o nie dba? Jeszcze jak koń jest już stary?
@rastafari85: Jezu jak mnie to śmieszy te robienie zdjęć, że ktoś bez nóg, na wózku, bez głowy wychodzi na morskie oko a inni JADOM KONIKAMI.
Na tym żałosnym tatromaniaku co chwile o to awantury bo "grubasy" jeżdżą koniami.
Ludzie myślą, że jak by te KONIKI nie woziły ludzi to by sobie szczęśliwe hasały po łąkach.
@kodecss: przecież są fundację chcące wykupic te konie. Ba,one wciąż to robią jak któryś jest niezdolny do dalszej pracy,po prostu to głupia wymówka górali.
@rastafari85: to sa konie pociągowe, moglyby dzien w dzien targac na gore jebaną lokomotywę i nic zlego im sie nie stanie. Publikuj, jak to robiles do teraz, cycki bo o tym mniej wiecej przynajmniej masz jakies pojecie.
@kodecss: ciebie śmieszy jak ktoś zdjęcia robi a innych śmieszy że ktoś w góry jedzie po to żeby na najprostszy szlak się wpierdalać konną taksówką xd
@kodecss
Ludzie myślą, że jak by te KONIKI nie woziły ludzi to by
sobie szczęśliwe hasały po łąkach.
One skończą na talerzach w karczmach. Po tym jak zostaną zajechane na trasie i nie będą dawać rady.
@uriel_ck: piszesz, że były to zrozumiałem, że wiesz. Mam tę odpowiedź rozumieć jako "nie wiem" w formie pasywnej agresji?
@arcypatelniagrozy: @rastafari85: to nie są konie pociągowe - starczy na nie spojrzeć.
@uriel_ck: a no to ja też wiem, że były tylko sam fakt ich wystąpienia niewiele mówi skoro nie znamy skali. Tym bardziej, że tutaj jest szarpanka wielu środowisk i przykładowo TPN potrafi zaniechać karania fiakrow, którzy łamali regulamin a Viva! wywierać naciski na swojego eksperta weterynaryjnego by nagłaśniał złe wyniki badań a na temat dobrych milczał.
Jakoś niezbyt wierzę żadnej że stron.
@kodecss: Jakby Podhale bliżej niż jakaś dolina Gangesu.
@rastafari85: > Lepiej dla tego konia gdyby był zjedzony, niż katowany do końca życia.
Jak Ty mnie chłopaku rozumiesz! Właśnie dlatego powinno być prawo do eutanazji. Mogą być nawet takie budki samoobsługowe jak w Futuramie
@rastafari85: uważałem, że tylko cycki wrzucasz i jesteś botem, a tu takie zaskoczenie
@rastafari85: Na świecie dzieci nie mają co jeść, przeciętna osoba owala ze smakiem dziesiątki kilogramów mięsa rocznie (często zwierząt inteligentniejszych i chodowanych w gorszych warunkach niż konie), ba nawet na budowach ludzie normalnie pracują i nikt na nich nawet nie splunie. Ale biedne koniki (zwierzęta naturalnie przystosowane do ciągnięcia i biegania) się trochę zmęczą XD Nie popieram dręczenia zwierząt i trzeba być rozsądnym ale na ten moment więcej ludzi padło na zawał wchodząc pod morskie oko niż koni, a robi się z tego kosmiczą aferę
@rastafari85: ja rozumiem że jest moda na krytykę ludzi przedsiębiorczych w tym kraju ale zapewniam cię, że taki przeciętny dorożkarz dba o tego konia bardziej niż ty o swojego psa.
@rastafari85: co ci się nie spina? Koń to zwierzę pociągowe i robi to co czego zostało przez Boga stworzone
@F_Ogot: @rastafari85: uwielbiam. Jadę tym powozem do samego końca trasy za każdym razem jak tam jestem, właściwie to ta jazda to dla mnie większa atrakcja niż to całe morskie kakaOko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@rastafari85: szkoda ze od lat władze zakopanego to totalne pizdy i nie potrafią ukrócić tego procederu.
Jestem ruską onucą bo nie zgadzam się na bycie traktowaną we własnym kraju jako obywatelka drugiej kategorii :(
#ukraina #niepopularnaopinia #pis
Regularne? To czym k*rwa zajmowała się ta powołana przez pisowskie mendy spółka?
#odra