Wpis z mikrobloga

Pomyślałem sobie, że przydałaby się #yerbamate #yerba na wypad. Jako, że dostęp do gorącej wody utrudniony, a z bombillą też ciężko, to wymyśliłem, że zapasteryzuję yerbe w butelce po frugo.

1. Zaparzyłem normalnie yerbe.
2. Przecedziłem przez sitko.
3. Wlałem do butelki po Frugo (wcześniej wyparzonej)
4. Wsadziłem frugo z yerbą do garnka z wodą i podgrzałem do temperatury 75*C
5. Wyjąłem napój i zakręciłem
6. Do lodówki.

Podczas podgrzewania z pozostałych fusów zrobiła się pulpa (patrz załącznik).
Teraz ta pulpa powoli opada na dno zostawiając klarowny napar.

Teraz moje #pytanie
Czy jak wypiję taką yerbe to się nie otruję?
Ile tak przygotowana yerba może być przechowywana w lodówce, żeby nadal była przydatna do spożycia (dzień, tydzień, rok) ?
trochę #biologia
Pobierz
źródło: comment_ln007hvxguDrndv2DVXUcrO6jFdb71IC.jpg
  • 5
@scorpio18k: Powiem Ci, że bardzo mnie tym tematem zainteresowałeś, żeby tak w domu to robić. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Otruć myślę, że się nie otrujesz. W końcu Yerbata jest przygotowana w podobny sposób. Daj znać czy efekty pobudzenia się utrzymują. :)
@lukex92: @quokkapl: Po otworzeniu smakuje i wygląda jak yerba. Natomiast ta cała pulpa rozeszła się po napoju i zrobił się w efekcie mętny (jak yerba). Spróbuję powtórzyć cały proces tylko z dodatkowym odcedzeniem po podgrzaniu.