@Don_Artur: ja bym obstawiał Suchogrzybek obciętozarodnikowy, w każdym razie jadalny. Wszystkie takie małe rurkowe nazywane powszechnie zajączkami (wpisz sobie podgrzybek zajączek a potem wejdź w gatunki podobne, jest ich więcej niż na obrazku niżej ale to nie jest takie istotne) są jadalne tylko jest jedna rzecz - trzeba bardzo uważać, żeby nie były spleśniałe. Najlepiej brać jędrne, twarde a takie gąbczaste i mokre zostawić dla ślimaków.
@prezi3: ceglastopory ma kolor miąższu tuż pod rurkami papieski a ponury czerwony. Ogólnie ponury jest jadalny niby też, jedynie są podejrzenia o konflikt z alkoholem.
@Kaczorra: miodowa jest bardziej żółta, tylko sprawdź sobie na innej stronie niż google grafika. Nie ma to żadnego znaczenia, ale warto wiedzieć.
@Smarek37: Z takiej ilości to usmażyć i zjeść, a najlepiej iść do lasu na 30 minut i dozbierać jak już wiesz jak wygląda bo tego teraz jest od #!$%@?. Wtedy zupy/sosy/dodatek do dań typu risotto/makaron. Opieńka jest w ogóle zajebista w smaku, moja topka.
@Kaczorra: bo tak się mówi, zazwyczaj na opieńki ciemne mówi się ciemna (ta u opa to też nie ciemna, one są w kolorze serio brązowym) a wszystkie inne miodowa i nara. Ja znalazłem takie i sam nie wiem która to, na miodową za mało żółta. Wszystkie jadalne i smakują tak samo więc w przypadku opieniek to nie ma znaczenia, gorzej z podgrzybkami "zajączkami" jak suchogrzybki i "rydzami" jak mleczaj świerkowy.
Jak bierzecie Amanite? Tak czytam to mało osób poleca suche grzyby jeść, ale może to tylko taie gadanie? Ciągle widze jakieś mieszanie z jogurtem, robienie ambrozji etc. Nie można po prostu wrzucić proszku albo kawałka amanity do szklanki z witaminą c? Podobno dobrze wyciąga muscymol
@KoninaBeZiomeczka: @psychodeliczny_jezus: @wykopek_z_przymusu: Mi spleśniały wszystkie ususzone kapelusze. Nie mam pojęcia jak do tego doszło, wszystkie były na wiór, całe 100g. Nie będę miał już raczej możliwości ususzyć w tym roku.
W ogóle da się to porównać do psylocybinowych czy zupełnie inna bajka?
Nie usunąłem blaszek i nalotu z kapelusza, tutaj bym obstawiał przyczynę. Następnym razem goły czerwony kapelusz ususzę i zobaczymy. Szkoda bardzo, ciekaw byłem przeżyć bo psylocybinowe uwielbiam.
@PsotnyWiatr: jest jeszcze borowik ciemnobrązowy i sosnowy, ale nie umiem ich osobiście oznaczać. W każdym razie na zdjęciu jest na 99% smaczny grzyb jadalny.