Właśnie pojawiło się na tweeterze info, że jedna z Ukraińskich rakiet spadła na osiedle mieszkalne...
pokaż spoiler Żartuję, to rosyjski norylsk i nic tam nie spadło, tylko tak tam wygląda na codzień xDDDDDD
#ukraina
#rosja
#wojna
Hej mirki.
Sorry ze tyle to trwało ale właśnie wbija update do tego wpisu:
https://www.wykop.pl/wpis/66024681
No więc po kolei opowiem wszytsko z ostatnich dwóch tygodni.
1)sprawę zgłosiłem na policję kolejnego dnia.
2)Potraktowali to dość olewkowo dopóki nie padły faktyczne kwoty jakie pojedynczy ul moze być wart.
3)Sprawa poszła do kryminalnych 3 dni później pokazane zostało mi zdjęcie typa którego o to podejrzewali byłem na 99 procent pewny że do delikwent z nocy kradzierzy.
4)potem była kilka dni ciszy z strony policji (już myślałem że nie pociągną tematu dalej)
5)ale oni w tym czasie jeździli za typem, znaleźli kilka jego działek na których uwaga były nasze ule skradzione rok temu oraz ule innego pszczelarza z miejscowości 60km dalej.
6)W niedzielę dostałem zdjęcia czy to możliwe że są nasze ule z przed kradzierzy rok temu i nie miałem wątpliwości bo korzystamy z kilku charakterystycznych rzeczy.
7)Typa zgarnęli wczoraj na komendę o 6 rano trzymali do 23.
8)o 23 w konwoju razem innymi poszkodowanymi pojechaliśmy odebrać ule.
9)pszczoly o dziwo w jako takiej formie.
10)i my i inni poszkodowanymi idziemy w jeszcze w pozew o zadośćuczynienie.
11)Update co grozi typowi i jakie dostanie zarzuty będę miał za kilka dni.
#miod
#pszczelarstwo
#pszczoly
#policja
#zlodzieje
#kradziez
#rolnictwo
#lodz
#chwalesie
co grozi typowi i jakie dostanie zarzuty będę miał za kilka dni.
@paincreator:
Dopadnie go wiejska sprawiedliwość ludowa!
2)Potraktowali to dość olewkowo dopóki nie padły faktyczne kwoty jakie pojedynczy ul moze być wart.
@paincreator: Ile taki ul może być warty z "załogą"?
@paincreator: znajomemu kiedyś drzewka z podwórka zajebali jak jeszcze nie miał ogrodzenia. Świeżo posadzone. Ten naród to rak
@paincreator: brawo stary, nawet kurwa policja się spisała co jest dość niesamowite bo przeważnie mając numer rejestracyjny auta nie są w stanie ustalić właściciela.
@paincreator: Możesz polecić jakie najlepiej kupić zabezpieczenia do uli? Rodzice powoli startują z pasieką i chciałabym im kupić coś takiego w prezencie.
@hurb: No miło fest, dzwonisz na policje, że ktoś Ci kradnie coś z TWOJEGO DOMU a oni, że proszę przyjechać złożyć zawadomienie XD
o 23 w konwoju razem innymi poszkodowanymi pojechaliśmy odebrać ule.
@paincreator: jak pszczoły znoszą takie przenosiny?
Ten naród to rak
@Mistrszzz: Rakiem jest twój komentarz, i to jeszcze plusowany przez jakichś dzbanów. Nigdzie indziej na świecie nie dzieją się takie rzeczy co? Nikt nigdzie indziej nikogo nie okrada?
@paincreator przeraża mnie ile ten patus hissisZfartem dostał plusów doradzając ci zebys nie zakładał typowi sprawy i kupił sobie broń. Nie mniej jednak dobrze wiedzieć że inni właściciele odzyskali co swoje. Krótko z tym złodziejem, zakładajcie mu sprawę i niech teraz dziad beczy!
znajomemu kiedyś drzewka z podwórka zajebali jak jeszcze nie miał ogrodzenia. Świeżo posadzone. Ten naród to rak
@Mistrszzz: no kurwa, ogrodziłem działkę z dziadkiem drzewkami, dwa dni sadziliśmy brzózki i świerki takie 30cm dosłownie drzewka, dookoła są lasy, a i tak w tydzien zajebali wszystkie posadzone drzewka oprócz paru świerków
@paincreator: cieszę się mireczku, że w ostateczności wyszło pozytywnie. Chuj w kiche złodziejowi ヽ( ͠°෴ °)ノ
@paincreator: Super, ze odzyskałeś ule :)
A mam pytanie z innej beczki. Kupiliśmy z Niebieskim działkę, będziemy budować dom. Tak sobie pomyślałam, żeby w skrajnym końcu postawić ul lub 2 (wyszłoby jakoś 30 metrów od domu). No tyle, że ja się nie znam na pszczelarstwie.
Wiadomo, nic nie zrobię zanim nie zbadam tematu. Ale czy jest w ogóle taka opcja, że się ma ul i się nim nie zajmuje? W sensie nie zabiera miodu pszczołom? Czy one są wtedy samowystarczalne?
Chodzi mi o to, żeby mieć na działce, pomóc trochę środowisku, ale żebym nie musiała się nimi zajmować, bo się trochę boję ;)
Czy to się lepiej w takim wypadku w ogóle za to nie brać i zostawić sprawę profesjonalistom...
@paincreator: Gratulacje, odkładając na bok problemy które z tego powdu masz ciekawie się czyta o czymś tak dla mnie (mieszczucha) abstracyjnego.
Ktoś zajumał mi ule, na pokładzie miały po 40kg miodu i całą wielodzietną rodzinę :D
@paincreator dobrze, że odzyskałeś. Mi parę lat temu gwizdnęli nowki sztuki, plastikowe i nie znaleźli. Najlepsze jest to, że obok siebie stało łącznie z 30uli: 26 tradycyjne drewniane i 4 szt. plastikowe i tyle je ukradli xD
@paincreator: super mirek, jestem zaskoczony, no ale kryminalni to dość konkretni ludzie nie jak krawężniki typowe
@paincreator: Rozumiem, dziękuję.
Myślałam, że wystarczy im zapewnić dom, ciszę i spokój do spokojnego życia - na wolności sobie jakoś radzą :)
Ok, nie będę świata na siłę naprawiać. Zostawię im za to kawałek kwietnej łąki, żeby miały gdzie przylatywać.
z miodem na pokładzie 3 do 5 tysięcy
@paincreator: szczerze, to myślałem, że pojedynczy ul to może być wart więcej
@paincreator: złożyłeś skargę na dyspozytora? Nie powinieneś odpuszczać, bo innym razem będą człowieka mordować a taki powie, przyjdź Pan jutro.
@paincreator gratulacje! Mam nadzieję że koledzy pszczelarze, którzy tylko dzięki tobie odzyskali swoje ile, odwdzięczyli ci się.
I kto by pomyślał że polska policja załatwi temat w dwa tygodnie i na dodatek po wytypowaniu podejrzanego poddali go obserwacji dzięki czemu odzyskano więcej uli.
Nawet nie ma coś iść w odrebny pozew o zadośćuczynienie (chyba odszkodowanie bardziej), lepiej poczekać aż policyjni wycenią wszystko w postępowaniu karnym.
@Nordri: jak byłem dzieciakiem to po sąsiedzku był stary sad do którego właściciel praktycznie nie zaglądał. Masa zapuszczonych różnych drzew i między nimi kilka starych uli, facet do pszczół zaglądał może parę razy w roku. No i tak jak mówi @paincreator stwarzało to problemy bo się co jakiś czas roiły, nagle obsiadały coś w okolicy i ludzie dzwonili po znajomych pszczelarzy żeby ktoś zabrał. Parę razy nawet u nas pod domem mieliśmy rój na drzewie i też dzwoniliśmy po gościa który je zgarniał.
@paincreator: w gwoli wyjaśnienia to zadośćuczynienie jest za straty psychiczne. Musielibyście dowieźć w postępowaniu cywilnym, że kradzież uli wyrządziła wam szkodę w psychice której nie da się wycenić - raczej wątpliwe. Jeżeli chodzi o naprawienie szkody, to w postępowaniu karnym można wnieść o naprawie szkody i załączyć do akt sprawy ile byś średnio uzyskał z takiego ula, a nie otrzymałeś bo był skradziony tzw. utracone korzyści. Jeżeli to nie będzie skomplikowana sprawa to sędzia karnista orzecze Wam i nie trzeba będzie się barować w sądzie cywilnym.
@Pangia: ale przecież nic im się nie udało gość im och jak na tacy wystawił a i tak średni im poszło
@paincreator: dobrze że nie skończyło się umorzeniem...fajno że odzyskałeś co Twoje.
Przy okazji, masz co na sprzedaż? Sprobuję produktu pracownic kolejnego Mirka ( ͡º ͜ʖ͡º)
@paincreator: mafia pszczelarska xD ale super mirku ze wszystko skonczylo sie dobrze (。◕‿‿◕。) dojebcie gnoja
Czemu pszczelarze nie mogą żyć w zgodzie?
@Kura_Wasylisa: złodziej to nie pszczelarz, tylko zwykła k. ¯\_(ツ)_/¯
@paincreator: Super, bardzo mnie to cieszy. Obyś tego chuja dojechał. Domagaj się w sądzie amputacji jego kończyn.
@paincreator: Oprócz bezwzględnego więzienia, powinni gnoja jeszcze wychłostać. Prymitywna kara dla prymitywnego, złodziejskiego chwasta.
@paincreator Czyli jakby nie było Policja dużo Ci pomogła. Fajnie, że wszystko się udało, sprawca złapany, ule odnalezione. Pięknie się czyta takie wpisy.
@paincreator: Lenie, ale trzeba przyznać, że wzięli się za robotę i za to uznanie. Choć może być tez tak, że sprawa była grubsza, a nie zgłoszenie jednego pszczelarza.
@paincreator: aż nietypowe żeby p0lskiej p0licji udało się zrobić cokolwiek dobrego
@Pangia: bo jak coś takiego robią to obywatel siedzi cicho. Takich spraw są setki. A jak coś spierdzielą lub obywatel nie jest zadowolony to trąbi się o tym we wszystkich portalach tygodniami. Proste.
Wszystkim co zastanawiają się nad kupnem miodu od @paincreator mówię: kupować, nie pytać. Mireczek solidny jak granitowa skała. Miodek pycha. Mega poleconko ode mnie.
@paincreator: o jezu jak ja ci plusuję, mirek!
tamten wpis też plusowałem(i pamiętam doskonale), cieszę się, że sprawa idzie ku dobremu. ;)
Wszystkim co zastanawiają się nad kupnem miodu od @paincreator mówię: kupować, nie pytać. Mireczek solidny jak granitowa skała. Miodek pycha. Mega poleconko ode mnie.
@yaca_szczecin: ja akurat miodu nie lubię, i u mirka nigdy nic nie kupowałem, ale też polecam, a co xD
niech se odbija straty po tamtych złodziejskich ścierwach. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@paincreator: cieszy mnie kierunek w którym idzie zakończenie tej sprawy. Mam nadzieje że odzyskasz wszystko i dostaniesz odszkodowanie.
@paincreator: jak już jesteś to mam takie pytanko - do mojego oczka wodnego przylatują napić się pszczoły, raczej dzikie bo nie kojarzę żeby ktoś miał ule w okolicy. Niestety niektóre bidule się topią ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jakby można było im pomóc? Fajną rozrywką jest podawanie im kijka żeby sobie wyszły ale no ile można :D
@paincreator: Psiarskie choć raz robią co do nich należy i wszyscy w szoku, że coś zrobili. ehhhh smutek z sytuacji i radość, że Ci się chłopie udało. Gratuluje wytrwałości i powodzenia.
@paincreator: najbardziej w tej historii nieprawdopodobne jest, że policji się chciało prowadzić dochodzenie i pośledzić jakiegoś typka, który nie miał przy sobie ani grama marihuany (200 działek dilerskich).
@hurb Tak mimo pierwszego bardzo złego wrażenia, Panowie ostatecznie na wielki plus
@paincreator: Możliwe właśnie że już zbierali na typa papiery. Tym się krawężnik nie zajmuje stad tez brak zaangażowania z ich strony.
@paincreator: że względu na kwotę zareagowali, 20 uli to 100k mienie znacznej wartości. Tak mi się zdaje
@Nordri: Poszukaj po necie info o przygotowaniu miejsc dla dzikich pszczół-samotnic.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Murarka_ogrodowa chyba najbardziej user-friendly zapylacz
https://poradnikogrodniczy.pl/pszczola-murarka-ogrodowa-hodowla-jak-zrobic-domek.php jak robić domki
a na allegro spokojnie znajdziesz oferty sprzedaży pszczółek jeszcze w kokonach, choć jeżeli gdzies w okolicy już są to domek same zasiedlą z czasem
@paincreator: Liux nic mnie tak nie brzydzi jak złodziejstwo. Tak z innej beczki, masz może jakiś patent jak poznać miód, który jest żeniony?
@paincreator: Dopiero przeczytałem pierwszy post i wiem że już troche pisałeś ale chciałbym doprecyzować:
- Po sygnale z nadajników, wiedziałeś gdzie jadą i dogoniłeś ich i zajechałeś im drogę
- Oni się zatrzymali (było ich dwóch z tego co kojarzę, a ty sam) wysiedli i dobrowolnie oddali Ci ule ?
- Odjechali a ty zadzwonileś na policję
- Policja mając rysopis gościa i nr rejestracyjny namierza go
- Gość wiedząc że został złapany przez Ciebie na gorącym uczynku, nie przeniósł ukradzionych wcześniej rzeczy ze swojego terenu??? niezły debil
Dziwne zachowanie z jednej (nie powiadomienie policji po odebraniu sygnałów z czujników) i drugiej strony (nie pozbycie się gorących rzeczy). No ale rozumiem że to sytuacja ekstremalna i nie o wszystkim się myśli.
Powodzenia dalej
@paincreator: Dziękówa niechaj Tobie i Twoim rodzinom ludzkim jak i tym pszczelim wiedzie się w zdrowiu i pomyślności. Ps. Też mam pszczoły od kilku lat w drzwiach balkonowych, zasklepiły już swoje dziurki i pewnie dopiero na wiosnę je zobaczę to chyba murarki
@Nordri: wstawianie takich komercyjnych uli z komercyjnymi pszczołami naturze nie pomaga. Takie pszczoły doprowadzają do redukcji populacji dzikich pszczół, więc pomysł posiania kwiatów łąkowych i niekoszenie kawałka działki są dużo lepsze bo faktycznie mogą pomóc.
Możesz też posprawdzać jak zrobić malutki domek dla dzikich pszczół - będą ich tam pojedyncze sztuki czy dziesiątki (w jakichś słomkach czy drewienku) więc też nie będą Ci przeszkadzać.
@paincreator: myślę ze po jakimś słoiku miodku można by było podrzucić policjantom za sprawną akcje. Na przyszłość będą pamiętać a na komendzie zawsze do herbaty im się zda.
@Quirang: Dzięki. Jak widać jestem zielona w temacie. Ale domki dla owadów to jak najbardziej ogarnę :) I smalczyk dla sikorek w zimie i może jakiś karmnik.
Bo tu gdzie mieszkam to nic mi nie wolno ;( Chciałam sikoreczki dokarmiać, to była awantura, że siadają na ogrodzeniu i kupy robią, a ogrodzenie po prostu z desek i rzeczywiście dużo było śladów.
To chociaż kota sąsiadki dokarmiam czasem ;)
@paincreator: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak z ciekawości, nie da się gościa jeszcze pozwać za "utracone korzyści"? Art. 361. KC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@paincreator: Taką małą prośbę mam. Jak będziesz robił update, to zawołaj spambotem plusujścych ten wpis. Pewnie wielu to interesuje, a łatwo będzie przeoczyć.
@paincreator: A ja mam do Ciebie inne pytanie. Mam działkę i planuje posadzić jeszcze kilkanaście różnych drzew. Z racji, że nie mam jakiś większych wymagań odnośnie ich wyglądu, fajnie by było gdyby były miododajne. Co warto posadzić i nie za miliony żeby lokalni pszczelarze mieli z tego jakiś pożytek ? Gleba to glina/ ił.
@Nordri: nie ma sensu pszczoły miodnej w ten sposób hodować, zajmij się murarkami. Oprócz tego, że są zapylaczami, to jeszcze są kompletnie łagodne, a wystarczy im postawić hotel z trzciną. Sama mam 2 w ogródku przy bloku, teraz roi się tam nie tylko od murarek, jeszcze inne gatunki owadów sobie w nich żyją. A tylko powiesiłam domki, takie to proste (oczywiście warto zapewnić im pożytek, na przykład siejąc kwiaty, ale jeśli masz wokół łąki to też powinno wystarczyć).
@paincreator: jak to wyglądało że typ nie skończył tej nocy w areszcie albo w piachu? Powiedziales 'ej panie to moje ule' a on 'no dobra dobra masz pan' i mu pomachales?
@paincreator: Imagine - wbijają ci o 5 rano kryminalną z bronią, bo zajebałeś Ule z pszczołami xD
Swoją drogą skoro pszczoły były OK to chyba jakiś pszczelarz amator chciał sobie narobić miodu, albo konkurencje z okolicy wykosić
@hurb: nie przyjechali na wezwanie w nocy do złodzieja który mógł być niebezpieczny, olali sprawę, dopóki nie usłyszeli, że pszczółki kosztują więcej niż 100 zł a ule to nie są rozpadające się drewniane budki. Dostali numer rejestracyjny typa. No brawo!
@paincreator: Jak poszedł w 335 kpk i przyznał się do wszystkiego to jakaś kara pozbawienia wolności, obowiązek naprawienia szkody jeśli coś uszkodzone zostało, 5 tysięcy na pomoc postpenitencjarna i tyle pan idzie do domu i czeka na kwitek z sądu by stawić się w zk
Właśnie pojawiło się na tweeterze info, że jedna z Ukraińskich rakiet spadła na osiedle mieszkalne...
pokaż spoiler Żartuję, to rosyjski norylsk i nic tam nie spadło, tylko tak tam wygląda na codzień xDDDDDD
#ukraina
#rosja
#wojna
W 2009 roku pewien profesor z Uniwersytetu Stanford:
- podzielił studentów uczęszczających na jego zajęcia na 14 grup
- Dał każdej grupie $5 oraz 2 godziny
- Powiedział im, że zadanie polega na uzyskaniu najlepszego zwrotu dysponując tą kwotą (ROI)
- Powiedział, że po wszystkim będą pokaż całość