AMA - Producent truskawek
Witajcie! Wielu z Was zapewne w sklepach, na bazarach, czy ulicach, trafia na truskawki, gdyż sezon powoli się rozkręca. Nie jest to prosty biznes, a truskawki na które trafiacie przebywają długą drogę, często nie będąc świeże, bądź zostajecie oszukani, gdyż ludzie wciskają Wam szrot.
elguaje z- #
- #
- #
- #
- 369
Komentarze (279)
najlepsze
Czym traktowane są truskawki w celu zabezpieczenia przed pasożytami,dojrzewaniem itp? Czy substancje te są szkodliwe dla zdrowia przy póżniejszym spożyciu wraz z owocem, czy zwykłe zmycie wodą wystarczy, aby bez obaw je spożywać? :)
Kiedys trafilem przypadkiem na pole dziko rosnacych truskawek. Nie byly ladne. Raczej male, poskrecane, czesciowo zielone. A mimo to, to byly najcudowniejsze truskawki jakie w zyciu jadlem. Ich zapach byl bardzo intensywny, a smak wrecz obledny. Slodki, niezaleznie od tego, czy w polowie byly niedojrzale. Od momentu kiedy ich sprobowalem, zadne inne juz mi nie smakowaly. Co robicie z truskawkami, ze sa tak nie dobre w
Jakie prace są zmechanizowane i na czym owa mechanizacja polega?
2. Jak oceniasz rynek truskawek w Polsce? Jest duża konkurencja i śrubowanie cen?
3. Jaka odmiana truskawek jest wg Ciebie najlepsza w smaku i kiedy przypada szczyt jej zbiorów?
4. Czy 4ha truskawek to dużo czy mało jak na polskie warunki? Ile ha ziemi trzeba mieć by zacząć myśleć życiu
1. Zysk na czysto? Zależy od roku, ale do wyjścia na zero, po 100k z hektara (był taki jeden rok).
2. Towaru jest ogrom, w różnych częściach kraju wychodzą w różnym okresie. Ceny dyktuje ilość towaru, a potem przetwórnie.
3. Clair mi najbardziej smakuje. Wczesna, około końca maja.
4. 4h to średni areał. Ale sztuka to zebrać to, gdyż musisz liczyć się, że przynajmniej 10 osób na hektar potrzeba, aby
1. Czy poza "zgniłym" wyglądem są sposoby na ustalenie czy truskawka jest świeża?
2. W jakich warunkach powinno się je przechowywać aby zachować świeżość możliwe najdłużej?
3. co rozumiesz przez to, że ludzie wciskają nam szrot?
1. Szypułka. Zaczyna brązowieć.
2. Lodówka to kiepski pomysł, najlepiej suche i ciemne miejsce.
3. Szrot, czyli np towar przemysłowy, co kupili za grosze, a rżną ludzi na kilkanaście zł za łubiankę. Bądź nieświeży, taki który leżał 2-3 dni, bo pan handlarz nie sprzedał, a szkoda oddać na skup, bo strata.