Robię z ojcem lody - AMA
Sezon lodowy w pełni. Nie robię już na cztery fajery jak dawniej, więc chętnie podzielę się swoim know-how ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiem każdemu w miarę możliwości.
y0da z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 292
Sezon lodowy w pełni. Nie robię już na cztery fajery jak dawniej, więc chętnie podzielę się swoim know-how ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiem każdemu w miarę możliwości.
y0da z
Komentarze (230)
najlepsze
on leje na oko, ja z aptekarską dokładnością
on jedzie standardowym wzorem jako dekoracja, ja próbuję grzebieniami czesać lody (jak na filmikach co dałem wyżej)
nie uczy mnie tego co potrafi, tylko mówi że źle i często kończy się tak, że mi wyrywa łopatkę z ręki i robi sam, bo mu zależy na czasie 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
z sorbetów: truskawkowe, cytrynowe, czarna porzeczka, malina
20~24 różnych w tym samym momencie, ale wymieniłem chyba najpopularniejsze
Komentarz usunięty przez moderatora
kasuj to, kasuj mówię
http://wroclawskiejedzenie.pl/2018/04/12/cala-prawda-o-lodach-naturalnych-jak-oszukuja-nas-lodziarnie/
czy to zbrodnia? nie jestem wtedy rzemieślnikiem? czy jak szewc wytwarza buty, to ubija każdego świniaka, którego żywił, na skórę? no nie
dzięki temu lody są po trzy pisiont, a nie 7~9 za porcję/gałkę, mogę ich zrobić więcej i szybciej
w latach 80-90 wytwarzanie lodów to było voodoo, gdzie się wrzucało do gara, z nadzieją, że wyjdzie
Dzięki za AMA bo tego chyba jeszcze nie było
1. Zdarzały się Wam kontrole Sanepidu?
2. Z dzieciństwa (koniec PRL-u) pamiętam częste przypadki salmonelli w lodziarniach. Teraz się to zdarza?
1. robią kontrolne przechadzki po całej mieścinie
2. nigdy nic się u nas takiego nie zdarzyło, bo salmonella == jajka, nie?
mogą być albo smaczne, albo nie
2) Jak sobie radzisz z tym, że robicie lody z past i innych pół produktów (generalnie nie naturalne lody)? Smutna konieczność, czy może jest Ci to obojętne?
3) Jak bardzo wku*&^wiają Cię infantylne gimbazopodobne pytania jak robososl "zrobisz mi loda"?
4) Czy macie jakieś branżowe opowieści/żarty które mógłbyś tu przytoczyć - ewentualnie wytłumaczyć osobom nie wtajemniczonym?
5) Masz jakąś zabawną/pouczającą historię z własnego
1) Układanie ich w wymyślne kształty i dekorowanie ^_^
2) nie wytłoczę ci mazidła z orzechów pistacji, laskowych, włoskich; nie kupię korzystnie lasek wanilii żeby każdą jedną wyskrobać, odparować wodę, przyprawić; nie będę oglądał każdej truskawki pod spektrometrem żeby wiedzieć ile cukru użyć. ten żmudny proces wydelegowałem komu innemu do wykonania
dzięki temu mogę zrobić tych lodów więcej i szybciej
3) nie poradzę że tak nasz język wyewoluował
pocieszam się
nasz smerf to nie smak gumy do żucia, a karmelkowy
pistacja, czeko, stracciatella, wiśnia
/
whisky, mięta, guma do żucia