Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #kuchnia

Chleb-Podejście numer 2!
UDANE!
Pochwalę się swoim chlebkiem, upieczonym jakąś godzinę temu. Wyszedł przepyszny! Z mąki organicznej pszenno-żytnio-jęczmiennej z otrębami pszennymi. Przepis prosty jakby ktoś był zainteresowany chętnie się podzielę ;-)

POLECAM mniam mniam mniam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pobierz bombelek7 - #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #kuchnia 

Chleb-Podejście numer 2...
źródło: comment_w7sDAbunp9wVP9TombTKg3krhGX8RkRa.jpg
  • 9
@bombelek7: dla mnie takie bez zakwasu jest za bardzo jak ciasto... Ale może z ciemnej mąki jest lepsze. Ale i tak super wyszło i polecam poczytać o zakwasie :)
@Parsley: Jasne! Tylko, że z racji tego, że jestem w Uk robiłam z maki dostępnej tutaj, ale myślę, że podobna mieszanka będzie też w Polsce.

500g mąki pszenno-żytnio-jęczmiennej (moja nazywała się organic malthouse bread flour)
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży instant (innych tutaj nie umiałam znaleźć)
1 łyżeczka cukru
325 ml ciepłej wody (w podejściu pierwszym dałam za ciepłą, drożdże nie urosły i wyszedł zakalec)
1 łyżka stołowa oleju

W
@Amelie: to jak ciasto nie smakuję i chyba masz rację to zasługa ciemnej mąki, mam tylko czasem wrażenie, że ma taki goryczkowy posmak... zastanawiam się czym to jest spowodowane, bo spieczone nie jest... może to ta mąka :P