Fotografia przedstawia francuską manufakturę noży Claude Dozorme . W tamtych czasach (19/20 wiek) szlifierki (okrągłe kamienie) do ostrzenia noży były napędzany wprost przepływającą wodę w rzecze, nad którą stawiano manufakturę. Stąd tez ta nietypowa pozycja szlifierzy, którzy wyprowadzają krawędź ostrza wprost nad wodą. Z tego też powodu w zimniejszych okresach było to dość ciężkie ze względu na panującą temperaturę. Aby zapobiec wymarznięciu
Fotografia przedstawia francuską manufakturę noży Claude Dozorme . W tamtych czasach (19/20 wiek) szlifierki (okrągłe kamienie) do ostrzenia noży były napędzany wprost przepływającą wodę w rzecze, nad którą stawiano manufakturę. Stąd tez ta nietypowa pozycja szlifierzy, którzy wyprowadzają krawędź ostrza wprost nad wodą. Z tego też powodu w zimniejszych okresach było to dość ciężkie ze względu na panującą temperaturę. Aby zapobiec wymarznięciu
wprost