@Analityk: Gimbusy Cię zminusowali, bo nie wiedzą że żadnego ruska zwykła wódka nie krzywi.
Pozwolę sobie im wytłumaczyć:
Temperatura topnienia alkoholu etylowego: −114,3 °C
Temperatura topnienia wody: 0 °C
najprawdopodobniej woda się wykrystalizowała i odzieliła od alkoholu. Podobny efekt można zauważyć mrożąc niektóre napoje słodzone, przy odmrażaniu najpierw będziemy pić prawie sam cukier (słodzik?) a później resztę.
Włożyliśmy flaszkę wódki do zamrażalnika po tygodniu zamarzła, więc dziwota bo może podrobiona jakaś czy coś.
Więc powtórka kolejna inna butelka plus termometr, termometr wskazał poniżej -30 stopni, a nowa butelka również po jakimś czasie zamarzła, nie nastąpiło oddzielenie się wody od spirytusu.
Poza tym, jakby było tak fajnie to destylacja była by procesem zbędnym.
Wpada rasowy Rusek z budowy i zamawia szklankę spirytusu. Barman otwiera lodówke, wyjmuje zamrożoną butelkę i nalewa do szklanki. Rusek wypija robi "huuu" i nic.
Murzyn krzyczy:
- Dla mnie to samo!
Barman nalewa, murzyn wypija, zaczyna się skręcać, wymiotować kaszleć, łzy mu ciekną, a Rusek klepie go po plecach i pyta:
Kiedyś wypiliśmy po kilka piw na dworze jak było - 25 no może - 27 stopni trwało to ok godziny,co chwilkę tylko robiła się taka jakby szklana "błonka" na szyjkach butelek, po jakimś 4 piwie byliśmy już przyzwyczajeni i nawet nie było tak zimno. W tym roku też będziemy testować
nie wiem jak to sie dzieje ale mam stara niemiecką lodówkę, i jakiej flachy tam nie wsadzisz to po paru godzinach w srodku są bryłki lodu zamiast płynu :D
Też mi sie robi szron na włosach, jak temu facetowi na brodzie, jeśli spędzam ponad pół godziny przy ok -10 na dworze, co ciekawe inni ludzie tak nie mają.
Zastanawialiście się kiedyś co tak na prawdę pijemy? Alkohol etylowy to organiczny rozpuszczalnik stosowany w przemyśle oraz jako paliwo. Niektórzy twierdzą, że etanol występuje naturalnie w przyrodzie i niby mają rację. Tyle, że nigdy nie występuje w takich ilościach (i stężeniu) w jakich się go pije. Równie dobrze można powiedzieć, że cukier występuje naturalnie w przyrodzie, ale to przecież nie jest do końca prawdą, bo w takiej formie w przyrodzie go
Komentarze (103)
najlepsze
Różnice w odbiorze temperatur
+ 20°C Grecy zakładają swetry (jeśli je tylko mogą znaleźć).
+ 15°C Jamajczycy włączają ogrzewanie (oczywiście jeśli je mają).
+ 10 C Amerykanie zaczynają się trząść z zimna.
Rosjanie na daczach sadzą ogórki.
+ 5°C Można zobaczyć swój oddech.
Włoskie samochody odmawiają posłuszeństwa.
Norwedzy idą się kąpać do jeziora.
- 5°C Francuskie samochody odmawiają posłuszeństwa
- 273°C Zero absolutne. Prawnicy wkładają ręce do SWOICH kieszeni.
Pozwolę sobie im wytłumaczyć:
Temperatura topnienia alkoholu etylowego: −114,3 °C
Temperatura topnienia wody: 0 °C
najprawdopodobniej woda się wykrystalizowała i odzieliła od alkoholu. Podobny efekt można zauważyć mrożąc niektóre napoje słodzone, przy odmrażaniu najpierw będziemy pić prawie sam cukier (słodzik?) a później resztę.
@kerfuc:
Włożyliśmy flaszkę wódki do zamrażalnika po tygodniu zamarzła, więc dziwota bo może podrobiona jakaś czy coś.
Więc powtórka kolejna inna butelka plus termometr, termometr wskazał poniżej -30 stopni, a nowa butelka również po jakimś czasie zamarzła, nie nastąpiło oddzielenie się wody od spirytusu.
Poza tym, jakby było tak fajnie to destylacja była by procesem zbędnym.
Murzyn krzyczy:
- Dla mnie to samo!
Barman nalewa, murzyn wypija, zaczyna się skręcać, wymiotować kaszleć, łzy mu ciekną, a Rusek klepie go po plecach i pyta:
- Szto małpa, za zimne??
@arek2991: to jeszcze na lewą nóżkę i do samochodu. Wracamy do domu bo zimno:)
@frankek: Niemcy pewnie chcieli takimi lodówkami odciąć Ruskich od ich nektaru;)
u nich zagrycha twarsza od czaka.
chleb też naturalnie nie występuje w przyrodzie