Bankructwa się zaczęły. "Inflacja zabija gastronomię"
Ceny produktów spożywczych są absolutnie rekordowe co musi przedkładać się na wzrosty cen dań oferowanych w lokalach Ceny mięsa i ryb wzrosły nawet o 40% i potrafią zmieniać się kilka razy w tygodniu Najbardziej narażone na bankructwo są małe lokale oraz bary mleczne których marża dotychczas była ni
Piotrek7231 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 421
Komentarze (421)
najlepsze
Ceny w ostatnich 2óch latach wzrosły dwukrotnie (tam, gdzie się stołuję).
W 2020 przed pandemią za pełny obiad płaciłem od 10-14 zł. Teraz od 21 do 30zł za mniejsze porcje.
Żebym jeszcze tym pojadł. Gdzie tam.
Podrażnię tylko żołądek a 25zł w dupę.
Nie lubię i nie chce mi się gotować, ale za te 25 zł mam kilo łopatki, sos do spaghetti, makaron
Przestałem za to chodzić do barów gdzie oszukują na zarciu, gdzie kelnerki chodzą jak za karę i gdzie ceny się podniosły a jakość spadła.
Wiadomo- zaczynac teraz interes, to kiepska sprawa, ale upadną słabsi.
Ja wczoraj nie mogłam usnąć wrażenia jak zobaczyłam post na mirko o tym co i w jakiej cenie dostają ludzie mieszkający w UK: https://www.wykop.pl/wpis/66160077/pov-zamowiles-se-frytki-z-chip-shopu-w-uk-92-95-/ albo jak się cieszą że mają szczęście bo zjedli takie coś jak na zdjęciu poniżej, uwaga... za jedyne 70 zł ( ಠ_ಠ):
Wiekszosc gastro ma problemy przez wlasna głupotę, cwaniakowanie i leasingi na prywatne przedmioty.,
@zdzislawnajmrodzki: a kosztuje jakby była ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No chyba że zamawia się najtańszą, ale wtedy to składniki są tak niskiej jakości że to smaku w ogóle nie ma. Nie ma się co oszukiwać - podrożało. Wszystko na Uber Eats, Bolt Food i Pyszne poszło mocno do góry. Czasem są to ukryte koszta, bo dostawa kosztuje w sumie 15
Są Janusze jak wszędzie, ale cała masa robi normalnie bo sie zwyczajnie oplaca... Jezeli lokal ma niskie koszty, nie jest w sieci na ktora musi pracowac to spokojnie moze zaoferowac swietne jedzenie w dobrej cenie zarabiajac bardzo dobrze.
No i pytanie
Z czasem zjecie w nich w nagrodę za bycie uległym i posłusznym. Pisanie nieprawomyślnych komci jak ten wyżej spowoduje utratę punktów "social score". Iks de.
BUAHAHAHAHA xD
Prawda jest taka, że przyzwyczailiśmy się do tego że wszystkiego jest w bród i nie szanujemy tego co mamy. Tworzymy na odwał i szczerze? Uważam, że to się nam
Zawitałem ostatnio do Pizza Hut we Wrocławiu. Powiedz mi jakie mamy realnie argumenty za sprzedawaniem 1,2 litra lemoniady (woda + sok mohito + plasterek cytryny + dwa listki mięty) za 28 zł? To jest marża tak nieadekwatna do sprzedawanego towaru, że poczułem się wydymany i zapłąciłem tylko dlatego że zamówiłem nie przypuszczając jak wielkim oszustem jest ta korporacja.
Widzisz. Rynek gastro jest
@deathcoder: no #!$%@? że to już tyle kosztuje xD
Powiedziałem że absolutnie za takie danie tyle nie zapłacę, Wstaję i wychodzę.¯\_(ツ)_/¯ Coś się tam kelner pluł pod nosem to usłyszał " weź spi3rdalaj z tym kotletem do kucharza
"Produkt z hurtowni przyjeżdża bez VAT, a my jako restauracja musimy go zapłacić – mówi Izabela Nowak-Kasprzak, restauratorka z Koszalina." - a ja myślałem, że klient płaci VAT, a nie przedsiębiorca
"– Nie da się zrzucić podwyżek na klientów,