Wpis z mikrobloga

@Stuba na około kilogram ziemniaków starych na grubych oczkach (po starciu trochę sole, odstawiam na kwadrans i wyciskam z wody - później tą wodę też odstawiam i zlewam wodę, a skrobię z dołu dodaję na koniec do całej masy - dość istotne) dodaję dwa jajka, po łyżeczce soli, cukru i pieprzu, mieszu mieszu i na patelkę z olejem koniecznie rozgrzanym (może być też smalec np. z gęsi. W sumie wszystko, wiadomo, po
@travis_ akurat teraz robiłem w jakimś garnku ciśnieniowym, ale to nie ma znaczenia. Robiłem sos z łopatki wieprzowej, pokroiłem w kostkę około 2cm i na gorącą oliwę do smażenia (taką tańszą, bo są droższe tylko na zimno do sałatek), może być olej. NIE PRZEWRACAJ OD RAZU, niech się zetnie na dużym ogniu do zarumienienia i dopiero mieszasz - i też nie dawaj wszystkiego na raz. Jak będzie fajne brązowe, to ładuj cebulę