Wpis z mikrobloga

@paula9309: nie wiedziałem, że pytasz o cały przepis ;-)
Ja gotuje tak:
1. wrzucasz do wody białe kiełbasy (surowe), po 20 minutach zdejmujesz szumowiny (to ta piana na wierzchu),
2. wrzucasz całą cebule (najlepiej jedną na litr wody), ja wrzucam jeszcze marchewki bo lubie,
3. jak się marchewki i cebule ugotują, wlewasz zakwasy (ja leje jedną butelkę na 1,5l, czyli zwykle dwie na garnek),
4. sypiesz to wszystko majerankiem;
Jak miał
@paula9309: ja najpierw robie tydzień wcześniej zakwas, potem gotuje wywar na np mostku wieprzowym bo akurat do zurku pasuje , jak już wywar gotowy to daje zakwas, musi się zagotować, potem dodaje dwie łyżki chrzanu, trochę śmietany, następnie ugniatam czosnek z solą i majerankiem dodaje i gotowe. Najważniejszy jest zakwas, tego ze sklepu nie da się nazwać zakwasem