Wpis z mikrobloga

Oto moja wczorajsza pizza, którą upiekłam z okazji urodzin mojego niebieskiego paska, no i oczywiście dlatego, że był Dzień Pizzy :P. Nazwałam ją „Obyposzłowcycki”. Poniżej macie listę składników i sposób przygotowania.

SKŁADNIKI:
Na ciasto:
2,5 szklanki mąka 550
Paczka suchych drożdży (7g) – ja miałam akurat zwykłe drożdże, Internety podpowiedziały mi, że w przeliczeniu wychodzi ¼ kostki, czyli 25g.
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

DODATKI:
Pieczarki
Boczek
Piklowana cukinia (domowej roboty, mogę podać przepis)
Ser żółty
Nie podaję ile czego ma być, bo i tak każdy kładzie dodatki według własnych upodobań.

SOS:
Puszka pomidorów
Koncentrat pomidorowy
Cebula
2 ząbki czosnku
Oregano
Bazylia
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Ja najpierw zabrałam się za sos. W garnku rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, następnie wrzuciłam drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy warzywa się zeszkliły dodałam pomidory, koncentrat i przyprawy. Sos dusiłam ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Potem odstawiłam do wystygnięcia.
Następnie przyszła kolej na ciasto. Przygotowałam je według przepisu, który podała mi @Swallow25:
Do szklanki ciepłej wody dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy, wsypujemy drożdże, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min aż drożdże wyrosną. Przelewamy zaczyn do dużej miski, dodajemy mąkę, sól oraz oliwę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto 5-10 min, aż będzie elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto było na tyle elastyczne, że udało mi się rozciągnąć je bez podsypywania mąki. Na wyłożonym na blasze cieście rozprowadziłam sos, podsypałam trochę startego sera, ułożyłam pikle, pieczarki i boczek (wcześniej wytopiłam jeszcze z niego trochę tłuszczu). Pizza piekła się 15 min w temperaturze 220 stopni. Wyszła naprawdę pyszna 

Zdjęcia składników i pizzy:
http://s30.postimg.org/h8durvesh/image.jpg
http://s30.postimg.org/yke7db89t/Przed.jpg
http://s30.postimg.org/ya6otytnl/Sk_adniki.jpg

#gotujzwykopem #pizzakonkurs
  • 3