» Glutenowa paranoja
Gluten owiany jest bardzo zła sława. Nie zupełne słuszne. Na podstawie badań naukowych staram się podsumować za i przeciw jedzenia glutenu oraz wskazać kto powinien go unikać.
DamianParol z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 138
- Odpowiedz
Gluten owiany jest bardzo zła sława. Nie zupełne słuszne. Na podstawie badań naukowych staram się podsumować za i przeciw jedzenia glutenu oraz wskazać kto powinien go unikać.
DamianParol z
Komentarze (138)
najlepsze
A to co się dzieje teraz... to typowy pokaz głupoty ludzi.
Chrupki dobre , ale w większości przepakowywane tylko.
98% ludzkosci gluten nie sprawia zadnej roznicy. Co wiecej, z samego czystego glutenu mozna robic przerozne pysznosci, na przyklad seitan, ktory jest absolutnie rewelacyjny w postaci wszelkiej masci kotletow, czy pieczeni roslinnych. Jak ktos nie jadl nic z seitana, to czas, by sprobowal. Rewelacja.
Natomiast wiele osob, ktore twierdzi, ze nie toleruja glutenu,
Cukier juz byl (chyba najbardziej na fali), sol, tluszcz, teraz gluten.
W koncu dojdzie mąka i woda.
A na koncu maski gazowe, aby nie #!$%@? bakterii z powietrza.
To jakie w końcu są te objawy nietolerancji glutenu?
Dieta nisko/bezglutenowa u wielu osób zdecydowanie łagodzi widoczne objawy łuszczycy ;)
Zresztą jest to bardzo "indywidualna" choroba i sporo osób ma poprawę po odstawieniu nieprzetworzonych produktów mlecznych i "kilku innych"
Ogólnie cały ten boom spowodował większa świadomość społeczeństwa (50:50 - bo również dezinformacja, ale jest to poniekąd sposób promowania zdrowego stylu życia). Dodatkowo produkty bezglutenowe stały się niemal powszechnie dostępne oraz tanie. W tych kwestiach zaszła ogromna zmiana na plus