Kiełbaski Kwasiora (dojrzewające) Krok po Kroku -KuchniaKwasiora
Pyszne, podsuszone, lekko pikantne i bardzo aromatyczne. Jak raz spróbujecie tych kiełbasek z pewnością się w nich zakochacie !
czornulek z- #
- 112
Pyszne, podsuszone, lekko pikantne i bardzo aromatyczne. Jak raz spróbujecie tych kiełbasek z pewnością się w nich zakochacie !
czornulek z
Komentarze (112)
najlepsze
Naturalny proces dojrzewania
a) Stosując saletrę - saletra zostaje rozłożona przez bakterie denitryfikujące i powstaje azotyn, który dalej ulega rozpadowi do tlenku azotu i reaguje z barwnikiem mięśni.
b) Lactobacillus rozkłada substancje cukrowe i obniża wartość pH przez co zapewnia odpowiednią trwałość i konsystencję wędliny (powstaje kiełbasa krajalna).Przy tym, utworzony kwas mlekowy i enzymy przeprowadzają przemiany wpływające na tworzenie aromatu w kiełbasie.
c) Przez suszenie zmniejsza się aktywność wody (
Wolisz na głównej filmiki z kotkami lub kolejne afery?