za kazdym razem tlumacze ludziom: wsypujesz ryz do garnka. plukasz albo nie, jak tam ci sie podoba, #!$%@? mi do tego, ja plukam choc w przypadku brazowego akurat nie robi to wiekszej roznicy, a ja taki jem. no w kazdym razie po oplukaniu nalewasz wody tyle, zeby NA OKO wody bylo ponad poziom ryzu tyle, co mniej wiecej grubosc warstwy samego ryzu. zadne miarki i inne #!$%@?. stawiasz na max grzanie pod
Jeżeli ktoś lubi ryż i dużo gotuje to dla perfekcyjnie ugotowanego ryżu bez wysiłku, polecam garnek do ryżu. Koszt od ok. 100 zł. Cała azja w tym gotuje.
@Mesk: Ogólnie spoko pomysł ale to tylko kolejny grat w kuchni, garnek do gotowania ryżu, garnek do gotowania jajek, garnek do... Lepiej unikać takiego zagracania sobie mieszkania.
@Mesk: no jak ktoś je często ryż i chce mieć porządnie zrobiony, a nie z torebki to jest mega przydatne urządzenie. Ja w ricecookerze włączam ryż do gotowania, nad nim kłade sobie rybę do gotowania na parze i ta dam mega smaczny posiłek bez praktycznie robienia czegokolwiek.
@SipaXtra: Jeżeli ktoś jest kucharzem i pracuje w kuchni azjatyckiej to powinien wiedzieć jak się robi ryż, no nie?? A no tak zapomniałem, na wykopie siedzą sami bezrobotni. Żałosne.
Jak byłem w uk i mieszkałem z Koreańczykami to spróbowałem ich ryżu, to tak jakby porównać prawdziwy polski wiejski chlebek z angielskim gąbczastym chlebopodobnym produktem. Taki był dobry,że sam wpierdzielałem. Do dzisiaj lepszego nie jadłem i nie mogę znaleźć takiego w sklepach. Ryż ,który my jemy to jest bezsmakowym dziadostwem
Do dzisiaj lepszego nie jadłem i nie mogę znaleźć takiego w sklepach.
@Spejsonik: Ale masz dostęp do Interentu? Bo bez problemu kupisz, a w większych miastach są azjatyckie sklepy z oryginalnymi produktami, np. https://www.koreahouse.pl/
@Enerpida: dokładnie a nie #!$%@?ć się jak ryżojady, bo oni tak jedzą. Mnie np wcale nie interesuje jak w Peru, przygotowują i jedzą pyry ( ͡°͜ʖ͡°) Bo gdyby mnie interesowało to pewnie zagryzałbym pyrę pieczona świnką morską ( ͡°͜ʖ͡°)
Dooobrze! Uwielbiam jak ktoś zagląda ludziom do gara i próbuje sobie uzurpurowac prawo do mówienia w jaki sposób powinno się coś gotować xD każdy gotuję jak mu się podoba i jak mu smakuje. Ja gotuję ryż w paczce tyle ile jest na opakowaniu i tyle. Zawsze mi smakuje, znajomym również. Jak kiedyś jadłem ryż właśnie ugotowany "profesjonalnie" (cokolwiek to znaczy) to smakował jak rozmoczona guma do żucia, w dodatku był twardy i
Albo nie zrozumiałem jego porady z palcem albo jest totalnie głupia. A co jeśli ryżu jest do palca? To wody tyle samo? No chyba nie, na sam odmierzam pojemniczkiem (nieco innym jak filiżanka co prawda) i zawsze wychodzi dobry. Ale jak na filmik bardzo fajnie się ogląda tego gościa :D
Mógłby ktoś wyjaśnić ignorantowi kuchni co jest złego w tym że zlewasz wodę bo ci się dużo nalało? Wiem już z filmu że to źle i że trzeba rugać, ale w czym lepszy jest ryż który gotował się w ilości wody którą pochłonie w całości od tego gotowanego w większej ilości wody? I dlaczego jak się gotuje w za dużej ilości wody (czyli się #!$%@?ło, ale brakuje źródła na to) to jeszcze
@Lizbona: wlasnie nie tylko od czasu gorowania to zalezy - od ilosci wody rownuez. Sprobuj 2x wody do ryzu, zagotowac, zmniejszyc na maly ogien i przykryc (bez soli). Gotowac na minimalnym ogniu 18-20min (mowa o bialym ryzu). Porownaj smak i teksture z tym co zwykle Ci wychodzi ;)
@Bioenergetyk: Czyli dwa miesiące to 100 lat przed murzynami. Nie czekaj, 100 lat to dla nas 2 miesiące, nie też źle. Chyba że 100 letni murzyn w internetach gotował ryż 2 miesiące przed Polakami. Kurde nie wiem. Pomóżcie.
Komentarze (282)
najlepsze
(。◕‿‿◕。) XD
Komentarz usunięty przez moderatora
wsypujesz ryz do garnka. plukasz albo nie, jak tam ci sie podoba, #!$%@? mi do tego, ja plukam choc w przypadku brazowego akurat nie robi to wiekszej roznicy, a ja taki jem. no w kazdym razie po oplukaniu nalewasz wody tyle, zeby NA OKO wody bylo ponad poziom ryzu tyle, co mniej wiecej grubosc warstwy samego ryzu. zadne miarki i inne #!$%@?.
stawiasz na max grzanie pod
@crooner11: #!$%@?, jaki wstyd (・へ・) dzieki.
Pani pochodzi z kraju w , którym tak się właśnie gotuje ryż.
@wiktorek_pl: Przecież powiedział też dokładnie to. Słuchałeś w ogóle przed skomentowaniem?
@witulo: Masz wierzyć że spotkali się bo chciał ją ustawić do parteru że źle gotuje a tu chodziło tylko o liczbę wyświetleń, zwykła reżyserka.
zawsze ufałem producentowi ryż z workiem do garka i elo xD
plasticzek mniam
Taki był dobry,że sam wpierdzielałem. Do dzisiaj lepszego nie jadłem i nie mogę znaleźć takiego w sklepach. Ryż ,który my jemy to jest bezsmakowym dziadostwem
W Anglii są niemieckie markety więc nie dziwię się że ryż robi inaczej niż w Azji ¯\_(ツ)_/¯
https://kobieceinspiracje.pl/113056,ryz-preparowany-ogranicz-jego-spozywanie-do-minimum.html
@Spejsonik: Ale masz dostęp do Interentu? Bo bez problemu kupisz, a w większych miastach są azjatyckie sklepy z oryginalnymi produktami, np. https://www.koreahouse.pl/
Mnie np wcale nie interesuje jak w Peru, przygotowują i jedzą pyry ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo gdyby mnie interesowało to pewnie zagryzałbym pyrę pieczona świnką morską ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Edit. Dobra, skumałem, to był żart.
Sprobuj 2x wody do ryzu, zagotowac, zmniejszyc na maly ogien i przykryc (bez soli). Gotowac na minimalnym ogniu 18-20min (mowa o bialym ryzu). Porownaj smak i teksture z tym co zwykle Ci wychodzi ;)
@Lizbona: w tej wodzie są wygotowane elementy ryżu, które powinny w nim pozostać gdyby wody była odpowiednia ilość. no i jego konsystencja będzie inna