Wpis z mikrobloga

#pc #pcmasterrace #komputery
TL;DR Komputer złożony 3 lata temu bardzo mało stracił na wartości, zastój rynku.
W lipcu 2012 roku (prawie 3 lata temu) złożyłem pc za ok. 3,2k PLN w skład którego wchodził procek i5 3570K (dałem ok. 1100zł) i karta Radeon HD 7850 (1050zł). Dorzuciłem ze 300zł za PSU, 300 za MOBO i 150 za obudowę, 200 za ram (2x4gb 1600mhz), 100 na cooler, dysk miałem stary. Łza się w oku pojawiała kiedy myślałem że za 2 lata będzie z niego przeciętniak. A jednak po prawie 3 latach daje radę. Procesor nadal jest produkowany i ma prawie taką samą cenę http://www.ceneo.pl/16662291 . Najbardziej straciła karta, podobna kosztuje 700zł. Jednak ram zdrożał (xD), ceny dysków praktycznie stoją w miejscu (to pewnie przez te powodzie w azji 4 lata temu xD). Na mobo i zasilacz wtedy nie szczędziłem więc nie obawiam się bardzo że jebnie, kupiłem ekonomiczną obudowę silentium pc i nadal stoi (nawet usb3 ma na przednim panelu).
Skąd taki zastój? Nie będę tutaj porównywał postępu do tego za czasów 3dfx kiedy 3 letni komputer był złomem, ale choćby w czasach 2005-10 ten postęp jakiś regularny był. W sumie mogę się z tego cieszyć, bo nie zapowiada się szybko modyfikacja albo wymiana piecyka. Z drugiej strony zastanawia mnie co przyczyniło się do tego.
paramite - #pc #pcmasterrace #komputery 
TL;DR Komputer złożony 3 lata temu bardzo m...

źródło: comment_vcJuFuB2krUfvw1i8GpxtNiPXd79dg0O.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paramite: Bo PC już mało komu się opłaca. Teraz każdy chce mieć komputer w kieszeni. Firmy idą w miniaturyzacje, dlatego jest zastój w 'dużym sprzęcie'.
  • Odpowiedz
@paramite: Zastój to zasługa konsol. Nie opłaca się robić bardziej wymagających gier skoro i tak będzie trzeba przyciąć je na konsole, a skoro nie ma wymagających gier, to nie ma po co robić lepszego sprzętu, co najwyżej drogie zabawki dla entuzjastów.
  • Odpowiedz
@paramite: Tobie nie. 80% społeczności już tak. Ostatnio było na mirko o kompie w czymś o kształcie pendrive. Jeżeli pracujesz gdzieś, gdzie wymaga się dużej mocy obliczeniowej, zakładam, że masz do niej dostęp, ale dla komputerów personalnych większa moc zaczyna być zbędna. Wiadomo grafika, konwertowanie filmów etc. tak w tym rejonie jest potrzebny DOBRY pc. Tylko tak jak mówię to jest 20%. Firmy liczą pieniądze, a pieniądze są w tych
  • Odpowiedz
@paramite: CPU akurat tyle kosztuje, bo dolar drogi. Przed wzrostem dolara 3570k był za ~799 zł nówka.

Ram to wina tego, że kupiłeś te 2x4GB w momencie jak było DDR3 za dużo na rynku. Ja swoje 2x4GB sprzedałem wtedy jakoś za 150 zł i kupiłem 2x8GB za 319 zł z wysyłką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Lanc: Zewnętrzne są trochę droższe. Sam myślę nad zakupem wd red, bo teraz mam 5 letniego seagate 500GB. SSD za mało pojemne i bezawaryjne też nie są.
  • Odpowiedz
@paramite: @Shaki: zastój miom zdaniem spowodowany jest wyczerpaniem mocy z układów opartych na krzemie. Intel przewiduje że jeszcze dwie generacje procesorów i będzie koniec krzemu. Druga sprawa to coraz mniejsza technologia produkcji która jest jednocześnie coraz droższa. Kowalskiemu spokojnie wystarcza procek 4x 3ghz, nie trzeba mu kilku rdzeni więc będziemy póki co siedzieć na 4 (max 6). Do gier to i 4 zazwyczaj są niepotrzebne, a profesjonaliści i
  • Odpowiedz
@paramite: mnie z tego zastoju w-----a najbardziej ze Driving Force GT kosztowalo kiedys 349 zl, teraz 100 zl wiecej a ceny G27 oscyluja w granicach 1000 zl (gdzie poprzednik kosztowal jakies 650-700). J----y dolar.
  • Odpowiedz