Wpis z mikrobloga

#windows #problem #pomocy #informatyka #laptopy
Proboje odpalic dzisiaj rano laptoka(lenovo Y580) no i blue screen. Awaryjny nie działa, a gdy włączam naprawianie systemu to przez 5 minut jest czarny ekran potem robi się niebieski(jak przy instalacji windowsa) jakby miało się coś załadować no i nic się nie dzieje. Jak odpalam USB na którym mam W7 to:
-naprawianie systemu kończy się tym samym co powyżej
-w instalacji wybieram język datę godzinę, przeskakuję do kolejnego okna gdzie jest napisane Preparing for setup (czy jakos tak) i nic się nie dzieje.
W google wyszukałem że HDD się wyłożył (w co nie chcę mi się wierzyć bo żadnych symptomów nie było) no i trza kupić nowy. Może jakiś Mirek miał podobnie, a może ktoś wie jak to naprawic?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@waleczny_koczkodan: a może faktycznie hdd się wyłożył? Nie musi być żadnych symptomów, by coś się popsuło. Ja wyłączyłem komputer na 5 minut. Po 5 minutach już się nie włączył. Diagnoza? Upalony element elektroniki na płycie głównej.
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: Nie chce mi sie wierzyc ze to wina HDD bo jak naprawialem laptopa u swojego staruszka to z 10 razy wyczytywalem ze najprawdopodniej HDD padl, a jednak udalo mi sie mu naprawic bez potrzeby kupna nowego.
  • Odpowiedz
@waleczny_koczkodan: pobierasz ISO Hirens Boot CD, nagrywasz na płytę lub pena, bootujesz z tego i walisz test Victorią. Proste, ale w razie problemów pisz.

Twój błąd może dotyczyć dysku i/lub RAM. Możesz odpalić konsole i zapodać checkdiska chociaż? A jeśli masz dwie kości RAM, spróbuj odpiąć najpierw jedną, później drugą i sprawdź czy na którejś komp wstaje.
  • Odpowiedz
@maniano887: Jedna kosc, konsoli chyba nie moge odpalic (bo nie moge odpalic instalatoro W7 )
Ok to mysle ze sobie poradze z Hirenem, myslalem ze to sa dwa programy( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaraz zbootuje, wykonam test i napisze jak wynik. Dzieki :)
  • Odpowiedz