Ulubiony chwyt producentów żywności klasy premium to tradycyjne receptury. Ile w tych zabiegach prawdy, pokazała decyzja UOKiK z lipca tego roku w sprawie prestiżowej sieci Krakowski Kredens, która dostała 5,6 tys. zł kary. Firma reklamowała swoje wyroby jako produkty wytwarzane według receptur sprzed stu lat, podczas gdy w rzeczywistości metody produkcji były nowoczesne. Wędliny zawierały zagęszczacze, substancje wzmacniające smak i zapach, stabilizatory, przeciwutleniacze i regulator kwasowości. Inny przykład? Chleb staropolski
Aż mi się wierzyć nie chce że takie praktyki mają miejsce i to nie jest odosobniony przypadek. Skoro i tak sprzedają produkty po zawyżonych cenach to co im szkodzi dać tych żurawin więcej? Groszowe sprawy, a przynajmniej klient nie odrzuci marki po jednym zakupie, bo nie wyobrażam sobie by ktoś kto raz się tak naciął spróbował ich produktów jeszcze raz. Dupa a nie wizerunek marki.
@wh00kiers: To właśnie też mnie zastanawia, ja już w życiu tego badziewia bym nie kupił. Nikt z moich znajomych również, więc gdzie tu sens sprzedaży tak wybrakowanego produktu za taką cenę?
@slodkiecytryny: no tak, zawsze lepiej jest sprawę rozstrzygnąć polubownie, ale to nie jest na pewno przypadek, bo ktoś inny też trafił na taką czekoladę (powiązane). Dlatego gdyby to przytrafiło się mi, to od razu napisałbym do UOKiK, bo oszustwa nie trawię.
Moja żona pracowała w zakładach produkujących żywność i powiedziała, że wcale by się nie zdziwiła gdyby to jakiś pracownik sobie tak dla zabawy zrobił. Trzeba kupić jeszcze jedną czekoladę i sprawdzić czy to norma czy tylko wypadek przy pracy.
Suszona żurawina w hurcie kosztuje poniżej 10zl/kg, dołożenie dodatkowych 15g do 100g czekolady kosztowałoby producenta 15gr (nie licząc już, że żurawina idzie w miejsce czekolady której zużyje się przez to mniej) na tabliczkę. Dzięki takiemu zabiegowi możliwe że klient kupi czekoladę drugi raz a tak tylko do siebie zrażają, nie wiem co za idioci pracują w tym kredensie bo na takich zabiegach nie zyskują nic.
@Flisak: nie dosc, ze gosc, ktory sie nabral juz tego nie kupi, to nie kupi tego rowniez wielu jego znajomych, rodzina, a w tym wypadku, nawet internauci.
Osobiscie sie na ich produkty nie dam nabrac. Nie bede ryzykowal.
To już lepiej samemu zrobić własną czekoladę. Stopić gorzką, dodać czego się chce: orzechów, żurawiny, i zalać foremkę. I wyjdzie na pewno taniej i pewniej.
Ale co pan chce?! Żurawina jest? Jest! ;) Trzeba zważyć samą czekoladę i żurawiny i porównać ze składem procentowym na opakowaniu ;) Ale skoro czekolada została nadgryziona...
Komentarze (220)
najlepsze
Ulubiony chwyt producentów żywności klasy premium to tradycyjne receptury. Ile w tych zabiegach prawdy, pokazała decyzja UOKiK z lipca tego roku w sprawie prestiżowej sieci Krakowski Kredens, która dostała 5,6 tys. zł kary.
Firma reklamowała swoje wyroby jako produkty wytwarzane według receptur sprzed stu lat, podczas gdy w rzeczywistości metody produkcji były nowoczesne. Wędliny zawierały zagęszczacze, substancje wzmacniające smak i zapach, stabilizatory, przeciwutleniacze i regulator kwasowości. Inny przykład? Chleb staropolski
Dostali 5600 zł kary?
Edit:
Teraz doczytałem, że rzeczywiście 0.o
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Osobiscie sie na ich produkty nie dam nabrac. Nie bede ryzykowal.