Wpis z mikrobloga

Historia ludzkości ma to do siebie, że często to co normalne, robione od tysięcy lat, zostaje po jakimś czasie wypaczone i wprowadza się głupotę i złą rzecz z jakiś przyczyn, a po pewnym czasie ta głupota staję się normą dla większości i ta normalna, dobra rzecz staje się czymś "dziwnym" dla wielu.
Tak np. jest z alkoholem, który nie został stworzony do upijania się ciągłego, ale do celów leczniczych- jako lekarstwo, do spożycia może kilka razy w roku, a dziś kto nie pije uznawany jest za dziwaka, przy czym dziwni są ci co piją, za dużo przynajmniej.
Tak samo z jedzeniem mięsa- od tysięcy lat nie tylko biały człowiek z Europy, ale i np. Japończyk mięsa jadł bardzo mało. 1,2 tysiąca lat w Japonii nie jedzono mięsa w ogóle. Gdy w 19 wieku cesarz zjadł mięso- doszło do ataku na pałac cesarski i dużych krwawych zamieszek. Uważano, że jedzenie mięsa zniszczy japońską kulturę, uważano, że zwierząt nie można zabijać, a mięso przynosi samo zło dla wszystkich.
Jeszcze 150 lat temu większość ludzi w Polsce mięso jadła co najwyżej kilka razy w roku, a w praktyce znacznie rzadziej.
Na podstawie badań archeologicznych ustalono, że dieta ludzi z Polski, Niemiec czy Danii była prawie bezmięsna, jedzono głównie kasze, owsianki, nieco ryb i bardzo mało mięsa- najwyżej kilka razy w roku. Mięso potem zaczęto wpychać sztucznie na stoły i to całe zło co one niesie dla ludzi (niszczy ich zdrowie), dla zwierząt (które często są hodowane w nieodpowiednich warunkach, okrutnie zabijane czy przewożone w złych warunkach), dla przyrody- która jest przez to niszczona i wiele innych złych rzecz dla ludzi, stało się jakby normą, że teraz to co normalne, tradycyjne, naturalne i dobre czyli dieta wegetariańska jest dla wielu jakby czymś dziwnym, a prawda jest, że to ludzie jedzący mięso robią coś dziwnego, głupiego i szkodliwego i nienaturalnego oraz nietradycyjnego.

Korzyści zdrowotne przestania jedzenia mięsa na rysunku:

#ciekawostki #kuchnia #gotowanie #europa #historia #japonia #historia #nauka #zdrowie #dieta #swiat #weganizm #wegetarianizm #medycyna #ludzie
nowyjesttu - Historia ludzkości ma to do siebie, że często to co normalne, robione od...

źródło: comment_1656764053OyHertxILUO9aWvj0uYXR5.jpg

Pobierz
  • 110
@nowyjesttu >alkohol stworzony jako lekarstwo
co? XD. Nie no, masz jakieś źródła na to? Bo z tego co utrzymają wszyscy uczeni (na podstawie wykopalisk i rzeczowych dowodów) to pierwsze umyślne warzenie alkoholu -- w tym przypadku piwa, bo łatwo je zrobić z łatwo dostępnych materiałów -- było w celu zwykłej konsumpcji albo na użytek rytualny.
Japończyk mięsa jadł bardzo mało. 1,2 tysiąca lat w Japonii nie jedzono mięsa w ogóle. Uważano, że jedzenie mięsa zniszczy japońską kulturę, uważano, że zwierząt nie można zabijać, a mięso przynosi samo zło dla wszystkich.

owsianki, nieco ryb i bardzo mało mięsa


@nowyjesttu: Okej @johanlaidoner, ale ryby to też mięso.
Tak w ogóle powiedzcie mi @Moderacja @a__s, jak to jest, że pozwalacie mu na posiadanie multikonta?
@nowyjesttu: “mięsa kiedyś nie jedzono" bo go #!$%@? nie było, świętem w wiosce było ubicie świniaka i zjedzenie go do ostatniej kości
Wiesz że kiedyś stawiano przed domami pomnik ananasa, bo był to symbol statusu? Tylko arystokracja mogła sobie na niego pozwolić, czy to oznacza, że mamy go nie jeść, bo nasi dziadkowie w ogóle go nie jedli?
Teraz popatrzmy na zdrowe, tryskające energią osoby będące wegetarianami od lat
hesus - @nowyjesttu: “mięsa kiedyś nie jedzono" bo go #!$%@? nie było, świętem w wios...
Jeszcze 150 lat temu większość ludzi w Polsce mięso jadła co najwyżej kilka razy w roku, a w praktyce znacznie rzadziej.


@nowyjesttu: Bo było drogie i niewielu mogło sobie pozwolić na luksus częstszego jedzenia mięsa, a za kłusowanie nie szedłeś do pierdla tylko mogli cię i zatłuc. Stąd przeciętny Antek mięso widział na Boże Narodzenie i Wielkanoc czy na weselu. Chociaż czytajac o pomysłach typu zakaz pestycydów te czasy mogą wrócić(
Bo z tego co utrzymają wszyscy uczeni (na podstawie wykopalisk i rzeczowych dowodów) to pierwsze umyślne warzenie alkoholu -- w tym przypadku piwa, bo łatwo je zrobić z łatwo dostępnych materiałów -- było w celu zwykłej konsumpcji albo na użytek rytualny.


@kombinerki42: i wiesz ile procent miało takie piwo na użytek zwykłej konsumpcji? max 2% co nie służyło upijaniu się a zabijaniu bakterii.