Gluten jednak jest w porządku!
Najnowsze badania pokazały, że nietolerancja glutenu istnieje jedynie w naszych głowach. Poza cierpiącymi na celiakię, osoby, które stwierdziły, że gluten im szkodzi miały dokładnie takie same symptomy, kiedy badacze podali im dietę bezglutenową. Streszczenie w komentarzach.
Sierkovitz z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 172
Komentarze (172)
najlepsze
Peter Gibson, australijski badacz odkrył w 2011, na podstawie małej grupy badanych, że spożywanie glutenu może prowadzić do problemów z trawieniem.
Od tamtej pory, moda na ograniczenie glutenu w diecie rozrosła się do 15 mld $ rynku bezglutenowych produktów. Aż 30% Amerykanów chce ograniczać
Dalej nauka nie dostarcza jednoznacznej odpowiedzi, czy z tym glutenem jest coś nie tak, czy wszystko okej, ale ten artykuł, to jest robienie #!$%@? z logiki i durnia z czytelnika.
Nikt oczywiście nie zapoznał się z badaniem (link w drugim akapicie), na którym opiera się artykuł, ani chyba nawet jego tytułem,
Co jeszcze ciekawsze - niecały rok po wykonaniu tego badania (w żadnym wypadku nie jest ono 'najnowsze' jak sugeruje opis znaleziska, bo
Brak precyzji w opisie.
Celiakia jest właśnie nietolerancją glutenu.
@Sierkovitz: mój syn ma celiakie. stąd wiem...
postać klasyczna (inne nazwy: jawna, pełnoobjawowa, aktywna) – występuje w ok. 30% przypadków – ból brzucha, przewlekła biegunka, obfite cuchnące stolce tłuszczowe, wzdęcia, powiększenie obwodu brzucha, spadek masy ciała[15], zahamowanie przyrostu masy ciała i długości po wprowadzeniu glutenu, zahamowanie wzrostu i dojrzewania u dzieci, niedokrwistość[15], osteoporoza[16].
postać niema (ubogoobjawowa) – mimo braku klasycznych objawów zespołu złego wchłaniania rozpoznaje się typowe zmiany
wypływa rzeczywiście z niewiedzy. Większość ludzi nie wie, że jest coś takiego jak nietolerancja pokarmowa.
Jak się dowiadują to wpadają w popłoch. A dla większości populacji gluten jest ok.
Dużo większym problemem w naszym regionie jest np. nietolerancja laktozy.
Dotyczy to ponad 20% dorosłych Polaków.
U Chińczyków dochodzi do 100%.
Tak na marginesie, glutenofobia to prawdziwa rzecz. Musielibyście ją widzieć w akcji... Nawet keczupu nie chciała jeść, bo w składnikach było "Apio" <-
Eh, głupi ten, co nie zrobi badań i sam się nie przekona tylko czyta artykuły, które sam dobrze wie, że ich treść się zmienia co miesiąc.
Bierzesz chleb, #!$%@? i jak widzisz że coś Ci się dzieje, to odstawiasz, patrzysz czy się polepszyło i jak tak, to już do niego nie wracasz. A
Próba zaledwie 37 osób i krótki czas badania (9 dni), wydają mi się za małe aby wyciągać tak jednoznaczne wnioski zwłaszcza, że z tego co wiem oprócz celiakii można mieć też alergię na gluten.