Cukier nie krzepi. Ba - szkodzi
Bardzo ale to bardzo ciekawy tekst o tym jak nasze zrozumienie tycia i cukrzycy niekoniecznie ma naukowy sens. Jak badania dotyczące żywienia przyjęły fałszywy dogmat przez co nie radzimy sobie z obecną epidemią otyłości stosując nieskuteczne metody. Tłumaczenie w komentarzach.
Sierkovitz z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 263
Komentarze (263)
najlepsze
Trzymajcie mnie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27900447
@destabilizacja: A skąd mają tyle kukurydzy ? Przez dopłaty. Mają jakiś powalony system dopłat, że nawet jak ci się nie opłaca, to rząd dopłaci by ci się opłacało.
Zgadze się że najważniejszy jest UMIAR, a nie demonizowanie cukru. Zamiast rezygnować z cukru
Generalnie cały artykuł jest jedynie okraszony domniemaniami, konfrontacją hipotez z teoriami, poddawaniem w wątpliwość paradygmatów jednocześnie nie dając żadnych podstaw poza "może być błędne".
Innymi słowy człowiek, który nie przeprowadził żadnego badania pod kątem sprawdzenia którejkolwiek z tez, nawiasem mówiąc jest on niezbyt szanowany w świecie naukowym, próbuje obalić aktualną wiedzę w zakresie cukru w diecie, bo "a co jak się mylimy".
Tymczasem słodkie napoje mają w 400-500 ml ok 50 g, czyli 5 x wiecej niż "słodka kawa".
@kodijak:
Podobno potęguje moc kawy, w sensie pobudzenia. Trochę w tym prawdy może być, bo jak zjesz tony cukru (zwłaszcza dzieciaki), to załącza sie tryb zniszczenia.