Polska ma Najwyższy w Europie wzrost zachorowań na raka jelita grubego.
W latach 1980–2010 w naszym kraju nastąpił czterokrotny wzrost zachorowań. Z danych przedstawionych na kongresie w Barcelonie wynika, że np w Australii w ciągu 10 lat liczba przypadków tego nowotworu zwiększy się o 50 proc a w UK tak duży wzrost zachorowań oczekiwany jest w okresie od 10 do 25 lat.
JaMam36lat z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 221
Komentarze (221)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@CloudNeine: no to nic dziwnego skoto jadl duzo miesa. MIESO to glowna przyczyna eaka jelita grubego.
@zdecydowanyantyszczepionkowiec: Nie ze wszystkim muszę się z tobą zgadzać lecz w tym stwierdzeniu nie mam nic do dodania widząc przed chwila rodzinkę w kolejce przy taśmie od kasy-3 otyłych dzieci i rodzice z produktami które wołają o pomstę do nieba-oranżady za złoty pięćdziesiąt i inne tanio przetworzone gówna. Czy tacy ludzie kiedykolwiek zadają sobie pytania w stylu-co, jak i dlaczego?
@zdecydowanyantyszczepionkowiec: o czym ty #!$%@??
Udało mi się znaleźć mapkę zachorowalności na tle Europy -
http://onkologia.org.pl/nowotwory-zlosliwe-jelita-grubego-c18-21/
I dla większości nowotworów "starczych" mamy niższe wskaźniki niż Europa zachodnia.
Najlepszy przykład to rak prostaty.
Ale nie jest tak że lepiej leczymy. Tylko po prostu umieramy szybciej niż w EU - "na serce", zanim nas rak prostaty zabije.
A jak porównamy np nowotwór trzustki - to różnicy w umieralności nie mia.
Zdrowa wędlinka, różowa, soczysta taka... 17,99.
Weź więcej.
źródła:
http://eco.iarc.fr/eucan/Cancer.aspx?Cancer=10
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873887/
http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/colorectal-cancer-statistics
Inna sprawa, że mowa o wykrywalności. U Niemców mniejsza jest śmiertelność, co sugeruje, że lepiej radzą sobie od nas z leczeniem (co jest zrozumiałe, bo więcej pieniędzy inwestują w zdrowie i ogólnie ubezpieczenia zdrowotne są
@kanapeczka_z_kanapa: Sprawdź ile składników chemicznych dodawanych do jedzenia (także do kosmetyków) ma zakazane Szwajcaria a w Polsce nie ma z nimi problemu i pompuje się je w dorosłych i dzieci od najmłodszych lat Jednym z takich składników jest błękit brylantowy-stosowany w produktach farmakologicznych i żywnościowych-nie tak dawno zrobiłem nawet o tym znalezisko:
https://www.wykop.pl/link/3923757/w-skladzie-obecnych-szczepionek-nie-widac-problemu-a-co-z-innymi-produktami/
Błękit brylantowy jest m in w napojach
Generalnie wiadomo, że jakość żywności jest gorsza, bo rozrost populacji dzięki medycynie nastąpił szybciej niż postęp w uprawie roślin i hodowli zwierząt. Ale według mnie równie ważnym czynnikiem jest tu stres, wiele razy sam łapie się na tym, że moja głowa już świruje i np. jak zjem łyżeczkę jakiegoś serka
@kuzyn123: Nie życzę Ci tego kumplu!!!
Niemniej jak leżałam ostatnio w szpitalu była ze mną na sali Pani po 60. Od ponad 30 lat miała diagnozę: zespół jelita drażliwego. Jesteśmy w kontakcie i ostatnio mi pisała, że teraz okazało się, że choruje jednak na mikroskopowe zapalenie jelita...
Z Crohnem albo Colitisem też jest ciekawie, często te choroby mylone są ze sobą -
Komentarz usunięty przez moderatora