Z tym ciastem mnie zaskoczył. Podobny motyw (z tym, że tam chyba gołębie wyleciały z ciasta) jest w Nawałnicy Mieczy (trzecia część Gry o Tron). Czytając to pomyślałem "No, stary, tutaj to cię chyba poniosła fantazja jak z tymi smokami", a tu proszę.
@vexeen: Pomijając smoki i Białych Wędrowców to Martin bardzo się postarał aby oddać realizm świata, który jest podobny do naszego średniowiecza. Sam podział Westeros jest zaczerpnięty z podziału Anglii sprzed podboju Wilhelma Zdobywcy.
@Destr0: Do tego inspiracja Wojną Dwóch Róż etc. Świat jest oddany bardzo dobrze, ilość wątków, postaci jest wręcz przytłaczająca czasami. Aktualnie kończę pierwszy tom Uczty dla Wron, chociaż idzie mi ciężej niż wcześniejsze, głównie ze względu na postaci na których się skupia (wiem, że 4 i 5 część dzieją się mniej więcej w tym samym czasie, tylko czwarta jest bardziej skupiona na południu Westeros, a piąta opisuje zdarzenia z północy, które
@krzat: Kilka nieścisłości było: chmielono na początku nie ze względu na smak, tylko właśnie właściwości bakteriostatyczne chmielu, poza tym przed chmielem były tzw. gruity, czyli piwa "chmielone" jałowce, sosną, lawendą i innymi ziołami. Wspomniał o destylacji miodów- wtedy to już nie jest miód, a z kolei kiedy mówił, że wina szybko sie psuły, bo były wytrawna- wina na ziemiach polskich wytrawne nie były, bo nasz dzikie drożdże cukru do końca nie
@corrallus: Sól i cukier też konserwuje. Zauważ, że chociażby syropy owocowe i konfitury mogą stać o wiele dłużej, niż same soki i owoce, a alkoholu tam nie ma. Zresztą sam miód sam w sobie jest antyseptyczny.
Komentarze (108)
najlepsze
zrób sobie identyczny
Świetne znalezisko, czekam na więcej!