Jakis czas temu wymyslilem sobie napisac w C z wykorzystaniem #fuse filesystem do spotify, tak zeby muzyka z playlist byla widoczna jako pliki .wav. Jako, ze jestem leniem i samemu nie chce mi sie tego robic, moze bylby ktos chetny pobawic sie w taki projekt?;) Cos #opensource oczywiscie
No to czas sie douczyc :). Generalnie dzieki temu mozesz stworzyc linuksowy filesystem jako aplikacje userspace'ową, bez babrania się w sterowniki. Tutaj muszę zaznaczyć, że mój koncept działa jedynie pod linuksem i jedynie dla użytkowników premium spotify ;), jeżeli ktoś miałby wątpliwości
Generalnie dzieki temu mozesz stworzyc linuksowy filesystem jako aplikacje userspace'ową, bez babrania się w sterowniki.
@TheNewIcek: to zrozumiałem od razu, tylko zastanawiam się jak to powiązać z twoim pomysłem, czy jakimkolwiek innym zastosowaniem. Fuse umożliwia zrobienie czegoś w stylu systemu plików, który jest interfejsem na coś innego, tak?
Fuse gadałby ze spotify przez jakieś ich API, otwierał sobie playlistę i na podstawie tamtych danych pokazywałby "pliki", których otwarcie spowodowałoby, że
@KptFeelxEksploratorStrefyPrzyjazni: jak Cie projekt interesuje to sie odezwij, mam juz troche kodu naklepanego. Teraz rozkminiam case'a kiedy np. aplikacja/aplikacje otworza dwa pliki :)
@TheNewIcek: ogólnie to brzmi interesująco, ale obecnie mam kilka projektów do szkoły na głowie + pracę + pracę dyplomową, więc mam co robić. Informuj o postępie!
@KptFeelxEksploratorStrefyPrzyjazni: Chce doprowadzic to do jakiegos sensownego stanu, zeby ktos mogl cos przy tym robic ;). Mysle, ze w tym tygodniu bedzie ready. Niestety ostatnio mam niewiele wolnego czasu.
#programowanie #linux
@TheNewIcek: to zrozumiałem od razu, tylko zastanawiam się jak to powiązać z twoim pomysłem, czy jakimkolwiek innym zastosowaniem. Fuse umożliwia zrobienie czegoś w stylu systemu plików, który jest interfejsem na coś innego, tak?
Fuse gadałby ze spotify przez jakieś ich API, otwierał sobie playlistę i na podstawie tamtych danych pokazywałby "pliki", których otwarcie spowodowałoby, że
Teraz kwestia zabawy z libspotify: https://developer.spotify.com/docs/libspotify/12.1.51/index.html
Co odtwarzacz muzyki chce zrobic? Chce otworzyc plik i go odczytac. Musisz go wiec w spotify zaczac streamowac i zwrocic w callbacku read