» 10 potraw naszych dziadków, o których warto przypomnieć
Smutne czasy PRL mocno zubożyły polską kuchnię. Dla wielu ludzi rodzima tradycja kulinarna kończy się na schabowych i mielonych. Tymczasem niegdyś jadano rzeczy, które nawet dzisiaj rzadko goszczą na polskich stołach.
YoungMaza z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 149
Komentarze (149)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
1. kartofle,
2. śledź,
3. olej konopny,
4. cebula,
5. kartofle ze śledziem, cebulą i olejem konopnym,
6. słonina,
7. kartofle ze słoniną i z cebulą,
8. chleb,
9. chleb ze słoniną i z cebulą,
10. kapusta,
11. zacierki.
Smalczyk ze skwarkami, cebulką i jabłkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pychota
W języku biblijnym (od którego angielski jest silnie zależny) ślimak (morski) to ryba*. I rak. I meduza.
W językach ksiąg kucharskich minóg to ryba.
W słownikach biologicznych w dziale o rybach (Joj!) - ryba (z zaznaczeniem, że zwyczajowo).
Tak więc, kontekstowo (wszystkie ludzkie języki są kontekstowe), bywa minóg rybą. A to, że profesorowie się nudzą czasami...
...
* - niekoszerną.
( ͡° ͜ʖ ͡°)