Wpis z mikrobloga

Nie jestem jakimś znawcą kaw, czy espresso to forma przygotowania/zaparzenia kawy, która jest tak skondensowana aby ją szybciej wypić? Czy ta forma ma jakąś inną funkcję niż oszczędność dla ludzi ceniących czas? Np. doładowanie jest silniejsze z początku ale krótsze niż jakby się wypiło więcej ml średnio mocnej kawy? #pytanie #kawa
  • 10
@interpenetrate: to chyba nie chodzi o oszczednosc czasu. niektorzy pija mocne kawy bo chca miec tego kopa albo po prostu maja wypalone kubki smakowe od tego gowna i szlugow, ze nic nie czuja. mocniejsza kawa to szybszy, mocniejszy peak i duzo gorszy zjazd.
@interpenetrate: espresso - sama esencja z ziaren kawy. Mocny, pełny smak, mniej wody. Nie wydaje mi się żeby wyznacznikiem przyrządzania była "szybkość" jej picia. Chociaż na logikę, szybciej wypijesz 40-70ml niż 220 :P
@interpenetrate: espresso ma niewiele kofeiny bo kontakt z wodą to 30s. Przy kawie przelewowej 3-4 minuty, a przy cold brew 12-24h. Takie kawy mają już dużo kofeiny, mimo że są łagodne w smaku. Prawidłowo zaparzone espresso z dobrych ziaren jest zajebiste i można je pić dla smaku, ale oczywiście trzeba to lubić.