Chmiel na etykiecie piwa
Nie jest to wykop o czymś co znalazłem w internecie, ale o czymś czego od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nigdzie. Zamieszczam go, bo może ktoś z wykopowiczów pracuje w branży i orientuje się w temacie. Dlaczego na etykietach piw produkowanych w polsce, nie ma w składzie chmielu? Czy producenci faktycznie go nie używają, czy jest inna przyczyna?
w.....i z- #
- #
- #
- #
- #
- 140
Komentarze (140)
najlepsze
Do zrobienia piwa potrzebne są: woda, słód, chmiel, drożdże. Większość polskich piw jest pasteryzowana i filtrowana, więc drożdży już nie ma (a szkoda, kto pił piwo domowe
Parę 0.5 kupiłem :)
http://img503.imageshack.us/img503/7672/imgp6908.jpg
Ciężki dzisiaj wieczór się zapowiada :D
Ja dodam od siebie, że różnica między białostockim a poznańskim żubrem jest drastyczna
Kiedyś z kumplami dokonaliśmy nieświadomie ślepego testu (niestety dotyczy to puszkowanego piwa) Swego czasu wszystkie żubry w czteropakach były poznańskie a w normalnych dużych zgrzewkach białostockie. Więc oczywiście kupujemy zgrzewkę, pierwszy łyk i od razu czujemy że coś z piwem nie tak. Sprawdzam datę ważności... jest OK, ale 2 stoi jak wół :) Tyskiego
(muszę dodać, że sam korzystałem z wycieczki jakieś 4 lata temu i nie wiem jak teraz dokładnie to wygląda, ale z tego co słyszałem dalej
Zajebiste piwo z browaru Namysłów z opola. Godne uwagi bo odziwo nie wali spirytem i smakuje jak normalne piwo kolo 6% i zawiera CHMIEL w przeciwienstwie do tych markowych szczochow takich jak tyskie, lech, zywiec, specjal czy warka ktore chmielu w skladzie nie maja bo sa robione z chinskiego granulatu i maja w skladzie tylko slod jeczmienny. I tylko 2 zł w oli :-)
http://gryzli.piweczko.org/gfx/piwa/kuflowe03_01.jpg