Naukowcy: Nie warto smażyć ryb
Najpopularniejszy sposób przyrządzania ryb - smażenie panierowanych w mące czy tartej bułce musi odejść w zapomnienie. W ten sposób traci się wartościowe kwasy omega3. Najzdrowszy sposób przyrządzania to grillowanie, gotowanie albo pieczenie - uważają naukowcy.
P.....a z- #
- #
- #
- #
- #
- 88
Komentarze (88)
najlepsze
@pesymista53: Myślisz, że każdy kupuje ryby w supermarkecie?
Nikt nie będzie mi mówił co jak mam robić i jak mam jeść, przy obecnej różnorodności mięs, warzyw i owoców, mam gdzieś czy usmażona przeze mnie ryba straci trochę na wartościach odżywczych, jak Pan Radosław tak do wszystkiego podchodzi to proponuję w ogóle nie mieszkać w mieszkaniu - domu tylko zamieszkać
Ale nie widzę ani słowa o tym, dlaczego przy smażeniu tłuszcze omega-3 się ulatniają, a przy pieczeniu już nie.
Poza tym smażona ryba jest 'cięższa' dla wątroby i to się czuje od razu po spożyciu - gotowana, pieczona czy grillowana ryba jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna.
Jak się do tego jeszcze doda mocno wyeksploatowany najtańszy tłuszcz (palmowy) w smażalniach to mamy niezłą bombę ( ͡º ͜ʖ͡º)
Kupił dres BMW i pyta drugiego:
- Często się zmienia olej?
- Szwagier zmienia co dwa lata.
- A co on ma?